Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

Aperitiefhapjes of amuses zien er altijd beter uit in glaasjes, vind je ook niet? Ik ben dol op glaasjes en heb dan ook een voorraadje staan in allerlei vormen en formaten. (Tjah, waarvan heb ik eigenlijk GEEN voorraadje staan?). Een hapje hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je ’t maar mooi presenteert, zoals deze verrassende verrine van grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse. OK. Er is wel wat werk aan: schorseneren kuisen is niet meteen de meest aangename keukenklus en garnalen pellen is dat ook al niet. Maar het is alle moeite meer dan waard!

Tip: houd de schorseneren in het oog wanneer die in melk en room aan het koken zijn en doe geen 2 (of 3) dingen tegelijk. Ik spreek uit ervaring. Het heeft geen haar gescheeld of al mijn vloeistof was uitgekookt en ik had alleen nog bruine, aangebakken schorseneren over. Bij gebrek aan 2 dl kookvocht zoals in het recept vermeld, heb ik er een klets room bijgedaan. Eerlijk is eerlijk.

 

Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

 

Recept voor grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

Voorbereiding: 45 min
Garen: 15 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 glaasjes:
300 g ongepelde garnalen
250 g schorseneren
25 g boter
1 dl melk
2 dl room
0,4 dl olijfolie
peper, zout

 

Bereidingswijze

Pel de garnalen. Zet ze koud weg.

Maak de schorseneren schoon: snij de uiteinden van de schorseneren weg en borstel ze goed schoon onder de waterkraan. Schil ze met een dunschiller en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm. Leg ze vervolgens meteen in water met een flinke scheut azijn.

Kook ze nu gaar in room en melk, kruid met peper en zout.

Giet het kookvocht af en meet 2 dl van het kookvocht.

Mix de schorseneren met het kookvocht, boter en olijfolie. Doe alles door een fijne zeef.

Zet de mengeling koud en daarna onder druk (tweemaal) in een sifon. Schik de garnaaltjes onder in de glaasjes en spuit de schorsenerenmousse op de garnalen.

* Voor dit recept wordt een sifon gebruikt om de saus onder druk tot mousse te maken. Indien je geen drukfles hebt, kan je de saus ook met een mixer zoveel mogelijk opkloppen.

Ik werkte de schorsenerenmousse af met wat gedroogd garnalenpoeder. Ik droogde de garnalenschalen in de oven bij 80° C gedurende 3 uur, waarna ik de schalen tot poeder maalde. Je kan dit poeder voor allerlei doeleinden gebruiken: om boter op smaak te brengen, om smaak te geven aan een vissaus,…

 

Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

 

Bron: recept van de website Knack Weekend.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

by Myriam Minne time to read: 2 min
14
%d bloggers liken dit: