Hap en Tap logo zonder streep
Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

3 nov 2017 | Hapjes

Aperitiefhapjes of amuses zien er altijd beter uit in glaasjes, vind je ook niet? Ik ben dol op glaasjes en heb dan ook een voorraadje staan in allerlei vormen en formaten. (Tjah, waarvan heb ik eigenlijk GEEN voorraadje staan?). Een hapje hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je ’t maar mooi presenteert, zoals deze verrassende verrine van grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse. OK. Er is wel wat werk aan: schorseneren kuisen is niet meteen de meest aangename keukenklus en garnalen pellen is dat ook al niet. Maar het is alle moeite meer dan waard!

Tip: houd de schorseneren in het oog wanneer die in melk en room aan het koken zijn en doe geen 2 (of 3) dingen tegelijk. Ik spreek uit ervaring. Het heeft geen haar gescheeld of al mijn vloeistof was uitgekookt en ik had alleen nog bruine, aangebakken schorseneren over. Bij gebrek aan 2 dl kookvocht zoals in het recept vermeld, heb ik er een klets room bijgedaan. Eerlijk is eerlijk.

 

Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

 

Recept voor grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

Voorbereiding: 45 min
Garen: 15 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 glaasjes:
300 g ongepelde garnalen
250 g schorseneren
25 g boter
1 dl melk
2 dl room
0,4 dl olijfolie
peper, zout

 

Bereidingswijze

Pel de garnalen. Zet ze koud weg.

Maak de schorseneren schoon: snij de uiteinden van de schorseneren weg en borstel ze goed schoon onder de waterkraan. Schil ze met een dunschiller en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm. Leg ze vervolgens meteen in water met een flinke scheut azijn.

Kook ze nu gaar in room en melk, kruid met peper en zout.

Giet het kookvocht af en meet 2 dl van het kookvocht.

Mix de schorseneren met het kookvocht, boter en olijfolie. Doe alles door een fijne zeef.

Zet de mengeling koud en daarna onder druk (tweemaal) in een sifon. Schik de garnaaltjes onder in de glaasjes en spuit de schorsenerenmousse op de garnalen.

* Voor dit recept wordt een sifon gebruikt om de saus onder druk tot mousse te maken. Indien je geen drukfles hebt, kan je de saus ook met een mixer zoveel mogelijk opkloppen.

Ik werkte de schorsenerenmousse af met wat gedroogd garnalenpoeder. Ik droogde de garnalenschalen in de oven bij 80° C gedurende 3 uur, waarna ik de schalen tot poeder maalde. Je kan dit poeder voor allerlei doeleinden gebruiken: om boter op smaak te brengen, om smaak te geven aan een vissaus,…

 

Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

 

Bron: recept van de website Knack Weekend.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.261 andere abonnees

ARCHIEF

14 Reacties

  1. Anne Fastré

    Als je de mengeling koud moet zetten hoe kom je dan aan lauwwarme, wordt deze dan met sifon terug opgewarmd?
    Voor de garnalenpoeder u spreekt over de schalen zijn de koppen daarbij of enkel de staartjes?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb de mousse au bain-Marie terug opgewarmd.
      Voor het poeder heb ik alles gebruikt: koppen en schalen.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
      • Anne Fastré

        Vriendelijke dank voor het spoedig antwoord. Ik probeer het zeker uit!
        Groeten Anne

        Antwoord
  2. Katriend

    Hallo Myriam, ook nog i.v.m. Annes vraag: als je die mousse au bain-marie opwarmt dan kan je toch geen mooie toefjes meer spuiten?!
    Die tip i.v.m. het garnalenpoeder vind ik super! 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Katrien
      Toch wel, hoor. Ik heb mijn espuma opgewarmd in een warmwaterbad en daarna gespoten en de toefjes zijn toch duidelijk zichtbaar, niet?
      Bovendien heb ik nog mijn foto’s moeten maken en dus bleven de toefjes wel een tijdje stevig. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je 10 min of zo wacht om op te dienen, want dan zakken ze natuurlijk terug in.
      Als je ze echt stevig wil houden, dan kan je altijd wat Proespuma Caliente toevoegen, dit wordt vooral gebruikt door traiteurs om warme espuma’s stevig te houden.
      Succes!

      Antwoord
  3. Katriend

    Ha zo Myriam! Sorry, ik ben soms wat traag van begrip ;). Je warmt de espumafles op in het warmwaterbad en niet de gespoten toefjes… Dank!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Inderdaad, je sifonfles warm je op in een pot met warm water (niet kokend!) en niet je toefjes. Dat zou niet lukken.
      Succes!

      Antwoord
  4. Joke

    Beste mevrouw,
    misschien een domme vraag maar…
    “Zet de mengeling koud en daarna onder druk (tweemaal) in een sifon.” Mag je de mengeling direct in de siffon doen? En tweemaal onder druk? groetjes Joke

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Er zijn geen domme vragen, Joke.
      Je mag de espuma inderdaad nog warm/lauw in de sifon doen en daar dan direct 2 cartouches opsteken.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  5. Joke

    Dank je voor je reactie!

    Antwoord
  6. Chantal

    Kan je dit ook in de thermomix maken heb je ondertussen daar een recept voor ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan zeker, Chantal.
      Je gaart je schorseneren in de room en melk in je TM op 100° C, stand roeren, duur ca. 20 min. De schorseneren moeten door en door zacht zijn.
      Daarna giet je al het kookvocht af, maar je vangt het op. De schorseneren blijven in de mengbeker van de TM.
      Je weegt 200 g kookvocht af in de TM en mixt alles glad: 1 min / snelheid 10.
      Je passeert alles voor de zekerheid toch nog eens door een fijne puntzeef voor je het in je sifon doet.
      Succes!

      Antwoord
  7. Hilde

    Die 250gr schorsneren is dat geschilde hoeveelheid?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Als ik het me goed herinner, Hilde, dan waren dat 250 g ongeschilde schorseneren.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse

by Myriam Minne time to read: 2 min
14
%d bloggers liken dit: