Ik had nog maar 1 soep voor mijn kerstmenu. Had. Voltooid verleden tijd. Want met deze Noordzeetong met een soepje van vongole, vin jaune, rammenas en truffel komt daar verandering in. Het toeval wil wel dat het alletwee witte soepen zijn. Krijgen we geen witte Kerst, dan hebben we in elk geval wel een witte feestsoep! Want feestelijk is dit soepje zeker. In het oorspronkelijke recept was het met wijting, maar die hadden ze – ongelooflijk maar waar – niet bij Rob en dus verving ik die door Noordzeetong. En de kokkels waren al uitverkocht en dus verving ik die maar door vongole. Een upgrade, zeg maar. Zoals je een suite krijgt op hotel i.p.v. een standaardkamer. Daar word je toch blij van? Wel, van dit recept werden wij ook blij!
Ik vond natuurlijk een fles vin jaune (een wijn met vrij uitgesproken smaak uit de Jura) bij Rob. WAT EEN WIJNKELDER HEBBEN ZE DAAR! Vergeef me dat ik roep. Ondanks mijn vele bezoekjes aan de delicatessenwinkel, was ik nog nooit afgedaald naar de wijnkelder op de -1. Wat een blunder van mij. Gelukkig kwam Liesbeth van Lizzylizzblog even langs om me op sleeptouw te nemen… én om me nu al het mooiste kerstgeschenk te geven: de box die mijn favoriete Parijse patissier Michalak uitbracht n.a.v. zijn 20-jarige carrière. Het boek is niet leverbaar in België en dus schakelde de lieve Liesbeth haar Franse vrienden om de trilogie voor me te bestellen. Maar ik wijk af. Mocht je dus niet eenvoudig aan de vin jaune geraken, dan kan je die vervangen door een droge sherry.
En met deze soep valt meteen ook alle stress terug van me af: na de tonijntartaar met Parmezaan sabayon van afgelopen woensdag is mijn 2de Campina recept van november een feit. Pfiew! Op de valreep.
Noordzeetong met een soepje van vongole, vin jaune, rammenas en truffel
Ingrediënten
Voor de Noordzeetong:
- 5 Noordzeetongen, in filets
- Hoeveboter
- 1/2 blokje visbouillon
Voor het soepje van vongole en vin jaune:
- 250 g vongole
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- Fijngesneden gember, zelfde hoeveelheid als de look
- 1 takje tijm
- 250 ml droge witte wijn
- 250 ml vin jaune
- Magere room (ik gebruikte de extra lichte culinaire room 4% vet van Campina)
Voor de rammenas:
- 1 rammenas
- Hoeveboter
- Fleur de sel
Voor de afwerking:
- 16 vongole
- Zwarte truffel(pasta) (ik gebruikte de zwarte truffelpasta die ik kreeg van Edouard Artzner)
- Enkele takjes cress naar keuze
Instructies
Voor de Noordzeetong:
- Rol de filets op van kop naar staart, met de buitenkant naar je toe. Al rollend komt de binnenkant dus piepen en verwijnt de buitenkant. Alleen zo blijft het rolletje makkelijk vastzitten.
- Pocheer de rolletjes in een bodempje water met een 1/2 blokje bouillon en een klont boter gaar. Dit kan je doen in een pannetje (zo deed ik dat) of in een ovenschaal.
Voor het soepje van vongole en vin jaune:
- Kuis de vongole en was ze grondig. Houd 16 vongole apart voor de garnituur, stoof de rest aan met de look, gember en tijm in een goede klont boter. Voeg de witte wijn en de vin jaune toe, laat zachtjes 20 min sudderen onder deksel. Zeef door een neteldoek of koffiefilter en laat tot de helft inkoken. Voeg een goeie scheut magere room toe. Breng op smaak met witte peper en zout en schuim op met een staafmixer.
Voor de rammenas:
- Snijd fijne plakjes van de rammenas en stoof ze gaar in een beetje water met een klontje boter en fleur de sel.
Voor de vongole:
- Stoof de 16 vongole die je bewaard hebt tot ze opengaan.
Afwerking
- Verdeel het soepje over diepe borden en schik daarbij de tongrolletjes. Werk af met de schijfjes rammenas en 4 vongole p.p. Rasp wat truffel erover bij het opdienen. Ik gebruikte truffelpasta en deed die in de plakjes rammenas. Werk af met takjes cress.
Bron: recept geïnspireerd op een recept van de website Northseachefs.be.
Goeiemorgen Myriam, ‘k heb een ideetje. Weet uiteraard niet wat jij hiervan zal vinden. Volgens mij gaat het soepje beter presenteren wanneer je met reepjes Noordzeetong werkt of je kan zelfs de filets in ruitvorm snijden wat echt heel mooi is. ’t Zijn maar ideetjes van op school vroeger hoor. Wat niet wil zeggen dat ik het niet ok vind hé. Fijne dag verder, tot gauw, Stefan
Ideetjes zijn altijd welkom, Stefan! ?
Ziet er weer SUPERLEKKER uit, Myriam! Ga ik op mijn ’temakenlijstje ‘ zetten !
Laat het smaken, Lydia! ?
Myriam,
Zou ik de vin jaune door iets kunnen vervangen?
Sherry fino?
Dat zou je inderdaad kunnen doen, Cosette!