Gisteren was ik al voor de 3de keer jurylid bij de verkiezing van het Hobbykokduo van Elektro Vanassche. Elk jaar proberen we om het concept te finetunen. Dit keer gingen we voor een rip-off van Snack Masters. De kookduo’s kregen een gerecht voorgeschoteld en moesten proberen om dat zo goed mogelijk na te maken. Zonder gsm. Dus geen foto’s maken of eventjes rap een recept Googelen. Bram Bonamie, voorzitter van de jury, stond in voor het voorgerecht, lesgeefster Mieke maakte het hoofdgerecht en ik… ja, wat had je gedacht, ik kreeg het dessert toegewezen. Ik koos voor dit kerstdessert met witte chocolade in de hoofdrol.
De duo’s kregen 1 1/2 uur om het na te maken en dat stelde me voor serieuze uitdagingen. Iets bakken was al bijna uitgesloten want om dat in die tijd te maken, bakken én te laten afkoelen, dat was onbegonnen werk. En dus koos ik voor een panna cotta al was ook die keuze ‘gedurfd’. Toen ik het thuis de eerste keer testte, was de panna cotta na 1 1/4 uur niet opgesteven. Het lukte pas toen ik de silicone vormen, in dit geval de plissévormpjes, op voorhand al in de diepvries legde.
Het was dan ook met een klein hartje dat ik de vier hobbykok duo’s mijn proef liet aanvatten. En ja, waarvoor ik al vreesde, kwam uit: de panna cotta’s raakten niet op tijd opgesteven. Gelukkig kon de jury aan de hand van de andere toegepaste technieken een oordeel vellen.
Ik serveerde het kerstdessert op een handgemaakt bord van mijn buurvrouw. Hey, ze is terug van haar lange zeilreis en jullie kunnen dus haar keramiek bestellen/kopen. Ideaal kerstcadeautje voor een foodie als je ’t mij vraagt. ’t is te zeggen: ik zou daar blij mee zijn! Kan iemand dat in Eddy’s oren fluisteren ajb? 😃
Kerstdessert met witte chocolade
Equipment
- Espumafles
Ingrediënten
Voor de panna cotta van witte chocolade:
- 100 g witte chocolade
- 2 blaadjes gelatine (4 g)
- 50 ml volle melk
- 250 ml room
- 60 g suiker
Voor de crumble van witte chocolade:
- 80 g witte chocolade (de witte callets van Callebaut)
Voor de sponge cake:
- 82 g eieren
- 30 g eidooiers
- 52 g poedersuiker
- 15 g amandelpoeder
- 30 g bloem
- 25 g frambozenpuree
- 1-2 druppels rode kleurstof
Voor de frambozenbonbons:
- 16 frambozen
- 75 g witte chocolade
- 45 g Griekse yoghurt
- Atsina cress (of munt)
Instructies
Voor de panna cotta van witte chocolade:
- Verwarm de room met de melk en los er de suiker in op.
- Smelt de witte chocolade erin. Laat niet koken! Giet het mengsel door een zeef.
- Week de gelatine in koud water en knijp uit. Los op in de warme room. Roer goed en verdeel de panna cotta over de plissévormen. Laat ten minste 1 uur opstijven in de diepvries.
Voor de crumble van witte chocolade:
- Leg de witte chocolade callets op een bakmatje en bak in de oven gedurende 10 min op 135°C.
- Krab de crumble los met een vork.
Voor de sponge cake:
- Mix alle ingrediënten in de blender, zeef ze door en doe in een espumafles.
- Steek 2 gaspatronen op de fles en laat even rusten.
- Spuit het deeg in plastic bekertjes waarin je een paar gaatjes gemaakt hebt.
- Gaar in de microgolfoven op volle kracht gedurende 45 sec-1 min.
- Scheur de sponge cake in stukken.
Voor de frambozenbonbon:
- Verwarm de Griekse yoghurt op het vuur samen met de witte chocolade tot 35° C en giet in een mengkom.
- Laat stevig worden in de koeling en vul een spuitzak.
- Neem de frambozen en zul ze voorzichtig met de yoghurt-chocoladeganache. Versier met een klein takje Atsina Cress.
Bron: dessert door mezelf samengesteld met een samenraapsel van recepten die hier eerder verschenen zijn.
Op de foto lijken er meer componenten te staan dan in het recept? Kan je dat even verduidelijken want ziet er super uit! :-p
Het enige wat je nog op de foto ziet, is (gekochte) verkruimelde roze meringue.
Dag Myriam,
Voor oudejaar zou ik de panna cotta maken in de Silikomart Globe vormen met een volume van 85 ml. Het recept geeft aan dat het voor 6 Plissévormpjes van 23 ml zou zijn, maar als ik de ingrediënten optel lijken de hoeveelheden toch voldoende voor meerdere Globe vormpjes?
Klopt het dat je meer dan voldoende hebt met deze hoeveelheden?
Alvast bedankt voor je reactie én de oneindige inspiratie voor prachtige desserts!
Dag Margot,
Je houdt inderdaad panna cotta over. Dus go, go, go!
Succes en smakelijk!
Hey,
Na uren en uren in de diepvriezer krijg ik de panna cotta niet mooi uit de vormpjes. Enig idee wat ik zou kunnen doen? Groetjes en alvast bedankt
Dag Daisy,
Ik vrees ervoor. Zelf heb ik dat ook al 1 keer gehad en dat was toen ik de panna cotta in de diepvries in mijn keuken liet opstijven. Dat is zo’n combi koelkast diepvries. Toen ik hem even in mijn diepvries in de garage zette, lukte het wel meteen. Ik denk dus dat je diepvries niet koud genoeg gaat…
Enige oplossing: de panna cotta uit de vormen scheppen en in glaasjes serveren.
Maar dit antwoord komt waarschijnlijk veel te laat…
Fijne wensen voor 2022!
Ik heb uiteindelijk het mengsel opnnieuw gemaakt en op een plaat gestort. Hieruit hen ik mooie cirkels gestoken. Het werd goed gesmaakt!
Bedankt voor de inspiratie!
Groetjes, Daisy
Dag Myriam,
Ik heb hetzelfde probleem. De panna cotta blijft plakken in de vormpjes, zelfs na een nacht in de diepvries bij -20. Kan ik dit oplossen door meer gelatine te gebruiken?
Je mal insprayen met bakspray kan helpen.
Gisteren gemaakt en een groot succes. Als extra decoratie heb ik frambozencoulis druppels gebruikt.
Oooh waaaw, leuk!!
Bedankt voor het volgen, Anne!
Beste Myriam,
Voor de frambozenpuree, kan je hier frambozencoulis voor gebruiken?
Indien ja, zelfde hoeveelheid?
Thanks,
Karin
Dag Karin,
Dat kan, al zou ik dan wel de suiker zeker met de helft reduceren, want die coulis is al gesuikerd.
Succes!