“OMG! Dit is lekker! Och, zo’n smaakbom!” Aan het woord is mijn kookvriendin Ann. Ik heb haar nog maar zelden zoooo enthousiast gezien en nochtans kennen we elkaar al heel lang en hebben we samen al veel (culinaire) watertjes doorzwommen. Ik kon haar trouwens alleen maar bijtreden. Ik ben geen vegetariër, verre van zelfs. En meestal ga ik bedenken hoe ik een recept nog kan pimpen met vlees of vis. Maar niet zo bij deze fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van Fontina en peterseliesaus. Dit is een smaakbommetje! Ik paste maar 1 ding aan: ik raspte er nog wat extra truffel over. Ik had nog truffel in de diepvries zitten na mijn zoom call met tips & tricks over zwarte truffel dit voorjaar. Tenslotte wil ik deze fricassee opnemen in mijn kerstmenu 2021. Ideaal voor wie vegetarische gasten over de vloer krijgt!
Ik maakte dit gerecht in #samenwerking met Rob.
Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van Fontina en peterseliesaus
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
- 400 g eekhoorntjesbrood
- 4 dunne plakjes Fontina kaas
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1/2 bussel bieslook
- 1 bussel peterselie
- 100 g gevogeltebouillon
- 100 g room
Voor de gepofte broodballetjes:
- 125 g bloem
- 75 g water
- 4 g verse gist
- 2 g zout
- Zonnebloemolie
Voor de afwerking:
- Cress naar keuze
- 1 zwarte truffel (facultatief)
Instructies
Voor de peterseliesaus:
- Breng de room aan de kook met de gevogeltebouillon. Neem de pot van het vuur en mix er de geplukte peterselieblaadjes onder. Kruid met zout en houd warm.
Voor de gepofte broodballetjes:
- Los de gist op in het (lauwe) water. Kneed de bloem, het gistpapje en het zout. Maak er een bal van en laat minimaal 1 uur staan. Rol het deeg uit met een deegrol tot 2 mm dik en steek er kleine cirkels uit. Bak deze in kleine hoeveelheden op 200° C in zonnebloemolie (pas op, de temperatuur is belangrijk!). Zet apart.
Voor het eekhoorntjesbrood:
- Snijd het eekhoorntjesbrood in blokjes van 1 cm x 1 cm, fruit de blokjes zachtjes in druivenpitolie en breng op smaak met zout. Als ze een mooie kleur hebben voeg je een klontje boter, de gehakte knoflook, bieslook en sjalot toe. Breng op smaak met peper.
Afwerking
- Schik de eekhoorntjesbrood fricassee in een diepe kom, leg er een rond plakje Fontina kaas op van 1 mm dik en 7 cm diameter.
- Schuim de peterseliesaus op met een staafmixer en schep de saus rond het torentje.
- Schik er een paar cressblaadjes en gepofte broodballetjes rond.
- Rasp er tot slot (desgewenst) wat truffel bij. Serveer meteen.
Bron: recept vertaald uit het Frans van de website Arts & Gastronomie.
vegetarisch met gevogeltebouillon
Die kan je heel eenvoudig vervangen door groentenbouillon. In dit recept werden verder geen vis of vlees verwerkt.
Heb ik zondag klaargemaakt. HEERLIJK !
Zalige reactie, Carine! Dankjewel daarvoor!
Beste Myriam,
Zou dit ook lukken met gedroogd eekhoorntjesbrood en deze dan laten zwellen in warm water vóór gebruik ? Of krijg je dan een heel andere structuur? Het lijkt nu wel herfst maar het is nog geen herfst 😉
Dag Karin,
Dat moet zeker lukken, zoals je schrijft.
Niets boven vers, natuurlijk, maar in afwachting van de herfst en de champignons zal het hiermee ook wel lukken.
Succes en smakelijk!
Myriam