- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van Fontina, peterseliesaus

Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van fontina en peterseliesaus

“OMG! Dit is lekker! Och, zo’n smaakbom!” Aan het woord is mijn kookvriendin Ann. Ik heb haar nog maar zelden zoooo enthousiast gezien en nochtans kennen we elkaar al heel lang en hebben we samen al veel (culinaire) watertjes doorzwommen. Ik kon haar trouwens alleen maar bijtreden. Ik ben geen vegetariër, verre van zelfs. En meestal ga ik bedenken hoe ik een recept nog kan pimpen met vlees of vis. Maar niet zo bij deze fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van Fontina en peterseliesaus. Dit is een smaakbommetje! Ik paste maar 1 ding aan: ik raspte er nog wat extra truffel over. Ik had nog truffel in de diepvries zitten na mijn zoom call met tips & tricks over zwarte truffel dit voorjaar. Tenslotte wil ik deze fricassee opnemen in mijn kerstmenu 2021. Ideaal voor wie vegetarische gasten over de vloer krijgt!

Ik maakte dit gerecht in #samenwerking met Rob.

Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van fontina en peterseliesaus
Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van fontina en peterseliesaus

Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van Fontina en peterseliesaus

Heerlijk, vegetarisch recept. Niveau: haalbaar voor iedereen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Rusttijd voor de broodballetjes: 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 400 g eekhoorntjesbrood
  • 4 dunne plakjes Fontina kaas
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 bussel bieslook
  • 1 bussel peterselie
  • 100 g gevogeltebouillon
  • 100 g room

Voor de gepofte broodballetjes:

  • 125 g bloem
  • 75 g water
  • 4 g verse gist
  • 2 g zout
  • Zonnebloemolie

Voor de afwerking:

  • Cress naar keuze
  • 1 zwarte truffel (facultatief)

Instructies
 

Voor de peterseliesaus:

  • Breng de room aan de kook met de gevogeltebouillon. Neem de pot van het vuur en mix er de geplukte peterselieblaadjes onder. Kruid met zout en houd warm.

Voor de gepofte broodballetjes:

  • Los de gist op in het (lauwe) water. Kneed de bloem, het gistpapje en het zout. Maak er een bal van en laat minimaal 1 uur staan. Rol het deeg uit met een deegrol tot 2 mm dik en steek er kleine cirkels uit. Bak deze in kleine hoeveelheden op 200° C in zonnebloemolie (pas op, de temperatuur is belangrijk!). Zet apart.

Voor het eekhoorntjesbrood:

  • Snijd het eekhoorntjesbrood in blokjes van 1 cm x 1 cm, fruit de blokjes zachtjes in druivenpitolie en breng op smaak met zout. Als ze een mooie kleur hebben voeg je een klontje boter, de gehakte knoflook, bieslook en sjalot toe. Breng op smaak met peper.

Afwerking

  • Schik de eekhoorntjesbrood fricassee in een diepe kom, leg er een rond plakje Fontina kaas op van 1 mm dik en 7 cm diameter.
  • Schuim de peterseliesaus op met een staafmixer en schep de saus rond het torentje.
  • Schik er een paar cressblaadjes en gepofte broodballetjes rond.
  • Rasp er tot slot (desgewenst) wat truffel bij. Serveer meteen.
Trefwoord broodballetjes, eekhoorntjesbrood, fontina, fricassee, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, peterselie, peterseliesaus, ravioli, truffel, vegetarisch

Bron: recept vertaald uit het Frans van de website Arts & Gastronomie.

Related Post