In oktober werd ik al uitgenodigd door de Camera di Commercio Belgo-Italiana voor een Zoom-call met Italiaanse producten. Dat was toen met de producten van de Emilia-Romagna. En ook vorige week kreeg ik zo’n smakelijke invite in mijn mailbox. Deze keer zouden ze me een box toesturen met zwarte truffel zodat ik de Masterclass met Luigi Ciciriello van restaurant* La Truffe Noire in Brussel kon bijwonen én achteraf de gekregen tips & tricks in de praktijk kon brengen. Dat hoef je me geen 2 keer te vragen! Truffelfan hier en zeker van de real stuff: de verse zwarte truffel, de melanosporum.
Maar kijk, ik ben heel flink geweest. Ik heb alle tips van Luigi netjes voor jullie genoteerd, net zoals zijn 2 recepten: de tagliolini al tartufo en les oeufs brouillés à la truffe. Ik heb de daad meteen bij het woord gevoegd en de recepten zelf uitgetest. Tenslotte was tip 1 van Luigi: une truffe ça ne se conserve pas, ça se mange ! Truffel, dat bewaar je niet, dat eet je op!
Alle tips op een rijtje:
- Als je een truffel in een afgesloten bokaal met eieren legt, dan zal je gekookt eitje ’s anderendaags naar truffel smaken.
- Truffel bewaar je dus niet, maar wil je dat toch doen, dan doe je dat het best in de diepvries. Rasp de diepgevroren truffel dan over je gerecht en laat hem op het warmte gerecht smelten.
- Voor een pastagerecht met truffel gebruik je bij voorkeur droge pasta.
- Als je een truffel wil kopen, vraag dan of je eraan mag ruiken en of je hem mag betasten. Voor de prijs van 1000 à 1500 EUR / kg zou je dat wel moeten mogen doen: als de truffel geen geur heeft en/of zacht is, dan koop je hem niet. (Door de sluiting van de horeca ligt die prijs nu wel een pak lager).
- Het duurt 7 à 8 jaar voor je een truffel hebt, waardoor deze delicatesse zo kostbaar is.
- Het seizoen van de zwarte truffel loopt van januari tot eind maart. Daarna start het seizoen van de zomertruffel. Het seizoen van de witte truffel loopt van oktober tot december.
- Van een truffel gebruik je alles: schil de truffel en houd de schillen bij voor de oeufs brouillés
Tagliolini al tartufo:
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g droge pasta
Zout
80 g boter
100 g Parmezaanse kaas, geraspt
Versgemalen peper
1 zwarte truffel
Bereiding:
Kook 500 g pasta in een ruime hoeveelheid flink gezouten water volgens de duur aangegeven op de verpakking. Bewaar voor het uitlekken 4 grote soeplepels van het kookwater.
Giet de pasta af, doe terug in de pan, voeg 80 g boter toe en meng. Voeg de 4 el kookwater en de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe (50 g per 100 g in totaal).
Pas de kruiding aan en werk af met versgemalen peper.
Serveer in grote diepe en warme borden. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en rasp er met een truffelschaaf grote plakjes zwarte truffel over.
Oeufs brouillés à la truffe:
Ingrediënten voor 4 personen:
6 verse eieren
De schillen van een zwarte truffel, fijngehakt
Peper en zout
10 g verse zwarte truffel
Bereiding:
Doe 5 eieren in een metalen kom en zet die in een kookpot met een bodempje water (bain-marie) op het vuur. Klop de eieren los samen met de fijngehakte schillen van truffel.
Blijf kloppen tot de eieren romig worden. Voeg van het vuur het 6de ei toe om het kookproces te stoppen. Zet nog heel kort even terug op het vuur. Het roerei moet nog vrij vloeibaar blijven. Breng op smaak met peper en zout.
Schenk het roerei in een diep bord en rasp er verse zwarte truffel over. Ideaal eet je dit met een geroosterd boterhammetje. Ideaal om te soppen.
PS Je ziet het goed, hier komt geen boter aan te pas!
Grazie mille en alla prossima!
Het water komt me in de mond! Helemaal klaar voor die zomertruffel nu. Yum!
Lijkt me overheerlijk..njammie..
Typisch Italiaans: weinig producten, maar wel topproducten voor een topresultaat!