Geef toe: oeuf à la truffe klinkt beter dan een eitje met truffel, toch? Ik was onlangs te gast op het trouwfeest van mijn collega Yulia in Doornik en daar serveerde de Franstalige cateraar deze oeuf à la truffe. Alleen deed hij dat in een schuursponsje. Ik vond dat superorigineel, maar nogal wat van mijn volgers lieten me weten dat ze dit toch maar een vieze boel vonden, ook al ging het om een gloednieuw en ongebruikt sponsje. Dus maakte ik 2 versies: 1 in een sponsje zoals op het trouwfeest en 1 in een nestje van stro, zoals misschien wel beter past bij een eitje. Ik liet mijn volgers stemmen en de poll was overduidelijk: de voorkeur ging uit naar het nestje. Soms ben ik een rebel, maar vandaag dus niet. 😊
Voor deze oeuf à la truffe gebruikte ik 2 keer truffel (die ik bestelde én betaalde op truffel.be, een website die ik ontdekte dankzij mijn loopvriendin Marleen die er regelmatig bestelt): 1 potteke pastei van witte truffel en 1 witte zomertruffel. Met andere woorden, dit is geen goedkoop gerecht. Maar af en toe eens onszelf verwennen moet kunnen, niet? YOLO! (En met Kerst moet dat zeker kunnen! 😂)
Voor de bereiding van het roerei baseerde ik me op het recept van Luigi Ciciriello van restaurant* La Truffe Noire in Brussel dat ik leerde kennen tijdens een online Masterclass in 2021, toen we met z’n allen nog in lockdown zaten. Waar is de tijd he?
Oeuf à la truffe
Ingrediënten
Voor het roerei:
- 6 verse eieren
- Peper en zout
- 1 witte zomertruffel
Voor de geitenkaasvulling:
- 1 pakje geitenkaas natuur bvb. Chavroux
- 1 à 2 el volle room
- Witte truffelpasta naar smaak
Instructies
Voor het roerei:
- Doe 5 eieren in een metalen kom en zet die in een kookpot met een bodempje water (bain-marie) op het vuur.
- Klop de eieren los.
- Blijf kloppen tot de eieren romig worden. Voeg van het vuur het 6de ei toe om het kookproces te stoppen.
- Zet nog heel kort even terug op het vuur. Het roerei moet nog vrij vloeibaar blijven. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de geitenkaasvulling:
- Roer de geitenkaas los met de room.
- Voeg naar smaak witte truffelpasta toe. Kruid met peper.
- Schep in een spuitzak.
Afwerking
- Schep roerei in de lege eierschalen.
- Spuit hierop een toef geitenkaasvulling met witte truffel.
- Werk af met veel geschaafde witte truffel.
Notities
Bron: recept geïnspireerd door een hapje van Le Chef et Moi.
Dit is echt een ultieme zondag verwenmoment!!!!
Laat je gaan, Ginette! 😉