Can you feel it? Christmas is coming! Ik besef dat jullie dat gevoel misschien nog niet hebben, de temperaturen flirten tenslotte nog steeds met de 30°, maar ik wel! The countdown is real! Afgelopen zondag maakte ik al een heus kerstdessert met speculoosmousse en vandaag deel ik met plezier ook al een amuse. Correctie: een Amuse met grote A! Dit tarteletje met tartaar van tonijn en gerookte mayonaise is het ideale party food om je eindejaarsfeestje op gang te trappen.
Het tarteletje maak je gewoon van kant-en-klaar filodeeg. Ik blogde hier eerder al een tarteletje met rundstartaar en dat was zo’n succes dat ik geen moeite deed om iets nieuws te zoeken. En ook de tartaar van tonijn is eigenlijk een recyclage van een oud, maar f***ing good recept: een tonijntartaar Asian Style. Neem tot slot nog de rokerige mayonaise en je hebt 3 gouwe ouwkes die een gloednieuw toprecept vormen. Al zeg ik het zelf.
Ik serveerde het tarteletje met tartaar van tonijn in een bronskleurige bowl van de Floret collectie van Chic Tableware.


Tarteletje met tartaar van tonijn, gerookte mayonaise
Equipment
- 1 Keukenmachine
- 1 Sifon
Ingrediënten
Voor het tarteletje:
- 1 verpakking filodeeg (uit de versrayon of diepvries)
- Neutrale olie
Voor de tartaar van tonijn:
- 150 g kraakverse tonijn
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el sushiazijn
- 1/2 limoen, het sap
- 1/2 el zwart sesamzaad
- Enkele plakjes ingelegde gember
Voor de gerookte mayonaise:
- 75 g eiwit
- 110 g eidooier
- 2,5 g zout
- 10 g mosterd
- 8 g azijn
- 15 g Lapsang Souchong thee
- 50 ml olijfolie
- 150 ml zonnebloemolie
Voor de afwerking:
- Green nori sprinkle (of Wasabi Furekake of sesamzaadjes)
Instructies
Voor het tarteletje:
- Smeer 1 laag filodeeg in met een weinig water en druk er een andere laag op aan.
- Smeer die bovenste laag in met neutrale olie. Steek uit met een uitsteekring van ca. 5,5 cm.
- Leg het rondje filodeeg op een omgekeerd vormpje en zet er een tweede vormpje op.
- Bak de tarteletjes goudbruin in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 20 min.
Voor de tartaar van tonijn:
- Begin met het snijden van de tonijntartaar. Snijd de tonijn in kleine blokjes. Doe ze in een kom.
- Meng de sojasaus, sesamolie, sushi azijn en het sap van de limoen in een aparte kom.
- Breng de tonijn op smaak met de helft van de dressing. Voeg het zwart sesamzaad en enkele fijngesneden gemberplakjes toe. Laat de tonijn marineren in de koelkast.
Voor de gerookte mayonaise:
- Weeg alle ingrediënten af in de keukenmachine.
- Draai alles en voeg al draaiende de zonnebloemolie en de olijfolie toe.
- Laat trekken en zeef daarna de Lapsang Souchong eruit.
- Doe het mengsel in de sifon en draai er 2 slagroompatronen op.
- Goed schudden voor gebruik.
- Wil je de mayonaise warm serveren dan kun je de sifon in een warmwaterbad opwarmen tot maximaal 65° C.
Voor de afwerking:
- Schep wat tonijntartaar in de afgebakken tarteletjes.
- Spuit er met de sifon gerookte mayonaise op.
- Werk af met Green nori sprinkle of geroosterde sesamzaadjes.
- Serveer meteen.
Beste Myriam,
In het maken van de gerookte mayonaise staat “zeef daarna de Lapsang Souchong eruit”. Is het mengsel dan zo liquide dat je het gewoon door een zeef kan laten lopen ? Maak je eerst een tas thee of doe je de theeblaadjes er in zijn geheel in ?
Alvast bedankt voor een woordje uitleg 🙂
Ziet er alleszins lekker uit en de thee is vandaag aangekomen …
Groetjes,
Karin
Dag Karin,
Ik passeerde de mayonaise door een zeef door die met een pollepeltje aan te drukken. De mayonaise “loopt” er dus niet door, je moet wel wat spierkracht gebruiken.
En neen, ik zette geen thee, maar deed de blaadjes er in hun geheel in.
Succes en smakelijk!
PS Sorry voor mijn late reactie, maar ik was in Japan (en keerde terug met een kapotte laptop).