Hap en Tap logo zonder streep
Tataki van tonijn met matchathee, cashewnotencrumble, geïnfuseerde tomaatjes

Tataki van tonijn met matchathee, cashewnotencrumble, geïnfuseerde tomaatjes

26 aug 2022 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Zoals jullie weten ben ik ambassadrice van Rob The Gourmet’s Market in Woluwe, een Delicatessenwinkel met grote D! Deel van dat ambassadeurschap is dat ik 2 maal met een recept in hun magazine mag komen. Voor het herfstmagazine luidde de opdracht dat ik moest koken met thee. Als er iets is dat ik niet (graag) lust, dan is het wel thee. Zoals mijn vriendin Ann zou zeggen: “thee, da’s gewoon warm water met een smaakje”. Wel, ik denk er net zo over. Het was dus een uitdaging. Maar kijk, ik bracht die tot een goed einde, want in deze tataki van tonijn zit niet 1 keer, maar 2 keer thee! En wat belangrijker is: Ann en ik vonden het alletwee geweldig. En Kelly, een ‘fan’ van mijn blog die al twee keer is komen meekoken, vond dat ook.

Enerzijds wentelde ik de tataki van tonijn in matchathee en anderzijds maakte ik een luchtige mayonaise met Lapshang Souchong thee, waardoor die een heel fijne rooksmaak krijgt. Je kan ‘m zowel warm als koud serveren vanuit de sifon. Topontdekking! Nog zo’n heel lekkere ontdekking waren de geïnfuseerde tomaatjes. Normaal moest ik die vacuüm trekken samen met passievruchtensap, maar mijn huis-tuin en keukentoestel kan geen vloeistoffen aan en dus gebruikte ik passievructennectar (die geconcentreerder is dan sap) en liet de tomaatjes 24 uur trekken. Goddelijk!

Mag ik tot slot iedereen die dit recept bekijkt en die Instagram heeft, vragen om deze post te liken? Een heel kleine moeite voor jullie en een groot hart onder de riem voor mij (aangezien Instagram paid partnerships genadeloos afstraft. Voor alle duidelijkheid Rob betaalt me niet in cash voor deze recepten, maar in aankoopbonnen. Maar volgens de nieuwe “influencer” regels valt dat onder de noemer paid partnership). Ik zou deze post kunnen promoten op het platform, maar dat weiger ik pertinent. Mijn blog is een hobby zonder commercieel doeleinde en ik geef sowieso al centen genoeg uit zonder dat ik ook nog eens Markske Zuckerberg sponsor. Ik dank jullie uit de grond van mijn hart!

Tataki van tonijn met matchathee, cashewnotencrumble, geïnfuseerde tomaatjes

Tataki van tonijn met matchathee, cashewnotencrumble, geïnfuseerde tomaatjes

Tataki van tonijn met matchathee, cashewnotencrumble, geïnfuseerde tomaatjes

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Sifon
  • 1 Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de tataki van tonijn:

  • 320 g tonijn
  • 1 el matchathee
  • Olijfolie

Voor de cashewnotencrumble:

  • 150 g cashewnoten
  • 2,5 g paprikapoeder
  • 1,5 g chilipoeder
  • 1 limoen, de rasp
  • 1 citroen, de rasp
  • 3 g zout

Voor de tomaatjes geïnfuseerd met passievruchtennectar:

  • 250 g honingtomaatjes
  • 150 ml passievruchtennectar

Voor de rokerige mayonaise uit de sifon:

  • 75 g eiwit
  • 110 g eidooier
  • 2,5 g zout
  • 10 g mosterd
  • 8 g azijn
  • 15 g Lapsang Souchong thee
  • 50 ml olijfolie
  • 150 ml zonnebloemolie

Voor de tortilla:

  • 2 tortillavellen

Voor de afwerking:

  • Bosui, versneden
  • 1 jalapeño peper, in dunne plakjes

Instructies
 

Voor de tataki van tonijn:

  • Snijd 4 rechthoekige plakken van de tonijn, kruid met zout en peper en druk rondom in de groene thee.
  • Verwarm een klein scheutje olijfolie in een anti-aanbakpan tot het gloeiendheet is en rooster zeer kort de tonijn aan alle kanten. Neem direct daarna uit de pan.
  • Snijd de tonijn in mooie blokjes (tataki).

Voor de cashewnotencrumble:

  • Draai de noten samen in de blender tot een grof kruim en meng goed door elkaar.
  • Rooster de specerijen 8 min op 180° C in de oven.
  • Meng de geroosterde specerijen onder het notenkruim.
  • Breng op smaak met rasp van de limoen en citroen en het zout.
  • Bewaar de crumble in een goed afgesloten bak.

Voor de tomaatjes geïnfuseerd met passievruchtennectar:

  • Mondeer (ontvel) de tomaatjes.
  • Zet de tomaatjes 24 u in de koeling in de passievruchtennectar.
  • Droog de tomaatjes gedurende 4 uur in een droogtoren.

Voor de rokerige mayonaise uit de sifon:

  • Weeg alle ingrediënten af in de keukenmachine.
  • Draai alles en voeg al draaiende de zonnebloemolie en de olijfolie toe.
  • Laat trekken en zeef daarna de Lapsang Souchong eruit.
  • Doe het mengsel in de sifon en draai er 2 slagroompatronen op.
  • Goed schudden voor gebruik.
  • Wil je de mayonaise warm serveren dan kun je de sifon in een warmwaterbad opwarmen tot maximaal 65° C.

Voor de tortilla:

  • Steek 3 rondjes p.p. uit in de tortillavellen.
  • Bak ze in de voorverwarmde oven op 160° C voor 10 min met lage ventilatie snelheid.

Afwerking:

  • Plaats als eerste de tonijn in plakjes op het bord. Verdeel hierover en rondom de tomaatjes. Werk uiteindelijk af met de crumble en wat versgesneden bosui en jalapeño peper. Steek tussen de stukjes tonijn 3 rondjes van de krokante tortilla. Spuit tot slot 2 toefjes rokerige mayonaise erbij.
Trefwoord cashewnoten, cashewnotencrumble, crumble, kerstomaatjes, Lapsang Souchong, matchathee, mayonaise, Rob, sifon, tataki, thee, tonijn, tortilla, zwarte thee

Bron: recept geïnspireerd op een recept van de website Gastronomixs, maar aangepast om 2 x thee te hebben.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

3 Reacties

  1. Gerda Vanden Bergh

    Wil ik zeker proberen, maar ik heb geen idee waar ik passievruchten nectar kan kopen. Een tip?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik kocht die van mij bij Rob in Woluwe. Wat je anders ook kan doen, is passievruchtensap gewoon wat laten inkoken zodat het geconcentreerder wordt van smaak. Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tataki van tonijn met matchathee, cashewnotencrumble, geïnfuseerde tomaatjes

by Myriam Minne time to read: 3 min
3