Jullie zagen het ongetwijfeld al in de nieuwsberichten: de grijze garnalen werden door VLAM gekozen tot “Vis van het Jaar”. VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, koos afgelopen maandag samen met de Vlaamse visserijsector al voor de 34ste keer een Vis van het Jaar. Dit jaar staan de grijze garnalen in de kijker! Dat is niet echt vis, mijn gedacht, maar dat weerhield me er niet van om er al meteen mee aan de slag te gaan. Ik maakte er dit kleurrijke receptje mee dat de zomer nog even vasthoudt: groene gazpacho met grijze garnalen.
Het is de eerste keer dat de garnaal ‘Vis van het Jaar’ is. Vaak wordt een minder bekende vis van bij ons in de kijker gezet, maar dit jaar dus garnalen. Garnalen zijn nog steeds een populair ingrediënt bij de Belg en da’s maar goed ook. Met duurzaamheid in het achterhoofd is vaker kiezen voor lokale vissoorten en schaaldieren al een stap in de goede richting.
De grijze garnaal is en blijft economisch gezien een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van visserijsteden zoals Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Culinair is de grijze garnaal een topper in onze keuken.
Grijze garnalen zijn gruwelijk lekker, mijn gedacht, vooral als je ze zelf pelt! Zelf pellen biedt alleen maar voordelen. Je hebt kraakverse garnalen en ten tweede, houd je de garnalenschillen over waar je de beste bisque kan van maken!
Dit recept kwam tot stand in #samenwerking met VLAM. Meer weten over vis van bij ons? Check dan zeker eens deze link: https://www.lekkervanbijons.be/producten/vis.
Ik serveerde deze groene gazpacho met grijze garnalen, de “Vis van het Jaar 2022”, in handgemaakte kommen van mijn buurvrouw Viviane.
Groene gazpacho met grijze garnalen, de “Vis van het Jaar 2022”
Equipment
- 1 Mandoline
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor de groene gazpacho:
- 3/4 komkommer, in blokjes
- 1/4 komkommer, in flinterdunne reepjes
- el appelciderazijn
- Witte peper
- Zout
Voor de grijze garnalen:
- 150 g ongepelde grijze garnalen
Voor de olijvencrunch:
- 50 g zwarte, ontpitte olijven
- 50 g wit brood
- Peper en zout
- Olijfolie
Voor de geitenkaasmousse:
- 75 g verse geitenkaas
- 20 cl melk
- 20 cl volle room
- Zout
- Espelettepeper
Voor de afwerking:
- 1/2 rode ui, in flinterdunne ringen
- Enkele Tomberry® pareltomaatjes
- Enkele takjes rode shiso
Instructies
Voor de groene gazpacho:
- Mix de komkommerblokjes, zeef en duw het vruchtvlees goed aan om zoveel mogelijk groentesap te krijgen.
- Breng op smaak met fijn zeezout, witte peper en appelciderazijn.
- Zet even opzij in de koelkast.
- Maak van de resterende komkommer flinterdunne reepjes met een mandoline (of met een dunschiller).
Voor de grijze garnalen:
- Pel de garnalen.
Voor de olijvencrunch:
- Bak de olijven krokant aan 140° C. Cutter ze tot een crumble.
- Cutter het brood, bak het op in olijfolie en kruid met peper en zout.
- Meng er de olijven door.
Voor de geitenkaasmousse:
- Breng de melk aan de kook. Voeg de verse geitenkaas toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de slagroom toe en doe het mengsel in de sifon met 2 gaspatronen.
Voor de afwerking:
- Verdeel de groene gazpacho over 4 diepe borden of kommen.
- Schik er de dunne plakjes komkommer, een handje handgepelde garnalen en een toef geitenkaasmousse in. Schep er wat olijvencrunch bij. Werk af met fijngesneden rode ui, enkele mini-tomaatjes en een 3-tal takjes rode shiso.
- Sprenkel er tot slot nog wat olijfolie over.
- Serveer meteen!
wat een fantastisch recept. Dank!
Heel graag gedaan, Ginette. Smakelijk!
Hoe lang moeten de olijven in de oven
Begin met een half uur. Check daarna eens. Indien nodig, zet je ze terug.