
Recept voor Picanha met rozemarijn, ovengroenten en roomsaus
(Voor)bereiding: ca. 30 min
Oven: ca. 30 min
Rusten: ca. 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 à 5 personen:
Voor het vlees met ovengroenten:
1 kg ‘Picanha’ (staartstuk van het rund)
2 takken verse rozemarijn
grof zeezout
grof gemalen zwarte peper
30 g boter
1 bussel jonge wortelen (geschraapt)
1 venkelknol (in fijne plakken)
2 rode uien (in ringen)
3 tenen knoflook (gepeld)
Verse tijm
Enkele blaadjes verse salie
3 el olijfolie
Voor de roomsaus:
250 ml Campina Volle room (ik gebruikte de lichte culinaire room 20% vet en het lukte prima)
100 ml cognac
150 ml rundsfond
1 el mosterd
1 tl worcestershire-saus
Peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Ik gebruikte de heteluchtoven van mijn Falcon fornuis en zette die op 180° C. Kruid de Picanha met peper en zout. Schroei het vlees aan alle kanten dicht in hete boter. Leg het vlees in het midden van een ovenschaal en schik er de groenten, rozemarijn, knoflook, tijm en salie rond. Kruid alles met peper en zout. Besprenkel met olijfolie.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven. Laat 25 min garen. Haal het vlees eruit en wikkel het in aluminiumfolie. Laat 30 min rusten. Roer de groenten even door elkaar en bak nog 10 min in de oven.
Maak ondertussen de saus. Doe de room, cognac en rundsfond in een steelpan. Breng aan de kook en laat tot de helft inkomen. Breng op smaak met de mosterd, worcestershire-saus, peper en zout.
Leg de groenten op een serveerschaal. Snijd het vlees en serveer met de cognacroomsaus.
30 minuten rusten? Wordt het dan niet koud?
Nee hoor, het wordt niet koud. Goed in aluminiumfolie verpakken.
Dat klinkt weer heerlijk, en zeer “maakbaar”…
Precies het recept waar ik naar op zoek ben.
Aaaah dat doet me plezier! Smakelijk!
Hallo zou dit als hoofdgerecht maken voor de feestdagen.
Maar er word niet gesproken van aardappelen frietjes of dergelijk erbij ? Word dit dan zo gegeven aub ?
Dag Anja,
Ter info: ook in december komt er terug een kerstmenu online, zenne. Dus nog niet al je pijlen verschieten. 😉
Het klopt dat hier geen aardappelbereiding bij kwam, maar niet belet jou om hier een amandelkroketje of een gratin in een apart ovenschaaltje of een pomme duchesse bij te serveren.
Laat te gaan!
Succes!
Myriam