Hap en Tap logo zonder streep
Roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

Roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

29 jan 2020 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Op vrijdagmiddag maak ik mijn boodschappenlijstje voor ’t weekend en de week die gaat komen. Afhankelijk van de vrije tijd die ik heb, bepaal ik wat er in de week, maar vooral in het weekend op tafel zal komen. Tijdens de week is dat dagelijkse kost (die ik regelmatig klaarmaak in mijn nieuwe AMC-potten zoals je in mijn Instagram Stories kan zien > ik bewaar alles zelfs in mijn highlights), terwijl ik op zaterdag en/of zondag kook en bak voor de blog. Welk recept het wordt, hangt af van de bereidingstijd én van het feit of ik er speciale ingrediënten voor nodig heb waarvoor ik naar de horeca speciaalzaak moet. Toen ik deze roggevleugel met Oosterse saus, crème van kikkererwten en kaaskrokantje tegenkwam op mijn Pinterest bord, was ’t rap beslist: geen speciallekes nodig én snel klaar. I-de-aal!

Bovendien zei mijn buikgevoel me al dat het lekker zou zijn en hoewel mijn buik beter getraind is voor zoete recepten, liet hij me niet in de steek: dit was lekkerrrr! Ideaal om samen van te genieten met je Valentijn, mijn gedacht. Ik ben zeker dat je indruk gaat maken. Vooral met dat kaaskrokantje dan. Hoe perfect kan een kaaskrokantje zijn? Wel, het is nochtans poepsimpel. Je maakt het beslag en strijkt het uit in een sjabloon dat ik voor nog geen 10 EUR kocht bij Profilec. Heb je dat sjabloon niet, dan strijk je het beslag gewoon dun uit op een bakmatje. Minder mooi, even lekker!

(Kleine update: ik kreeg via verschillende kanalen de opmerking dat het sjabloon onvindbaar is op de website van Profilec. Dat klopt. Het is zo dat momenteel electro online staat en nog niet de kookafdeling. De sjablonen kosten momenteel 10,99,- daarmee kan je 9 blaadjes per keer bakken. Verzendingskost is 5,70,-
Je kan ze bestellen per mail naar peggy@profilec.be en dan stuurt Peggy ze met veel plezier op.)

In het recept van de site van Lekker van bij ons werd van de crème van kikkererwten een espuma gemaakt, maar bij mij was de crème zo dik, zelfs na langdurig mixen, dat ik ervoor vreesde dat ik hem nooit zou kunnen spuiten. Ik serveerde hem dan maar als crème zoals ook gesuggereerd werd in het recept.

 

Roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

 

Recept voor roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

(Voor)bereiden: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de crème van kikkererwten:
200 g kikkererwten
2 dl room
1 l gevogeltebouillon
2 takjes munt
10 g ras el hanout
20 g boter
Cayennepeper
Zout
Sap van een halve limoen

Voor de roggevleugel:
100 g wortel
100 g prei
50 g ui
100 g groene selder
25 g gedroogde cêpes (eekhorentjesbrood)
2 l water
2 roggevleugels

Voor de Oosterse saus:
2 stengels citroengras
1 stuk gember
1 tl korianderbolletjes
4 takjes koriander
4 takjes basilicum
1 teentje look
6 takjes munt
Fleur de sel
1/10 rode chilipeper
100 g suiker
1,5 dl sushi-azijn
2 dl water
10 g gembersiroop
Rasp van 1 limoen
Sap van 2 limoenen

Voor het kaaskrokantje:
75 g parmezaanse kaas
40 gr boter
50 g bloem
40 g water
50 g eiwit
1,5 g zout

Voor de afwerking:
1/2 rammenas
Sushi-azijn
Kervel

 

Bereiding

Voor de crème van kikkererwten:
Kook de kikkererwten in de gevogeltebouillon met munt, limoen, ras el hanout, boter en een beetje room. Kruid goed af met cayennepeper en zout.

Mix zeer fijn en passeer alles door een fijne zeef.

 

Voor de roggevleugel:
Maak een bouillon van de wortelen, prei, ui, groene selder en het eekhorentjesbrood.

Pocheer hierin 2 mooie roggevleugels gedurende 5 min op een zacht vuurtje.

 

Voor de Oosterse saus:
Voeg alle ingrediënten voor de Oosterse saus samen en kook dit ongeveer 5 minuten. Serveer de saus lauwwarm bij de gepocheerde rog.

 

Voor het kaaskrokantje:
Mix alle ingrediënten goed glad en smeer uit in een sjabloon.

Bak gedurende 5 min in de oven op 175°C

 

Afwerking

Schil de rammenas en snijd in fijne plakjes.
Besprenkel deze met sushi-azijn en rol op.

Plaats de rog in een diep bord en lepel er wat saus langs. Schik vervolgens het kaaskrokantje en enkele rolletjes rammenas bij de vis.

Werk af met verse kervel.

 

Bron: recept van Luc Godon en Mark Greveling voor de website Lekker Van Bij Ons met uitzondering van het kaaskrokantje waarvoor ik de mosterd bij chef Jo Nelissen ging halen.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

12 Reacties

  1. Charlotte

    Hallo

    Ik kan dat sjabloon gelijk nergens vinden op de site… Waar kan ik het vinden?

    Alvast bedankt!
    Groetjes

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Charlotte,
      Ik vrees dat je het enkel ter plaatse kan kopen. Anders eens een mailtje sturen naar Peggy? Ze helpt je zeker en vast verder.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Nicole Delissen

    Ik neem aan onbekookte kikkererwten, niet uit blik.
    Nachtje laten weken?
    Het lijkt me wel wat, ga het maken

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Nicole,
      Inderdaad. Succes en laat eens weten of jij er wel in geslaagd bent om er een espuma van te maken of of je het ook bij een crème gehouden hebt.
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. Henny

    Hallo Myriam,

    Je schrijft dat je mosterd bent gaan halen voor het kaaskrokantje, maar ik zie het niet terug bij de ingredienten hiervoor ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Henny
      “De mosterd gaan halen bij” is een Vlaams gezegde voor “ik heb het idee/de inspiratie gevonden bij”. Er komt dus helemaal geen mosterd aan te pas om het kaaskrokantje te maken.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  4. suzette seip

    beste myriam,
    ik vind het heel vervelend dat je een mooie foto laat zien van een mooi stukje roggevleugel met daarbij een kaaskoekje van een blad. Ik heb toegang tot de Hanos/ispc/sligro/ makro en nergens maar dan ook nergens verkopen ze een sjabloom van een blad. dus of weglaten of zeggen waar je het kan kopen.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Suzette
      Bedankt voor je opmerking, maar dan heb je mijn introtekst duidelijk niet goed gelezen.
      Daar staat letterlijk het volgende te lezen:
      Hoe perfect kan een kaaskrokantje zijn? Wel, het is nochtans poepsimpel. Je maakt het beslag en strijkt het uit in een sjabloon dat ik voor nog geen 10 EUR kocht bij Profilec. Heb je dat sjabloon niet, dan strijk je het beslag gewoon dun uit op een bakmatje. Minder mooi, even lekker!
      (Kleine update: ik kreeg via verschillende kanalen de opmerking dat het sjabloon onvindbaar is op de website van Profilec. Dat klopt. Het is zo dat momenteel electro online staat en nog niet de kookafdeling. De sjablonen kosten momenteel 10,99,- daarmee kan je 9 blaadjes per keer bakken. Verzendingskost is 5,70,-
      Je kan ze bestellen per mail naar peggy@profilec.be en dan stuurt Peggy ze met veel plezier op.)
      In de hoop je hiermee van dienst te zijn geweest.
      Ter info, het sjabloon is van het merk Silikomart. Misschien dat je dat verder helpt.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  5. Hennie van Heerden

    Heb zojuist het kaaskrokantje gemaakt (mal bij de Hanos gevonden)
    Wat een succes!! Super delicaat en fragiel met een heerlijke parmezaan smaak.
    Ik ben fan!!

    Antwoord
  6. Francis Thole

    Dat kaaskrokantje krijg ik er niet heelhuids uit…….
    Is daar nog een tip voor?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Laten afkoelen? Dan zou het er vanzelf moeten uikomen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

by Myriam Minne time to read: 3 min
12