Aan deze groene tartelette met Boursin en gerookte zalm ging een denkproces van meerdere weken vooraf!
Vandaag is het Internationale dag ter bewustmaking van voedselverlies en -verspilling. Wist je dat in 2019 maar liefst 931 miljoen ton voedsel verspild werd? Omdat Boursin, waarvoor ik dit jaar ambassadrice ben, hier actief tegen wil strijden, vermindert het merk voedselverspilling in elk stadium van de productie en maakt deel uit van de WAW Brands, een coalitie van merken die samen met Too Good To Go strijden tegen voedselverspilling. ♻️ Boursin daagde me dan ook uit om een recept te maken met koelkastrestjes.
Echt niet mijn ding. Ten eerste heb ik zelden koelkastrestjes. Sinds Corona bestel ik wekelijks een foodbox. Daarin zitten altijd de juiste hoeveelheid ingrediënten. Mijn baksels in het weekend? Die deel ik uit aan mijn buren en poetsvrouw. Bovendien wil ik alleen “hoogwaardige” recepten delen op mijn blog en koelkastrestjes zijn nu niet bepaald culinair. Ik dacht in eerste instantie aan een pizza. Daarop kan je makkelijk van alles kwijt. Maar niet zomaar een pizza, want dat is niet Hap & Tap-waardig genoeg (ooit was het anders), maar een “pizza soufflée”. Alleen wilde die niet echt lukken. Allez, toch niet goed genoeg voor deze Piet Precies. En dus moest ik op zoek naar een plan B.
En toen rees het idee voor deze groene tartelette. Mijn man lust niet graag spinazie en dus maak ik altijd maar de helft van de zak uit mijn foodbox klaar. Ik had ook nog een restje pesto staan. En in mijn diepvries zat nog gerookte zalm van mijn samenwerking met Mowi. Genoeg restjes om er iets moois te maken, mijn gedacht. Zonder de zalm is het trouwens een vegetarisch voorgerechtje. Een groene tartelette op deze groene dag tegen voedselverspilling. Opzet geslaagd, mijn gedacht! 💚
Groene tartelette met Boursin en gerookte zalm
Equipment
- Staande mixer (type KitchenAid)
Ingrediënten
Voor het kruimeldeeg met spinazie:
- 350 g bloem
- 125 g zachte boter
- 120 g spinazie, gekookt en gemixt
- 1 snufje zout
- 80 ml koud water
Voor de vulling:
- 1 potje Boursin ZACHT & ROMIG BASILICUM & BIESLOOK
- Pesto naar smaak
Voor de afwerking:
- 1/2 broccoli
- 1/2 romanesco
- 1 handje sugarsnaps
- 1 handje (diepvries)erwten
- 1/6 komkommer
- 4 sneetjes gerookte zalm
- Kleine basilicumblaadjes
- Eetbare bloemetjes
Instructies
Voor het kruimeldeeg met spinazie:
- Kneed de bloem met de boter, het zout en de gemixte spinazie.
- Voeg in een dun straaltje het koude water toe.
- Verpak de deegbal in plasticfolie en laat die gedurende 30 min rusten in de koelkast.
- Rol het deeg dun uit (gebruik hierbij voldoende bloem op je aanrecht en deegrol) en breng het aan in beboterde en bebloemde taartvormen. (Je houdt nog meer dan de helft van het deeg over dat je perfect kan invriezen. Zero waste, remember!).
- Zet de taartvormen terug in de koelkast gedurende 30 min en verwarm ondertussen de oven voor bij 180° C.
- Bekleed de taartvormen met bakpapier en bakparels en bak de deegbodems blind gedurende 20 min.
- Laat de tartelettes afkoelen op een rooster.
Voor de vulling:
- Meng de Boursin met pesto naar smaak.
Voor de afwerking:
- Pocheer alle groene groenten (behalve de komkommer) apart kort in gezouten water en spoel meteen af onder koud water om het garingsproces te stoppen.
- Snij de komkommer in dunne plakjes en steek met een parisienneboor bolletjes uit de komkommer.
- Schep een laag Boursin met pesto op de afgekoelde bodems en vul naar wens op met de groene groenten en roosjes gerookte zalm.
- Werk af met kleine blaadjes basilicum en eetbare bloemen.
Bron: recept gerealiseerd in samenwerking met Boursin. Lees mijn disclaimer hier.
Helemaal mijn ding zonder de zalm😉mooi gemaakt!