Terrine van wijting met tomaat

door | jul 29, 2020 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit recept printen? Print dit recept
Terrine van wijting met tomaat

Wat een jaar is dit toch. Normaal zou ik bij dit recept geschreven hebben dat deze terrine van wijting de ideale sharing dish is voor een zomers etentje met familie of vrienden. Maar na de veiligheidsraad van afgelopen maandag en de verkleining van de bubbels, is dat not done any more. Dus moet ik iets anders verzinnen. Dan maar zeggen dat deze terrine zo lekker is dat je ze gewoon helemaal zelf naar binnen kan/mag werken? F*ck de coronakilo’s! Die ziet toch niemand. Ah jaaaaa, alleen maar die 5 mensen in je bubbel. ?

Gerecht geserveerd op een handgemaakt bord van Aster & Jasmien Keramiekatelier.

 

Terrine van wijting met tomaat

 

Recept voor terrine van wijting met tomaat

(Voor)bereiding: ± 30 min
Bakken: ± 1 uur
Afkoelen: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor een terrine voor 6 personen:

Voor het soezendeeg:
22 g melk
75 g water
4 g zout
37 g boter
75 g bloem
37 g gruyère
2 eieren

700 g wijtingfilet, zonder huid
3 eiwitten
3 dl slagroom
20 g boter, voor de bakvorm

4 (gekleurde) tomaten
1/2 zoete ui
Het sap van 1 citroen
1 el olijfolie
1/4 bosje dille
10 g kaaskoekjes
Zout en versgemalen peper
Eetbare bloemetjes voor de afwerking (verkrijgbaar bij kruidenonline.shop)

 

Werkwijze

Bereid het soezendeeg. Breng de melk, het water, zout en de boter in een pannetje aan de kook. Voeg de bloem toe en roer goed tot je een deeg hebt. Neem de pan van het vuur en roer de gruyère en eieren door het deeg tot het egaal is. Laat afkoelen. Pureer de vis met wat zout, de eiwitten, slagroom en 150 g soezendeeg.

Vet de vorm in met boter en schenk het mengsel erin. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet hem ongeveer 1 uur au bain-marie in de oven op 160° C. Haal de ruban uit de vorm en laat afkoelen.

Snijd de tomaten en ui in mooie stukjes, bestrooi ze met wat zout en peper en besprenkel met het citroensap en de olijfolie. Schik alles op de ruban en maak het gerecht af met wat takjes dille, verkruimelde kaaskoekjes en eetbare bloemetjes.

 

Bron: recept uit het boek Vis.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.020 andere abonnees

Archief

  • 2021 (115)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

3 Reacties

  1. Regina

    Dag Myriam , ik heb een vraagje . Ik zou graag een taart maken met fruit, waarvan de vulling bestaat uit een cremeachtig deeg . Ik weet niet hoe ik het anders moet noemen . Heb jij een idee ? Alvast heel erg bedankt !! Grtjs Regina

    Antwoord
  2. Regina

    Ik bedoel de vulling, maar niet gewoon crème patissier . Bijv de perentaart met bladerdeeg en cakevulling van Jeroen Meeus , zou ik dan bijv aan het cakedeeg iets kunnen toevoegen om het cremiger te maken . En wat zou jij daar dan aan toevoegen maar dat het toch niet te zwaar zou worden !

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terrine van wijting met tomaat

by Myriam Minne time to read: 1 min
3
%d bloggers liken dit: