Recept voor de ultieme uiensoep nieuwe stijl
(Voor)bereiden: ± 1 u 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voor de uiensoep:
2 zoete uien
Tijm
Laurier
7,5 dl kippenbouillon
Peper en zout
Voor de gebraiseerde sjalot:
2 sjalotten
2 dl bruine fond
1 dl bruin bier
Lichtbruine cassonade
Voor de crumble van brie:
25 g Bicky uitjes
25 g Franse brie (de schil ervan)
1 el mosterd
30 g panko
Voor de crème van brie:
150 g brie
1 dl melk
1 g agar-agar
Peper en zout
Voor het Breydelspek:
1 dikke plak Breydelspek van 150 g
Voor de afwerking:
8 appelkappertjes
Mosterdsla (bij gebrek aan mosterdsla verving ik die door Affilla® Cress)
Werkwijze
Voor de uiensoep:
Pel de uien en snipper ze fijn. (Ik sneed ze in heel dunne ringen met mijn mandoline en trok ze uiteen in ringen).
Stoof de ui bruin in boter op een zacht vuurtje.
Bevochtig met de bouillon en laat samen met enkele takjes tijm en een laurierblaadje zachtjes sudderen gedurende 30 min.
Passeer de soep door een fijne puntzeef en kook ze nogmaals op.
Breng de soep op smaak met zout en witte peper.
Voor de gebraiseerde sjalot:
Pel de sjalotten en snijd ze in 2.
Kleur ze aan in boter op een zacht vuurtje, blus met bier en bruine fond en laat réduire à sec. Dit is droogkoken, tot er bijna geen vocht meer in je pan is.
Schik de sjalotten op een bakplaat en bestrooi ze met lichtbruine cassonade.
Warm ze à la minute op onder de grill.
Voor de crumble van brie:
Mix alle ingrediënten samen in de blender.
Strooi uit op een bakplaat en bak af in de oven op 150° C tot mooi droog. Dit duurt ca. 10 min.
Voor de crème van brie:
Kook de melk op samen met de agar-agar.
Hak de kaas fijn en giet de melk erop. Meng goed tot een egale massa. Kruid naar smaak met peper en zout.
Laat afkoelen en mix glad met een staafmixer.
Bewaar in een spuitzak.
Voor het Breydelspek:
Bak het spek net voor het serveren in een hete tefalpan (of op de tepanyaki) zonder vetstof.
Afwerking
Spuit een toef crème van brie in een diep bord of kom. Strooi er de crumble over.
Schik er een stuk Breydelspek en een half sjalotje naast.
Werk af met 2 appelkappertjes per persoon en een takje mosterdkruid (of Affilla® Cress).
Serveer de soep in een kannetje apart.
Bron: recept van Dhr. Tim Cornille uitgewerkt voor een kookdemo bij Peggylicious.
Direct gemaakt en erg lekker! Ik had voor de crème van brie niet de korst er vanaf gesneden en dat had ik beter wel kunnen doen voor een gladdere creme, maar verder heerlijk!
Dag Barbara
Bedankt voor je reactie.
De korst gebruik je best voor de crumble en het binnenste van de brie voor de crème.
Maar dat weet je dus voor als je de soep nogmaals maakt. 😉
Liefs
Myriam
Voor hoeveel personen is dit recept?
Dit recept is voor 4 personen.