Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

Social media. Ze hebben veel nadelen. Maar soms kunnen ze ook zo mooi zijn en je in contact brengen met écht aardige mensen met dezelfde passie die je anders in real life nooit zou leren kennen. Dat overkwam me afgelopen weekend. Ik volg al een tijdje The Food Tryout op Instagram, 2 jonge kerels, Glenn en Désiré, die sinds een maand hun eigen foodblog gelanceerd hebben. Blijkt dat de zus van Glenn haar eigen keramieklijn heeft onder de naam Klay. Glenn stuurde me vorige week een berichtje of hij eens mocht passeren om een paar stuks keramiek van zijn zus binnen te smijten. Figuurlijk wel te verstaan. Natuurlijk mocht hij dat! En zo gebeurde het dat ik afgelopen zondag met 2 wildvreemden in mijn huis taart zat te eten. Het klikte meteen. En heus niet alleen omdat ze 2 prachtige borden van zuslief, Naïque, voor me mee hadden. Toen ze weg waren, maakte ik direct een foto van de romige Thaise wortel zoete aardappel soep die ik ’s morgens gemaakt had.

Wat die romige Thaise wortel zoete aardappel soep betreft, liet ik me inspireren door 2 recepten: dat van Half Baked Harvest en van Rock The Bretzel. Ik husselde de 2 recepten door elkaar om tot mijn eigen variant te komen.  Een geslaagd experiment, al zeg ik het zelf. 😉

 

Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

 

Recept voor romige Thaise wortel zoete aardappel soep

(Voor)bereiden: ± 25 min
Kooktijd: ± 25 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Nodig voor 6 à 8 personen:
1 el kokosolie
1 zoete ui, fijngehakt
2 teentjes look, fijngehakt
1 el verse gember, geraspt
1 flinke tl rode curry pasta (of meer naar smaak)
1 l groentebouillon
4 wortels, in blokjes
800 g zoete aardappel, in blokjes
200 ml kokosmelk
1/2 tl fijn zeezout (of meer naar smaak)
1/4 tl cayennepeper, optioneel
Versgemalen zwarte peper

Voor de afwerking:
1 kleine zoete aardappel
Olie
Peper en zout
Enkele pecannoten
Enkele takjes koriander

 

Werkwijze

Smelt in een grote pot de kokosolie op middelhoog vuur.

Voeg de ui, de look en gember toe en bak gedurende 5 à 6 min tot de ui glazig is.

Roer er de curry pasta onder en laat even verder bakken tot de geuren zich verspreiden.

Voeg nu de groentebouillon toe, samen met de wortels, zoete aardappel, het zout en de cayennepeper indien je die gebruikt.

Breng de soep zachtjes aan de kook op een middelhoog vuur en zet dan het vuur wat lager. Zet een deksel op de pot en laat 15 à 20 min sudderen tot de aardappelen en wortels zacht zijn.

Mix de soep glad in een blender of met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe.

Kruid de wortel zoete aardappel soep met zout en zwarte peper. Indien je een minder dikke soep wenst, kan je nog wat extra groentebouillon toevoegen. Warm ze indien nodig terug op.

 

Voor de afwerking:
Verwarm de oven voor bij 160° C.

Schil de zoete aardappel en snijd hem in dunne plakjes met de mandoline.

Besprenkel de plakjes aan beide zijden met olie en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Voeg enkele pecannoten toe op de bakplaat.

Schuif in de voorverwarmde oven gedurende 30 min waarbij je ze halfweg de baktijd omdraait.

Let erop dat de chips niet teveel kleuren tijdens het bakken. Dek ze desnoods af met aluminiumfolie.

Strooi er wat zout over wanneer je ze uit de oven haalt en serveer ze samen met de pecannoten bij de soep.

Werk af met de koriander.

De soep bewaart in de koelkast tot 1 week en in de diepvries gedurende 1 à 2 maand.

 

Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

 

Bron: recept geïnspireerd op een recept van Half Baked Harvest en van Rock The Bretzel.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: