Hap en Tap logo zonder streep
Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

11 jan 2019 | Soep

Social media. Ze hebben veel nadelen. Maar soms kunnen ze ook zo mooi zijn en je in contact brengen met écht aardige mensen met dezelfde passie die je anders in real life nooit zou leren kennen. Dat overkwam me afgelopen weekend. Ik volg al een tijdje The Food Tryout op Instagram, 2 jonge kerels, Glenn en Désiré, die sinds een maand hun eigen foodblog gelanceerd hebben. Blijkt dat de zus van Glenn haar eigen keramieklijn heeft onder de naam Klay. Glenn stuurde me vorige week een berichtje of hij eens mocht passeren om een paar stuks keramiek van zijn zus binnen te smijten. Figuurlijk wel te verstaan. Natuurlijk mocht hij dat! En zo gebeurde het dat ik afgelopen zondag met 2 wildvreemden in mijn huis taart zat te eten. Het klikte meteen. En heus niet alleen omdat ze 2 prachtige borden van zuslief, Naïque, voor me mee hadden. Toen ze weg waren, maakte ik direct een foto van de romige Thaise wortel zoete aardappel soep die ik ’s morgens gemaakt had.

Wat die romige Thaise wortel zoete aardappel soep betreft, liet ik me inspireren door 2 recepten: dat van Half Baked Harvest en van Rock The Bretzel. Ik husselde de 2 recepten door elkaar om tot mijn eigen variant te komen.  Een geslaagd experiment, al zeg ik het zelf. ?

 

Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

 

Recept voor romige Thaise wortel zoete aardappel soep

(Voor)bereiden: ± 25 min
Kooktijd: ± 25 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Nodig voor 6 à 8 personen:
1 el kokosolie
1 zoete ui, fijngehakt
2 teentjes look, fijngehakt
1 el verse gember, geraspt
1 flinke tl rode curry pasta (of meer naar smaak)
1 l groentebouillon
4 wortels, in blokjes
800 g zoete aardappel, in blokjes
200 ml kokosmelk
1/2 tl fijn zeezout (of meer naar smaak)
1/4 tl cayennepeper, optioneel
Versgemalen zwarte peper

Voor de afwerking:
1 kleine zoete aardappel
Olie
Peper en zout
Enkele pecannoten
Enkele takjes koriander

 

Werkwijze

Smelt in een grote pot de kokosolie op middelhoog vuur.

Voeg de ui, de look en gember toe en bak gedurende 5 à 6 min tot de ui glazig is.

Roer er de curry pasta onder en laat even verder bakken tot de geuren zich verspreiden.

Voeg nu de groentebouillon toe, samen met de wortels, zoete aardappel, het zout en de cayennepeper indien je die gebruikt.

Breng de soep zachtjes aan de kook op een middelhoog vuur en zet dan het vuur wat lager. Zet een deksel op de pot en laat 15 à 20 min sudderen tot de aardappelen en wortels zacht zijn.

Mix de soep glad in een blender of met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe.

Kruid de wortel zoete aardappel soep met zout en zwarte peper. Indien je een minder dikke soep wenst, kan je nog wat extra groentebouillon toevoegen. Warm ze indien nodig terug op.

 

Voor de afwerking:
Verwarm de oven voor bij 160° C.

Schil de zoete aardappel en snijd hem in dunne plakjes met de mandoline.

Besprenkel de plakjes aan beide zijden met olie en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Voeg enkele pecannoten toe op de bakplaat.

Schuif in de voorverwarmde oven gedurende 30 min waarbij je ze halfweg de baktijd omdraait.

Let erop dat de chips niet teveel kleuren tijdens het bakken. Dek ze desnoods af met aluminiumfolie.

Strooi er wat zout over wanneer je ze uit de oven haalt en serveer ze samen met de pecannoten bij de soep.

Werk af met de koriander.

De soep bewaart in de koelkast tot 1 week en in de diepvries gedurende 1 à 2 maand.

 

Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

 

Bron: recept geïnspireerd op een recept van Half Baked Harvest en van Rock The Bretzel.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.701 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. José

    Inderdaad een geslaagd experiment. Ik heb de soep vandaag gemaakt en de smaak was erg lekker.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, José. Fijn dat je me dit laat weten!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  2. patricia

    hallo Myriam,
    ik heb ook de soep gemaakt en die is heel lekker !!!!
    ik heb je ook gezien op tv, in het promofilmpje voor Gent in tendens op focus-wtv .
    je deed het super, ik weet dat je kooktalent hebt, schrijftalent ook en nu op tv !
    hoe doe je het allemaal ?
    groetjes,
    Patricia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, lieve Patricia, die ik niet ken.
      Jouw fijne reactie geeft mijn dag (a bad day) een beetje kleur gegeven. Bedankt daarvoor!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  3. patricia

    ja,Myriam, je hebt me toch al eens aangesproken in Genk aan La Botte van chef Peppe.
    je was wat laat en vroeg ons of je daar mocht parkeren,wij wisten het ook niet want we waren daar op uitstap en je moest daar zijn voor iets van Gandaham geloof ik.
    het was in het voorjaar van 2017 denk ik.
    mijn dag was ook goed omdat ik je had herkend en omdat ik je toch al een tijdje volg en toch regelmatig iets klaar maak van je recepten.

    groetjes,
    Patricia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat herinner ik me nog heel goed: hoe ik, West-Vlaamse woonachtig in Oost-Vlaanderen, in het verre Genk herkend werd!
      Fijn weekend voor straks, Patricia!
      x

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Romige Thaise wortel zoete aardappel soep

by Myriam Minne time to read: 2 min
6