Ik ben dol op mosselen en de combinatie met de pittige tomatensalsa enerzijds en de kokossaus anderzijds leek me geweldig. Well, it was! Thank God dat ik een goed buikgevoel heb!
Recept voor mosselen met pittige tomatensalsa en kokos
(Voor)bereidingstijd: 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 10 personen (als voorgerecht) of voor 2 à 3 personen (als hoofdgerecht):
Voor de mosselen:
2 kg mosselen
1 stengel witte selder
1 ui
1 teentje look
Olijfolie
Peper
2 dl witte wijn
5 dl kokosmelk
1 mespuntje Gelespessa
Voor de salsa:
5 tomaten
1 rode paprika
1 rood chili-pepertje
1 stengel citroengras
5 cm zeer fijn gesneden gember
Voor het krokantje:
Fijngesneden brood
Olijfolie
Zout
Piment d’espelette
Voor de bieslookolie:
2 dl zonnebloemolie
Bieslook
Peper en zout
Voor de afwerking:
Koriander
Werkwijze
Voor de mosselen:
Spoel de mosselen 3 maal.
Reinig de groenten en snijd fijn.
Sueer de groenten onder deksel, voeg de mosselen toe en overgiet met witte wijn. Laat garen onder deksel. Giet er de kokosmelk bij.
Haal de mosselen uit de schelp.
Zeef het kookvocht, mix het op met Gelespessa en kruid af.
Voor de tomatensalsa:
Emondeer de tomaten en versnijd in brunoise.
Schil de rode paprika en versnijd in brunoise.
Verwijder de pitten van het pepertje en snijd fijn.
Rasp het citroengras en snijd de gember. Meng alles door elkaar.
Voor het krokantje:
Duw rondjes uit het brood en wrijf die in met olijfolie. Werk af met zout en piment d’espelette. Bak af aan 180° C gedurende ca. 10 min.
Voor de bieslookolie:
Mix de olie met de bieslook en kruid met peper en zout.
Zeef door.
Afwerking
Warm de tomatensalsa kort op in olijfolie en meng er de mosselen uit de schelp onder.
Duw de tomaten-mossel mengeling in een ring in een diep bord.
Schik er een krokantje bovenop.
Schep er een lepel opgeschuimde kokossaus rond.
Werk af met een scheutje bieslookolie en een korianderblaadje.
Bron: recept van Dhr. René De Baets, leraar aan hotelschool Spermalie in Gent.
0 reacties