Mosselen met pittige tomatensalsa en kokos

Voetbal is àltijd mijn prioriteit nummer 1. Vòòr koken, lopen of bloggen. Zelfs al ben ik ingeschreven voor een kookles, dan moet die wijken voor een voetbalmatch. Beetje raar voor een vrouw? Misschien. Soit. Ik was dus ingeschreven voor een van mijn favoriete lessen bij Linda, maar kon niet gaan, want ik zat in Madrid (waar Club trouwens (nipt) verloor van Atletico). Maar ik kreeg wel de recepten én de foto’s. Twee ervan deden me zo watertanden dat ik besliste om die gewoon thuis te maken. Het eerste, deze mosselen met pittige tomatensalsa en kokos. Het tweede, een carpaccio van avocado met gerookte zalm en daikon. Dat volgt vrijdag.

Ik ben dol op mosselen en de combinatie met de pittige tomatensalsa enerzijds en de kokossaus anderzijds leek me geweldig. Well, it was! Thank God dat ik een goed buikgevoel heb!

 

Mosselen met pittige tomatensalsa en kokos

 

Recept voor mosselen met pittige tomatensalsa en kokos

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 10 personen (als voorgerecht) of voor 2 à 3 personen (als hoofdgerecht):

Voor de mosselen:
2 kg mosselen
1 stengel witte selder
1 ui
1 teentje look
Olijfolie
Peper
2 dl witte wijn
5 dl kokosmelk
1 mespuntje Gelespessa

Voor de salsa:
5 tomaten
1 rode paprika
1 rood chili-pepertje
1 stengel citroengras
5 cm zeer fijn gesneden gember

Voor het krokantje:
Fijngesneden brood
Olijfolie
Zout
Piment d’espelette

Voor de bieslookolie:
2 dl zonnebloemolie
Bieslook
Peper en zout

Voor de afwerking:
Koriander

 

Werkwijze

Voor de mosselen:
Spoel de mosselen 3 maal.

Reinig de groenten en snijd fijn.

Sueer de groenten onder deksel, voeg de mosselen toe en overgiet met witte wijn. Laat garen onder deksel. Giet er de kokosmelk bij.

Haal de mosselen uit de schelp.

Zeef het kookvocht, mix het op met Gelespessa en kruid af.

 

Voor de tomatensalsa:
Emondeer de tomaten en versnijd in brunoise.

Schil de rode paprika en versnijd in brunoise.

Verwijder de pitten van het pepertje en snijd fijn.

Rasp het citroengras en snijd de gember. Meng alles door elkaar.

 

Voor het krokantje:
Duw rondjes uit het brood en wrijf die in met olijfolie. Werk af met zout en piment d’espelette. Bak af aan 180° C gedurende ca. 10 min.

 

Voor de bieslookolie:
Mix de olie met de bieslook en kruid met peper en zout.

Zeef door.

 

Afwerking

Warm de tomatensalsa kort op in olijfolie en meng er de mosselen uit de schelp onder.

Duw de tomaten-mossel mengeling in een ring in een diep bord.

Schik er een krokantje bovenop.

Schep er een lepel opgeschuimde kokossaus rond.

Werk af met een scheutje bieslookolie en een korianderblaadje.

 

Mosselen met pittige tomatensalsa en kokos

 

Bron: recept van Dhr. René De Baets, leraar aan hotelschool Spermalie in Gent.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Mosselen met pittige tomatensalsa en kokos

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: