Hap en Tap logo zonder streep

Griekse salade 2.0

1 mrt 2024 | Voorgerecht

Verlangen jullie ook zo naar de lente? We hebben dan wel de warmste februarimaand achter de rug sinds de metingen, maar waarschijnlijk ook de natste en met de meeste wind. Geef mij dan toch maar liever koud en zonnig. Soit. Ik kijk halsreikend uit naar de lente en deze Griekse salade 2.0 is daar het bewijs van.

Een Griekse salade zou hier nooit verschijnen wegens te easy. Niets mis mee, hoor, maar eenvoudige recepten zijn nu eenmaal niet (meer) waar Hap & Tap voor staat. Al is deze Griekse salade 2.0 TOTAAL NIET moeilijk. Origineel is ze dan weer ZEKER WEL! Maar qua ingrediënten is dit dus zoals een Griekse salade, niets meer, niets minder.

Voor de vorm koos ik voor de mal van Dinara Kasko die ik eerder gebruikte voor een rozenbessentaart. Maar kies gerust voor een mal die je in je kast hebt liggen: de Mini Raggio bvb, of de Stone. Het enige wat anders zal zijn, is het uitzicht en het aantal salades dat je eruit haalt. Met mijn hoeveelheden en mal had ik 3 salades. Voor de tomatentuile gebruikte ik mijn Corona mal, maar gebruik ook daar gerust een andere. Of geen.

Olijvenpoeder kan je makkelijk zelf maken: giet een klein potje zwarte olijven af, dit moeten olijven op pekel zijn (dus niet op olie) en droog ze 12 uur lang op 65° C (of tot ze droog aanvoelen). Een andere mogelijkheid is om de olijven 3 uur in een gewone oven op 90° C te drogen. Laat de olijven afkoelen en vermaal ze tot poeder in de blender. Zelf tomatenpoeder maken? Je vindt een recept hier. Ikzelf gebruikte tomatenpoeder dat ik kocht bij Sligro. Tip van Tom: “Hier is tomatenpoeder moeilijk/niet te vinden, dus heb ik de tuiles met geconcentreerde tomatenpuree gemaakt. Zelfde verhoudingen (dus 25 gram) als de poeder en meteen goed. Kleur oké, smaak oké. Misschien net iets makkelijker voor sommige volgers…”

Griekse salade 2.0

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd: 4 uur
Totale tijd 5 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Grieks
Porties 3 stuks

Equipment

  • 1 Blender
  • 1 Miniblender

Ingrediënten
  

Voor de Griekse salade 2.0:

  • 200 g feta
  • 2 g basilicumblaadjes
  • 100 g melk
  • 80 g olijfolie
  • 100 g tomaten
  • 80 g komkommer
  • 20 g sjalot
  • Gedroogde oregano
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 2 blaadjes gelatine (3 g/blaadje)

Voor de tomatentuile:

  • 25 g tomatenpoeder
  • 25 g bloem
  • 5 g boter, gesmolten
  • 20 g olijfolie
  • 25 g eiwit

Voor de afwerking:

  • Olijvenpoeder
  • Kleine basilicumblaadjes

Instructies
 

Voor de Griekse salade 2.0:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Mix de feta met de melk, de olie en de basilicum tot een glad mengsel.
  • Knijp de geweekte gelatine uit en warm ze kort en zacht op in de microgolf om ze vloeibaar te maken. Voeg de gelatine toe aan het mengsel en schep het in een spuitzak.
  • Snijd de groenten in kleine dobbelsteentjes en kruid ze met zout, peper en oregano en olijfolie.
  • Giet de helft van de fetamousse in de mal. Voeg dan een schepje groenten toe en bedek het geheel met de resterende fetamousse. De resterende groenten gebruik je voor de afwerking.
  • Laat helemaal hard worden in de diepvries.

Voor de tomatentuile:

  • Mix alle ingrediënten in een miniblender.
  • Smeer het beslag uit in een siliconemal.
  • Bak in de oven op 160° C gedurende 5 à 7 min.
  • Laat afkoelen en werk er de Griekse salade mee af.

Afwerking:

  • Ontvorm de opgesteven Griekse salade en laat ontdooien in de koelkast.
  • Plaats een uitsteekring (met een diameter die groter is dan je Griekse salade) op het bord en schep er een lepel olijvenpoeder in.
  • Schik er de Griekse salade op.
  • Werk het bord af met de resterende fijngesneden groenten en kleine basilicumblaadjes.
  • Zet de tomatentuile op de Griekse salade en serveer meteen.
Trefwoord basilicum, feta, Griekse salade, komkommer, olijven, olijvenpoeder, tomaten

Bron: recept van chef Mustafa Gomaa voor Gronda. Wil je een filmpje bekijken van hoe de chef dit maakt? Dat kan op zijn Instagram account.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.488 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Gabriel

    5 sterren
    Der Frühling und Sommer kann kommen, ein Traum!
    Danke und viele Grüße sendet,
    Gabriel

    Antwoord
  2. Theo Dierickx

    Dag Myriam, op de 3e regel van het recept heb je je vergist, ik vermoed dat je de feta mengeling even in de microgolf steekt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Nee hoor. Ik stop de geweekte en uitgeknepen gelatine even in de microgolf zodat de gelatine vloeibaar wordt en makkelijk opgenomen wordt in het fetamengsel.

      Antwoord
  3. Ria Fröling

    Schitterend recept, maar als je de komkommer en tomaat invriest, is het dan geen pap als het weer ontdooit.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan ze wat laten trekken in een scheutje water waarin je de gelatine geweekt hebt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Griekse salade 2.0

by Myriam Minne time to read: 2 min
6