Hap en Tap logo zonder streep

Tonijn-geitenkaasballetjes met gazpacho

4 jun 2014 | Aperitief, Hapjes, Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Na de gezonde toer met mijn 1e Rio Mare recept, wilde ik voor mijn 2de de zuiderse toer opgaan. Ik twijfelde tussen 2 receptjes en maakte ze allebei. Het ene nam de vorm aan van een slaatje met o.a. groene asperges, preischeuten en een dressing op basis van de olijfolie van de tonijn, op smaak gebracht met pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes. Ik serveerde alles in het blik dat ik pas op het moment van serveren omkeerde op het bord. Het recept kreeg de dubbelzinnige titel “blik op tonijn”.

Voor mijn 2de zuiderse variant koos ik voor een geslaagd samenspel met geitenkaas en pistachenoten. Om me helemaal op een terras aan de Côte d’Azur te wanen, serveerde ik er een gazpacho bij afgewerkt met gegrilde groentjes en croutons…

Het resultaat is top – al zeg ik het zelf – en kan zowel als hapje (1 balletje en een verrine) of als voorgerecht (3 balletjes en een uit de kluiten gewassen glas of kom) geserveerd worden.

Aangezien ik niet kon kiezen, liet ik de fans van mijn Facebook pagina voor mij de knoop doorhakken. En die waren vrij unaniem “pro” de balletjes, want die zouden origineler zijn. Zoals bij de verkiezingen heeft de democratie beslist… 🙂

Hiermee zit mijn aandeel van de bloggersuitdaging erop. Conclusie: #yesicantuna! Benieuwd wat de jury van mijn inzendingen gaat vinden…

Nodig voor 4 personen (als voorgerecht)

1 blikje Rio Mare tonijn in eigen nat
1 liter gazpacho (kant-en-klaar gekocht of homemade volgens dit recept of volgens dit recept)
40 g verse geitenkaas
50 g gepelde pistaches
Piment d’Espelette

Voor de afwerking:
4 kleine blaadjes basilicum
1 potje gegrilde croutons groenten (bij Delhaize)
Olijfolie

Werkwijze

Laat de tonijn uitlekken. Doe in een bord en prak met de geitenkaas tot je een homogeen mengsel bekomt. Strooi er een snuifje piment d’Espelette over en meng opnieuw. Proef en kruid desnoods nog wat bij. Zet een kwartiertje in de koelkast zodat het mengsel terug kan opstijven.

Hak de pistaches heel fijn (net geen poeder). Maak je handen nat en rol balletjes van ca. 2 cm van het tonijn-kaasmengsel.

Doe het pistachekruim in een diep bord en rol er de balletjes in. Zorg dat er rondom een pistachelaagje rond de balletjes zit. Zet koud weg tot het moment van serveren.

Giet de gazpacho in een glaasje, diep bord of kommetje.

Schik de balletjes rond of in het bord, glas of kommetje.

Werk de gazpacho af met een blaadje basilicum, enkele croutons en een straaltje olijfolie.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.374 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

3 Reacties

  1. megamindy

    Leuk als zomers aperitiefsoepje. Ik ga dit presenteren op volgende barbecue in borrelglasje met balletje op speciale cocktailprikkertje in het glaasje. Leuk en snel klaar 🙂

    Antwoord
  2. megamindy

    Thanks vr alweer receptje om je duimen af te likken 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Tonijn-geitenkaasballetjes met gazpacho

by Myriam time to read: 2 min
3