Grootste Piet Precies van het land? That’s me! ?♀️ Grootste stresskip van het land? That’s me! ?♀️ En dus was het hier alle hens aan dek vorig weekend. Tijdens mijn verlof had ik tot 2 keer toe een recept geprobeerd voor Campina en – hoewel het zeer lekker was – was het resultaat toch niet wat ik ervan verwacht had (geen perfecte laagjes, geen goeie foto,…) en dus was de maand november al flink opgeschoten en had ik nog steeds geen Campina recept gemaakt. En dan slaat de stress toe. Gelukkig kreeg ik van een ‘fan’ een heel mooi recept doorgestuurd (van een heel mooie website!) waarin room gebruikt werd voor een Parmezaan sabayon. Da’s origineel!
Daarbij kwam een tonijntartaar, een gepocheerd eitje en rucola(olie). Niet alleen een mooi recept, maar ook eentje dat lekker genoeg is om opgenomen te worden in mijn kerstmenu (voor wie vol ongeduld zit te wachten, dat komt online op zondag 12 december). Bovendien stond mijn maandelijks bezoekje bij Rob op de planning en laat Rob zo’n mega visafdeling hebben dat je ogen tekort komt. Ik kom er vis tegen (zoals zeeduivelwangetjes!) die ik zelfs bij mijn visboer in Lochristi niet vind en Sven is nochtans ook niet de eerste de beste.
Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en Parmezaan sabayon
Equipment
- Blender of staafmixer
Ingrediënten
Voor de Parmezaan sabayon:
- 1 eidooier
- 1 ei
- 3 dl room (ik gebruikte de room 40% vet van Campina)
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
Voor de rucola olie:
- Rucola
- Olijfolie
Voor het gepocheerd ei:
- 4 kakelverse eieren, ca. 60 g per stuk
- Water
- Azijn
Voor de tonijntartaar:
- 300 g tonijnfilet
- 1 sjalot, ragfijn gesneden
- 1 chilipepertje, fijn gesneden
- Olijfolie
- Citroensap
- Witte balsamico
- Peper
- Zout
Voor de afwerking:
- Rucola
- Parmezaanschilfers
Instructies
Voor de Parmezaan sabayon:
- Doe alle ingrediënten in een pannetje en klop alles op een zacht vuurtje op tot een sabayon en breng op smaak met zout. Doe dit niet vooraf, want als je de sabayon te lang laat staan, gaat die schiften.
Voor het gepocheerd ei:
- Breng water aan de kook en voeg de azijn toe.
- Breek de eieren eerst in 4 kopjes.
- Roer het water met een garde rond.
- Laat het ei erin glijden en laat het gedurende 2 min zachtjes pocheren.
- Schep het gepocheerde eitje eruit en laat in koud water afkoelen.
- Herhaal met de andere 3 eieren.
- Laat de gepocheerde eitjes voor het uitserveren even in warm water op temperatuur komen..
- Laat daarna op papier uitlekken
Voor de rucola olie:
- Snijd de rucola kleiner en blancheer kort in kokend gezouten water.
- Schep de rucola in goed koud water en pers het overtollige water eruit.
- Mix de geblancheerde rucola in de blender of met een staafmixer met olijfolie. Houd hierbij een verhouding aan van 4 delen rucola en 5 delen olijfolie.
- Laat de olie uitlekken door een neteldoek en doe in een spuitflesje.
Voor de tonijntartaar:
- Snijd de tonijn in kleine blokjes en meng met de fijn gesneden sjalot en de ragfijn gesneden chilipeper.
- Breng op smaak met olijfolie, wat witte balsamico azijn en citroensap. Kruid naar smaak met peper en zout en een scheutje citroensap.
Afwerking
- Vul een uitsteekring met de tonijntartaar en druk met een stampertje of de bolle kant van een eetlepel licht aan.
- Verdeel kleine takjes rucola over de tartaar.
- Plaats het gepocheerde eitje hierbovenop.
- Verwijder de uitsteekring.
- Nappeer de sabayon over en om het gerechtje.
- Druppel wat van de rucola olie in de sabayon.
- Dresseer een krul Parmezaanse kaas bovenop het eitje.
Bron: recept van chef Huub Biro op de website Recepten van Topchefs (met video!).
Heb het recept ook teruggevonden op die mooie website maar ik vind dat uw gerecht er leuker uitziet dan op die website. meer dan Kerst-waardig recept.
Oooh wat een fijn compliment, Werner!
Alvast fijne en lekkere eindejaarsfeesten gewenst.
Stay safe!
Myriam
is een fantastisch gerecht, heb het inmiddels 2 x gemaakt met enorm succes
Leuk dat je me dat laat weten, Kees! ?