Plattekaasmousse, filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen

Plattekaasmousse, filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen

Dit is wat Yvette Van Boven schrijft over deze plattekaasmousse: ‘Verrassend genoeg is dit niet een heel zoet nagerecht. En soms is dat precies wat je wil: een fris einde van een zomerdiner!’ Ze heeft helemaal gelijk… Maar… als je ’t mij vraagt… zou dit dessert het ook heel goed doen als afsluiter van… je kerstdiner. Het deed me nl. heel hard denken aan de speculoosmousse met peperkoek en rode pruimen die ik ooit eens blogde rond kerst en nieuw. Een beetje dezelfde opbouw. En die rode besjes, die doen het toch altijd goed rond kerst? Precies mini-kerstballetjes. En neen, ik heb geen zonneslag opgedaan tijdens het lopen. We zijn augustus he mannekes. Vorig jaar blogde ik mijn eerste kerstrecept op 11 augustus. Christmas is coming!

Tips:
Je zal slechts de helft van de siroop nodig hebben, maar die bewaart lekker lang in de koelkast en is heel lekker over een ijsje met fruit bv.

 

Plattekaasmousse, filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen

 

Recept voor plattekaasmousse, filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen

Bereiden: ± 50 min
Siroop maken: ± 4 uur en 10 min
Opstijven: ± 4 uur
Oven: ± 6 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de laurier-tijm-wijnsiroop (voor ± 850 ml):
750 ml witte wijn
500 g suiker
3 takjes tijm
2 blaadjes laurier

Voor de plattekaasmousse:
250 g plattekaas
200 ml koude slagroom
75 g suiker
1 el verse tijmblaadjes, heel fijn gehakt
3 blaadjes gelatine

Voor de afwerking:
300 g rode bessen, gerist
2 vellen filodeeg
50 g boter, gesmolten
Poedersuiker

 

Werkwijze

Maak eerst de laurier-tijm-wijnsiroop:
Breng de wijn met de suiker en de laurier en tijm rustig aan de kook. Laat op zacht vuur 5 min koken en draai dan het vuur uit. Laat de siroop een middag afgedekt staan om te trekken.

Zeef de siroop. Breng hem opnieuw aan de kook en kook iets in zodat hij wat dikker wordt. Giet de hete siroop door een trechter in een brandschone fles. Sluit de fles goed af. Laat hem nu afkoelen. Je kunt de afgekoelde siroop in de koelkast enkele weken bewaren, dus maak direct lekker veel.

 

Voor de plattekaasmousse:
Laat voor de plattekaasmousse de helft van de slagroom met de suiker en de tijmblaadjes warm worden, maar niet koken. Laat het 10 min trekken. Week de gelatine in een kom koud water. Knijp het uit en laat het oplossen in de warme slagroom. Draai het vuur uit en laat de room afkoelen tot lobbig. Dit gaat sneller als je de room in een andere kom giet en in een bak met ijsblokjes zet. Maar het hóéft niet.

Klop de rest van de room stijf. Spatel de kwark erdoor. Spatel als laatste het roomgelatinemengsel erdoor. Dek het af en laat de mousse zeker 4 uur in de koelkast opstijven.

Laat de siroop iets inkoken tot het wat dikker wordt. Doe een kwart ervan in een kom en roer de rode bessen erdoor. Laat ze in de warme siroop trekken en laat de siroop afkoelen.

Verwarm de oven op 200°C.

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Smeer de vellen filodeeg in met gesmolten boter, bestuif met poedersuiker en bak ze in 6 min. krokant en mooi goudbruin. Blijf erbij! Ze branden snel aan! Breek ze in grove stukken.

Maak per bord stapeltjes: begin met een ½ el plattekaasmousse, leg een stuk filokrokant erop, schep er een hele lepel kwarkmousse op. Schep de bessen uit de siroop en verdeel er een paar over. Druk er een filokrokant op en herhaal alles. Ga door tot alles op is en er op vier borden mooie laagjesstapeltjes zijn.

Uiteraard kun je ook horizontaal stapelen, zoals je op de foto ziet. Ik maakte de bolletjes met een ijsbolschepje.

Druppel er wat siroop over en bestuif het bord eventueel verder met poedersuiker. Dien meteen op.

 

 

Plattekaasmousse, filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen

 

Bron: recept van Yvette Van Boven voor Delicious.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Plattekaasmousse, filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: