En trouwens, deze ravioli kan ook gewoon in de zomer, hoor. Ik wou bijna zeggen ‘op een doordeweekse zomerdag’, maar ik kon nog net op tijd mijn woorden inslikken. Langoustines én truffel zijn nu niet bepaald goedkoop en daardoor dus minder geschikt voor een weekdag. (Tenzij je José Izquierdo heet en net het contract van je leven afgesloten hebt misschien ?). Maar wel voor tijdens een lang weekend bv., voor wanneer je visite over de vloer krijgt. Of waarom niet, als verwennerij voor jezelf? Veel werk is het niet, genieten geblazen des te meer!
Trouwens, hoe zit dat bij jullie? Wanneer beginnen jullie na te denken over jullie eindejaarsmenu?
Tableware: diep bordje van Anita Le Grelle uit de Terres de Rêve collectie van Serax en vork en glas uit de Surface collectie van Sergio Herman, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de ravioli:
8 wontonvelletjes (verkrijgbaar in de Oosterse winkel)
8 langoustines, gekookt in court bouillon
2 el fijngehakte kruiden (peterselie, bieslook,…)
1 dooier
1 bokaaltje wintertruffel en het vocht
Voor de in boter gesmoorde kool:
1/2 groene kool
40 g boter
Olijfolie
Peper en zout
Voor de saus:
40 cl kalfsfond
40 g boter
Werkwijze
Voor de ravioli:
Pel de langoustines. Verwijder de kop en de scharen (bewaar die voor een andere bereiding), haal het darmkanaal uit de langoustines met de punt van een mes.
Snijd de langoustines in twee, doe ze in een mengkom met de kruiden en een scheutje olijfolie en de helft van de fijngesneden truffel. Zet ca. 2 uur koud weg.
Strijk elk wontonvelletje rondom in met eigeel.
Verdeel de langoustines met de kruiden over 4 wontonvelletjes en dek af met de 4 andere. Druk de randen goed aan om de ravioli ‘dicht te lassen’ en zet koel weg.
Voor de saus:
Smelt de boter in de kalfsfond al kloppend op een zacht vuurtje. Voeg de truffeljus toe, check de kruiding en houd warm.
Voor de in boter gesmoorde kool:
Verwijder de buitenste bladeren en de nerven van de kool. Snijd de bladeren in reepjes.
Spoel ze, doe ze in een pot, zet ze net onder met water en laat 10 min koken op een hoog vuur.
Laat uitlekken en doe in een sauteerpan met de boter.
Bak gedurende ca. 2 min terwijl je roert. Kruid met peper en zout.
Voor de ravioli:
Kook de ravioli gedurende 3 min in kokend gezouten water.
Laat uitlekken op keukenpapier en verdeel over de borden.
Schep er de gesmoorde kool op, strooi er de rest van de fijngehakte truffel over en serveer meteen.
Bron: recept vertaald van de blog Epicétout La Cuisine de Dany.
Dag Myriam,
Het receptje met de wonton velletjes,groenekool en langustines lijkt me lekker,mijn vraag is zijn dat kleine langoustines met 10 ineen doos?
Ik kocht verse aan de visafdeling van mijn hypermarkt Carrefour.
Hey Myriam, kerst lijkt mij nog ver. Ik moet eerst mijn hoofd breken wat ik Hongkongnezen moet voorschotelen. Maar dit is al een goede suggestie! Welk bier zou jij er bij serveren?