Tadaaaaaa! It’s that time of the year again: the most wonderful time of the year! Tijd om mijn kerstmenu 2016 met jullie te delen. Dit jaar begon ik er nog vroeger aan dan anders. In oktober wasย ik al aan hetย voortesten en -proeven. En het is niet voor ’t een of ’t ander, maar het resultaat mag er dan ook zijn. ๐ Er is echt voor elk wat wils: vlees, vis, hapjes ร volontรฉ voor wie een hapjesbuffet zou verkiezen en zelfs een vegetarisch voorgerecht (als je de kalfsfond voor de vinaigrette vervangt door groentenbouillon tenminste, een ‘kleine’ onoplettendheid van mijnentwege). Pick your choice en mix & match naar hartenlust. Onthoud 1 ding: beter 1 gerecht goed, dan 2 of 3 gerechten maar half. Stay calm and cook on! ๐
Hebben jullie tijdens het boodschappen doen of tijdens het koken nogย vragen, dan mogen jullie mij altijd contacteren:ย door hieronder een reactie te plaatsen,ย een mailtje te sturen of een privรฉ bericht te postenย op mijn Facebook pagina. Ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden! Tegenoverย zoveel goodwill staat dan wel een wederdienst: als jullie een Hapje & Tapje maken, dan wil ik graag bewijzen zien. Foto’s op social media met de #hapentap maken me diep gelukkig! ๐ Een privรฉ mailtje in mijn mailbox doet dat ook trouwens voor mensen die niet actief zijn op de sociale kanalen. Of mond-aan-mond reclame bij je gasten. ๐
Rest mij jullie alleen nog veel keuzeplezier (geen keuzestress!) te wensen en heel fijne en vooral smakelijke feesten! Merry Christmas!
Oh ja, nog een ding: mijn kerstmenu van de voorbije jarenย 2015, 2014, 2013 en 2012ย is dan wel oud, maar nog niet versleten en kanย jullie ook nog altijd inspireren.
Cocktail
Merry Christmas cocktail London style
Uiteraard kan je met kerst en/of oudjaar kiezen voor een goede fles champagne of prosecco of cava, maar waarom zou je eens niet kiezen voor een cocktail. Eentje in Engelse stijl met Londense gin. Cheers!
Een drietal hapjes naar keuze
Tartaar, carpaccio en lardo: een vleselijk lekker trio
of
Verrine van zoete aardappel en sint-jakobsoester met peperkoek
of
Scampikroketje met kerriemayonaise
of
Mosselhapje met toast, yoghurt en radijs
of
Tartaar van tonijn met sesam
of
Oesters in 2 varianten: met karnemelk en met gepofte quinoa
Ik persoonlijk vind het altijd leuk om drie hapjes te maken die in lijn liggen met elkaar. Bv. drie hapjes uit de zee of drie hapjes met vlees of drie hartige amusesย op basis van een zoet recept, zoals mijn macarons, eclairs en soesjes van vorig jaar. Maar uiteraard belet niets of niemand je om een verrine met vis te mixen met een glaasje met vlees. It’s your party en jij beslist.
Voorgerecht vegetarisch
Gepofte prei met geitenkaas en notenvinaigrette
Voorgerecht met vis
Gebakken langoustines, zwarte quinoa, butternut pompoen en citroengras
of
Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek
of
Hartige Paris-Brest met zalm en avocado
of
Kreeftenmedaillons, vanillepuree
Voorgerecht met vlees
Tartaar, carpaccio en lardo: een vleselijk lekker trio
of
Millefeuille van foie gras met chocolade
Metย de keuze van je voorgerecht kan ik echt niet helpen. Het zijn allemaal toppertjes, al zeg ik het zelf. Persoonlijkย houd ik wel vanย langoustines en kreeft, al kan je die laatste ook als hoofdgerecht geven, natuurlijk. Hoe dan ook, kiezen is verliezen.
Soep
Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm en geitenkaas
of
Pompoensoep met korianderolie en kokos
of
Champignon-kippensoepje metย bladerdeegdeksel
Houd je van een klassieke feestsoep, dan moet je kiezen voor de champignonsoep met bladerdeegdakje die er eerstdaags aankomt. Mag het iets avontuurlijker of exotischer, dan is respectievelijk de paprikasoep met noten en geitenkaas of de pompoensoep met korianderolie en kokos jouw must-make.
Hoofdgerecht
Hertenkalffilet met peperkoekkorst, structuren van butternut
of
Hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus
of
Fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus
of
Filet pur van Rubia Gallega, groententaartje, aardappelespuma
of
Gebraiseerde runderwangen, zalfje van zoete aardappel
of
Fricassรฉ van kreeft met Thaise curry, broccoli & champignons
of
Kabeljauw metย paddenstoelenkorst, drie kleuren biet, aardappel-pastinaakwafel
Voor het hoofdgerecht heb je enorm veel keuze, besef ik nu. De eerste beslissing die je moet nemen, is of je gaat voor wild, ‘gewoon’ vlees of vis. Eens je daaruit bent, kan je verder. Uiteraard kan je ook nog de bijgerechten onderling switchen. Zo kan je de hertenkalffilet perfect serveren met de aardappel kerstkransjes of de aardappel-pastinaakwafel. Sorry, nu heb ik het alleen maar nog moeilijker gemaakt, vrees ik… ๐
Dessert
Chocolade moelleux met een hartje van passievrucht en witte chocolade
of
Eclairs met citroencrรจme en meringue
of
Stoofpeer met sorbet van stoofpeer, rijstpapย en espuma van yoghurt
of
Semifreddo met pistache, vanille en chocolade
of
Chocoladeganache, gembersorbet en cacao granitรฉ
of
Speculoosmousse met peperkoek en rode pruimen
Wat het dessert betreft, raad ik je aan om door eliminatie je keuze te maken. Wil je niet bakken, dan vallen de moelleux en eclairs al af. Wil je geen ijs. Weg semifreddo. Om zo tot de uiteindelijke afsluiter van je kerstmenu te komen. Tip: verwaarloos je dessert niet, het is wat het langste blijft hangen bij je gasten. In het koppeke en op de heupen, dat ook ja. ๐
Bij de koffie
Amandelkaramel met melkchocolade
Uiteraard moet je bij de koffie nog een sneukelingske serveren. Al is ’t maar om de gaatjes te vullen. Als die er nog zouden zijn… ๐
Wafels van aardappel en pastinaak deze week geprobeerd en deze goed gelukt. Vandaag is de chocolademoeilleux aan de beurt. Dank voor de vele recepten
Graag gedaan, Andrea! x
Fan van het eerste uur! Zalig om snuisteren op zoek naar inspiratie of kant-en-klaar menuutjes… Je site op zich ziet er ook super ( en steeds ‘mรฉรฉr super’) uit! Leuk om je ook overal in andere boekjes te zien verschijnen!!! Toppie Myriam!!
Dankjewel, Veerle. ’t doet me enorm plezier om dit te lezen.
Veel kookplezier en smakelijk!
Liefs
Myriam