Ingrediënten voor 6 moelleux
Voor de passievruchtenvulling:
5 passievruchten
12 g suiker
100 g witte chocolade
50 ml volle room (40%)
Voor de chocolade moelleux:
125 g donkere chocolade, gehakt
125 g gesmolten boter
4 eieren
84 g suiker
24 g bloem, gezeefd
1 tl vanille-extract
Om de vormpjes voor te bereiden:
Boter
Cacaopoeder
Bereiding
Voor de vulling:
Doe de inhoud van de 5 passievruchten in de blender om de zaadjes te breken. Passeer alles door een zeef en gooi de zaadjes weg.
Giet de passievruchtenpulp in een kleine pan, voeg de suiker toe en kook gedurende 4 min op een middelhoog vuur. Roer constant om te vermijden dat de massa aan de bodem blijft kleven. Giet de pulp in een kommetje en zet apart.
Doe de gehakte witte chocolade en de room in een kleine kom. Zet de kom op een grotere kom met warm water (bain-marie) en roer tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg dan de passievruchtenpulp toe en roer tot alles goed gemengd is.
Giet in een kommetje en laat een beetje afkoelen voor je de mengeling afdekt met plasticfolie en een nacht in de koelkast laat opstijven.
Voor de chocolade moelleux:
Doe de gehakte chocolade en het vanille-extract in een kom. Giet er de gesmolten boter op en roer tot de chocolade gesmolten is. Indien de chocolade niet volledig smelt, zet het kommetje dan in de microgolfoven met tussentijden van 30 seconden tot de chocolade volledig gesmolten is
Klop in een andere kom de dooiers met de helft van de suiker tot een ruban. Voeg de gesmolten chocolade toe en roer tot alles goed gemengd is.
Klop in een andere kom de eiwitten met de resterende suiker tot een meringue met stevige pieken. Spatel de meringue onder de chocolade mengeling. Spatel er tot slot de gezeefde bloem onder.
Dek af met plasticfolie en laat rusten in de koelkast gedurende 2 uur.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Bereid de vormpjes voor door ze in te boteren. Strooi er dan een kleine hoeveelheid cacaopoeder in en draai ze rond zodat de cacao rondom aan de beboterde randen blijft plakken.
Nu gaan we de moelleux samenstellen: vul de voorbereide vorm voor 2/3 met de moelleux mengeling, doe dan 1 el vulling in het midden. Dek de vulling tot slot af met nog een beetje van de moelleux mengeling.
Vul de vormpjes niet volledig, want de moelleux moeten ruimte hebben om te rijzen. De vormpjes zouden maar voor 3/4 mogen gevuld zijn. Geef er een lichte tik tegen om eventuele luchtbellen te verwijderen. Wees voorzichtig, je wil niet dat de vulling naar de bodem zakt.
Bak gedurende 20 min.
Wanneer de moelleux gebakken zijn, laat je voorzichtig een mes langs de rand van de vormpjes glijden om de moelleux los te maken. Zet een bord omgekeerd op het vormpje en keer het voorzichtig om. Serveer meteen.
Bron: recept van de blog Cravings in Amsterdam.
Lijkt heerlijk. Kan ik het ook een beetje op voorhand samenstellen?
Ja hoor, Andrea, dat kan perfect! Zelfs 2 dagen vooraf. Bewaren in je koelkast en à la minute afbakken.
Lijkt me leuk voor mijn kerstdessert!
Met welke ijs zou je dut kunnen combineren en wat zou je kunnen toevoegen voor een lekkere crunch bij het dessert?
Dag Stéphanie
Leuk dat je dit wil maken!
Ik zou hierbij een passievruchtensorbet geven. Zeker geen zoet ijs. De moelleux is al mierzoet en met de passievruchtensorbet zorg je voor het nodige zuurtje en laat je de smaak van de kern terugkeren.
Voor de crunch, zou je er wat crumble kunnen overstrooien.
Hier heb je de keuze: cacaocrumble (zoals in dit recept:https://www.hap-en-tap.be/frambozen-met-basilicumroom-citroenmelisse-ijs-met-hazelnootboter/) of crumble op basis van Panko (zoals hier: https://www.hap-en-tap.be/moeulleux-au-chocolat-sorbet-van-groene-appeltjes/)
Succes, smakelijk en Merry Christmas! 😉
Liefs
Myriam
Gisteren voorbereid en vanmiddag opgesmikkeld. Super lekker !! Beste wensen voor 2018 en laat die recepten maar komen !
Dankjewel Marie-Paule. Dat doet me veel plezier! Het allerbeste voor 2018!
Liefs
Myriam