Hap en Tap logo zonder streep
Flan Parisien (in de Thermomix)

Flan Parisien zonder korst (in de Thermomix)

12 okt 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept voorspel ik een grote toekomst. Normaal doe ik geen uitspraken hierover, want na 4 1/2 jaar bloggen kan ik nog steeds versteld staan van de kijkcijfers van een bepaald recept. Die kunnen meevallen, maar kunnen ook keihard tegenvallen. Maar voor dit recept van flan Parisien steek ik mijn handen in het vuur. Ten eerste, het is zooooo simpel. Het is écht geen werk. Ten tweede, het is een recept in de Thermomix en daar zijn jullie massaal naar op zoek, zo blijkt. Onlangs blogde ik een recept voor gele paprikasoep, waarvan ik ook de Thermomix beschrijving gaf, en dat recept werd al gigantisch veel bekeken.

Ik kwam dit recept voor flan Parisien vorige week tegen in een van de vele (Franstalige) Facebook groepen waarin Thermomix recepten gedeeld worden en ik moest mij inhouden of ik maakte het meteen dezelfde avond nog. Ik had alle ingrediënten in huis en bovendien was het maar 5 min werk. Het zijn de Thermomix en de oven die moeten draaien. Jij hoeft alleen met je vingers te draaien ondertussen. 😉 Wat me tegenhield? De ondergaande zon… Heu? Ja, de zon gaat te vroeg onder en komt te laat op om nog foto’s te kunnen maken bij daglicht. En dus moest ik noodgedwongen wachten tot in het weekend. Pech voor mijn ventje, want die is met Gella op een koninklijke missie naar Japan vertrokken. Chance voor mijn collega’s, want die kregen de restjes. Ik zal deze flan Parisien wel nog eens maken, wanneer mijn scheetje terug is… àls hij servies van Tokyo Design voor me meegebracht heeft tenminste. 😉

Deze flan Parisien in de Thermomix is een recept dat aangepast werd naar een recept van Christophe Michalak. In zijn recept gebruikt de chef geen vanille, vandaar dat de vanillesuiker aangeduid staat als facultatief.

Wisten jullie trouwens dat ik maandelijks een Thermomix recept creëer voor Jan Van Wassenhove? Indien interesse hierin, meld je dan aan voor zijn nieuwsbrief. ’t is gratis en engageert je tot niks!

Flan Parisien (in de Thermomix)

Nodig voor 1 flan Parisien

120 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker (facultatief)
50 g Maïzena
5 eieren
500 g melk
250 g volle room

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C.

Doe de fijne suiker, vanillesuiker (facultatief), Maïzena, eieren (enkel de dooiers!), de melk en de room in de mengbeker van de Thermomix. Programmeer: 7 min 30 sec / 90° C / snelheid 4.

Giet het beslag in een ingeboterde springvorm en zet de vorm in de oven gedurende 40 min op 180° C.

De flan Parisien is gebakken wanneer hij goudkleurig is aan de oppervlakte met hier en daar grote bruine vlekken.

En nu komt het belangrijkste: laat de flan Parisien volledig afkoelen. Zet hem bij voorkeur een paar uur in de koelkast voor je hem aansnijdt. Lastig, I know. Maar alleen ijskoud wordt hij perfect snijdbaar.

Tip: om een behoorlijke dikte te krijgen, neem je best een vorm met een maximum diameter van 20 cm. Indien je vorm groter is, dan moet je de hoeveelheden verhogen!

Flan Parisien (in de Thermomix)

Bron: recept van de website Cookomix.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.691 andere abonnees

ARCHIEF

39 Reacties

  1. Hallaert Lena

    Myriam dit moet toch ook lukken met mijn cuisine compagnon?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Lena, moet lukken! Succes en smakelijk!

      Antwoord
      • Vander Plancken Line

        Hallo, laat je hem afkoelen in de vorm? Wat met grote vorm en dubbele hoeveelheid, tijd thermomix en tijd oven verlengen? Alvast bedankt voor je antwoord, Line

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dag Line,
          Ja laten afkoelen in de vorm in de koelkast. En dus lang genoeg. Gewoon best vandaag maken voor morgen.
          Op je andere vragen kan ik geen antwoord geven, helaas.

          Antwoord
    • Andrea de wit

      Onmiddellijk geprobeerd en super goed gelukt. Erg gesmaakt door iedereen en zeker door de kleinkinderen.

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dat doet me plezier, Andrea! Ik heb ‘m zelf sedertdien ook al terug gemaakt. Snel én lekker, zalig receptje. Al zeg ik het zelf. 😉

        Antwoord
  2. Haelewijn Els

    Lukt dat ook zonder de thermomix??
    Misschien in een pannetje op het vuur? Mag het koken?
    Of gaat dat niet lukken zo?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Alles lukt zonder Thermomix, Els! 😉 Alleen is het wel lastiger. Je moet constant roeren in de pot en ervoor zorgen dat de mengeling niet kookt…
      Tip: zoek eens op Google “flantaart zonder korst” dan vind je vast wel recepten die haalbaar zijn zonder TM.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Els,
        Ondertussen ontdekte ik dit recept voor flan zonder TM. Ik heb het wel zelf (nog) niet getest…
        1 koffiekop suiker, 1 koffiekop zelfrijzende bloem, 2 koffiekoppen melk, het merg van een vanillestok of een zakje vanillesuiker, 3 eieren alleen de dooiers, alles samen mixen. Hieronder het stijf geklopte eiwit mengen en in een springvorm bakken op 175 graden ongeveer 50 minuten. Het proberen waard! 😉
        Succes!

        Antwoord
  3. Maaike

    Mmm, dit probeer ik dit weekend eens uit.

    Antwoord
      • Maaike

        Het heeft inderdaad gesmaakt. Een blijvertje.

        Antwoord
      • Maaike

        Dank je wel voor dit receptje. Goed gelukt EN lekker, een blijvertje dus.

        Antwoord
  4. Linda Vandekerckhove

    Myriam
    Bedankt voor de lekkere recepten.
    De flan Parisien is super gelukt. Net van pas in een taartvorm van 20 cm.
    Ik vraag me af of die ook lukt als je eerst een taartdeeg in de vorm doet zodat de taart wat steviger is?
    Met vriendelijke groet

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik denk het wel. Ik zie geen reden waarom dit niet zou lukken. Misschien best wel je deeg instrijken met gesmolten chocolade zodat het niet week wordt…

      Antwoord
      • Linda Vandekerckhove

        Bedankt. ik laat je weten of het lukt.

        Antwoord
  5. Decock monique

    Zonet flan parisien gemaakt,super simpel met de thermomix.Bedankt voor het recept
    heel blij met recepten desserts thermomix,daar kan ik nog veel bijleren.
    M V G
    monique

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ben blij om dat te lezen!
      Fijn dat het je gesmaakt heeft. 🙂
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  6. Sofie

    Mijn thermomix staat al te draaien!

    Antwoord
      • Sofie

        Mijn kindjes vonden hem superlekker! Bedankt voor het recept, we zullen dit zeker nog herhalen!!!

        Antwoord
  7. Nicole

    Ik heb hem al veel gemaakt en ik vind hem SUPER lekker!!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik zelf ook, Nicole. Zo eenvoudig en zo lekker. Geen werk! Ik ga hem dit weekend trouwens nog eens maken. 🙂

      Antwoord
  8. Ilse Van Dyck

    Super simpel en mega lekker ! Heb deze blog recentelijk ontdekt. Ik vind hem zalig. Je vindt er niet enkel geweldige recepten maar ook zoveel mooie foto’s en dan die leuke teksten erbij ! Myriam, je mag terecht fier zijn. Bedankt om je passie zo met ons te delen !

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oh wat een leuke reactie, Ilse. Blij dat je mijn blog ontdekt hebt!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  9. Els Van den broeck

    Bedankt voor het recept: mijn springvorm is 24cm diameter – ik heb de hoeveelheden met 1/5e verhoogd. Dit wordt een dessert dat voor herhaling vatbaar is !

    Antwoord
  10. Mireille

    dag Myriam,

    heb deze vandaag nog eens gemaakt voor de -tigste keer :-). Snel klaar en telkens weer een succes!

    bedankt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Het doet me plezier dat te lezen, Mireille. Daarvoor doe ik het en blijf ik het doen. ?

      Antwoord
  11. Katrien

    Beste Myriam,
    Zaterdag mijn Thermomix gekocht bij Jan en meteen bij het thuis komen jouw Flan Parisien gemaakt. Hij was heerlijk. Zoals alles wat we proberen van jouw website trouwens. 🙂
    Nog een vraagje : de eiwitten werden niet gebruikt ?
    Groetjes, en nogmaals dank voor jouw overheerlijke recepten.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Inderdaad, Katrien, je gebruikt de eiwitten niet. Maar eiwitten kan je heel makkelijk in de diepvries bewaren voor later om er bv. meringue van te maken.
      Smakelijk!

      Antwoord
      • Katrien

        Bedankt Myriam.
        Ik heb er meteen kokosmakaronen mee gemaakt, was ook lekker.
        En de Flan Parisien was superlekker ! 🙂
        Groetjes, en nog een fijne dag.

        Antwoord
    • Myriam Minne

      Je hebt 100% gelijk, Mireille. Ik heb er snel het bakboek even bijgehaald en heb het recept aangepast. Het gaat om 5 eiwitten.
      Sorry hoor!
      Succes!

      Antwoord
  12. glaks

    Variante staat te dampen op keukenaanrecht. Namelijk met végé melk. Ben lactosevrij.

    Ben heel hard benieuwd, het resultaat is tot hiertoe zoals op de foto.

    hartelijk dank.

    Antwoord
  13. Anke

    Hallo, dit is met de setting links draaien gok ik? Toch ff checken, geen vlinder ofzo? 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Flan Parisien zonder korst (in de Thermomix)

by Myriam Minne time to read: 2 min
39