Dagen zonder vlees is volop aan de gang en hoewel ik hier maar in heel beperkte mate aan deelneem (zoals in: 1 dag op 7), probeer ik toch om zo weinig mogelijk recepten met vlees of vis te bloggen. Ja, ik voel me een beetje schuldig (zoals in: ik heb mijn schelleke salami op mijn boke ’s middags op het werk vervangen door een sneetje kaas). Dus, als ik geen gewone gerechten kan/mag bloggen, dan maar koekjes, zoals deze financiers.
En binnenkort trouwens ook nogmaals wafels. Dat zou normaal ook niet “mogen”, want de vasten is bezig en vette dinsdag is gepasseerd… maar ik kocht een (duur) wafelijzer en dat moet ik rentabiliseren. Ik maakte dan wel al een zwarte woud wafeltaart maar daarmee is mijn wafelijzer bijlange nog niet ‘afgeschreven’.
Maar first things first, deze financiers. Financiers worden steeds gemaakt met hazelnootboter en amandelpoeder, waardoor ze makkelijk 1 week à 10 dagen houdbaar zijn… al zullen ze zolang niet meegaan! Financiers zouden hun naam te danken hebben aan de vorm van de koekjes: meestal een dun, rechthoekig balkje dat een treffende gelijkenis zou hebben met een goudstaaf…
Bedankt aan de Tafelfee voor het lenen van de schattige parelmoeren potjes!
Nodig voor 150 financiers
265 g amandelpoeder
265 g bloemsuiker
325 g eiwit
100 g bloem
240 g boter
1 vanillestok
Voor de frambozengel:
5 dl frambozenpuree
5 g agar-agar
Voor de mangogel:
5 dl mangopuree
1/2 citroen
5 g agar-agar
Voor de ganache:
1 dl room
120 g donkere chocolade
Werkwijze
Klop de eiwitten samen met de bloemsuiker, het amandelpoeder en het merg van de vanillestok met de vlinder (niet met de klopper!) in de staande mixer (type KitchenAid, Kenwood,…) tot een luchtige massa.
Laat de boter smelten tot hazelnootboter of beurre noisette. Doe dit op een laag vuur om te vermijden dat de boter verbrandt. Indien je toch zwarte spikkels zou krijgen, dan passeer je de boter best eerst door een zeef. Laat de boter afkoelen.
Meng de bloem en de afgekoelde boter onder de massa en laat 2 minuten luchtig kloppen. Schep het beslag in een spuitzak.
Voor de frambozengel:
Breng de puree en de agar-agar aan de kook en giet in een bakplaat en laat opstijven.
Mix de gel los in de blender tot een mooie gel.
Voor de mangogel:
Breng de puree, het citroensap en de agar-agar aan de kook en giet in een bakplaat en laat opstijven.
Mix de gel los in de blender tot een mooie gel.
Voor de ganache:
Breng de room aan de kook en smelt de chocolade erin.
Laat opstijven en doe in een spuitzak.
Afwerking
Spuit de silicone vormen in met bakspray.
Vul ze voor 3/4 en bak af in een voorverwarmde oven bij 180° C gedurende 12 min. Indien kleine vormpjes volstaat 8 min.
Laat ze afkoelen en haal ze uit de vorm.
Vul de holtes in de vormpjes met gel of ganache.
Tips:
Je kan eventueel een extra smaakmaker aan je beslag toevoegen zoals pistache, praliné,…
Het deeg kan je perfect in de diepvries bewaren. Want OK, 150 financiers is misschien wel heel veel. 😉
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Wat voor bakvorm gebruik hiervoor?
Dag Linda
De gebruikte vormen zijn silicone vormen die eigenlijk gebruikt worden voor het maken van pralines.
Zoals deze bv. http://www.bakedeco.com/detail.asp?id=25079&categoryid=864
Maar uiteraard kan je de koekjes ook in gewone koekjesvormen bakken.
Succes!
Het zou handig zijn moesten jullie ook aandacht besteden aan :
1. welk soort oven jullie gebruiken : convectie, boven- en/of onderwarmte, stoomoven ???
2. In welke soort bakvormen (silicone/metaal blinkend of zwart)
3. de maat van de vorm en of
het rond /vierkant / rechthoekig is ?
Zeer hartelijk dank voor de infos
Goedemiddag
De koekjes werden gebakken in silicone vormpjes zoals deze:
http://www.bakedeco.com/detail.asp?id=25079&categoryid=864
De gebruikte oven was een hete luchtoven.
Hopend u hiermee van dienst te zijn geweest.
Veel succes en smakelijk!