Hap en Tap logo zonder streep
Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm & geitenkaas

Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm & geitenkaas

23 sep 2016 | Soep

Of hoe een romige courgettesoep veranderde in een romige gele paprikasoep met walnoten, tijm & geitenkaas…

Onlangs woonde ik een workshop foodstyling bij van Marleen (Eten uit de Volkstuin) en Marianne (Homecooking dpt.). Twee gedreven dames die dag in, dag uit met foodfotografie en -styling bezig zijn en hun opgedane kennis graag delen. Me like! Hun blogs zijn om ter mooist. Wat een kanjers, de meiden én hun foto’s. Snuisterend op de blog van Marianne kwam ik een romige courgettesoep tegen met walnoten en geitenkaas. Mmmmh, ik begon gelijk te kwijlen en noteerde alle ingrediënten op mijn boodschappenlijstje om de soep in het weekend te maken. Maar… daar wrong het schoentje. Courgette is een zomergroente en de gele zijn nu niet meer verkrijgbaar. Walnoten zijn dan weer een herfstingrediënt en (mede door het slechte voorjaarsweer) daarvoor is het nu nog te vroeg… Mmmm, dilemma… Als ik het goed begreep, zou ik deze lekkere soep nooit kunnen maken??! Ik snap trouwens niet hoe Marianne de klus klaarde?

Nu laat ik me niet makkelijk afschepen en ging op zoek naar een alternatief. Ik zou de gele courgette vervangen door gele paprika. Uiteraard zou het soepje anders zijn dan dat van Marianne, maar volgens mij zou het wel smaken. En of het dat deed! Deze gele paprikasoep is vast even lekker als het origineel. Alleen mijn foto’s zijn dat niet. Maar ah, so be it. Ik doe mijn best. 😉

Aangezien ik merk dat er heel wat Thermomix-bezitters zijn onder mijn fans, zet ik onder het traditionele recept ook het recept in de Thermomix…

 

Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm & geitenkaas

 

Ingrediënten voor 4 kommen gele paprikasoep

3 el olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 gele paprika’s
2 blaadjes gedroogde laurier
2 takjes verse tijm + extra voor garnering
Een handje gepelde walnoten + extra voor garnering
750 ml kippenbouillon
1 tl zout
80 g zachte geitenkaas (type Chavroux)
Fruitige olijfolie voor de afwerking (ik gebruikte mijn blikje medium fruitige olijfolie van Muraglia)
Peper naar smaak

 

Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm & geitenkaas

 

Bereiding (traditioneel)

Snijd de teentjes knoflook in dunne plakjes en snipper de ui fijn. Zet een soeppan op het vuur en verhit hierin 3 el olijfolie. Zet het vuur laag en voeg de ui en knoflook toe. Fruit de ui en knoflook op laag vuur gedurende ca. 5 min en schep ze geregeld om.

Maak ondertussen de paprika’s schoon: snijd ze in vier en verwijder de zaadlijsten en zaden. Versnijd de paprika’s in blokjes van 1 bij 1 cm. Het hoeft niet exact te zijn, want later wordt de soep toch gepureerd. Maar zorg wel dat je blokjes ongeveer even groot zijn. Voeg de paprika’s toe en schep ze door het uimengsel. Steek er 2 blaadjes laurier bij en haal de blaadjes van de tijm takjes en voeg ze toe. Laat het mengsel op laag vuur gedurende ca. 7 min gaar worden. Schep ook dit mengsel geregeld om.

Schep de walnoten er door en giet de bouillon over de paprika’s zodat alles net onderstaat. Breng de bouillon zachtjes aan de kook, draai wederom het vuur laag zodat de bouillon zachtjes blijft koken. Leg de deksel op de pan zodat de smaak in de pan blijft. En laat zo 30 min staan.

Haal de pan van het vuur. Verwijder de laurierblaadjes. Voeg de zachte geitenkaas, 2 el fruitige olijfolie en 1 tl zout toe en pureer alles tot een gladde soep.

Verwarm de soep eventueel opnieuw. Doe in kommen, verkruimel er nog wat extra walnoten over en werk af met wat blaadjes verse tijm. Druppel tenslotte in elke kom nog een beetje olijfolie.

 

Bereiding (in de Thermomix)

Doe de knoflook en de in twee gesneden ui in de mengbeker en mix: 5 sec / snelheid 5. Maak de wanden schoon met de spatel. Voeg de olijfolie toe en programmeer: 100° C / 5 min / snelheid 1.

Maak ondertussen de paprika’s schoon: snijd ze in vier en verwijder de zaadlijsten en zaden. Versnijd de paprika’s grof. Doe de paprika’s samen met 2 blaadjes laurier en de tijmblaadjes in de mengbeker. Programmeer: 100° C / 7 min / snelheid 1.

Voeg nu ook nog de walnoten en bouillon toe en programmeer: 100° C / 30 min / snelheid 1.

Vis de laurierblaadjes uit de mengbeker. Voeg de zachte geitenkaas, 2 el fruitige olijfolie en 1 tl zout toe en pureer alles tot een gladde soep : mix gedurende 1 min waarbij je de snelheid langzaam opdrijft van 1 tot 10.

 

Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm & geitenkaas

 

Bron: recept geïnspireerd maar aangepast van Homecooking dpt.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

14 Reacties

  1. Belle

    😉

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Speciaal voor een Thermomixfan als jou, Liset! 😉

      Antwoord
  2. Jan

    Heerlijke soep alleen wat minder paprika goudgeel dan ik had gedacht. Maar deed niets af aan dit lekker soepje. Volgende keer wellicht een lepeltje kurkuma erbij!?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Bij mij was er geen kurkuma in, hoor, Jan. What you see is what you get. 🙂

      Antwoord
  3. Sabine

    Heel lekkere smaakcombinatie, de nootjes geven een aangename crunch.
    Het kriebelt al om de kaaskroketjes te maken 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zalige reactie! Merci, Sabine. En die kaaskroketjes, die moet je zeker maken. Superorigineel, modern en toch haalbaar!
      Succes en smakelijk.
      Myriam

      Antwoord
  4. els

    Ook hier gemaakt en gesmaakt!
    Mijn echtgenoot vond ze iets te zacht van smaak en heeft er enkele druppels sesamolie aan toegevoegd…

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Mmmmh, dat doe ik de volgende keer ook. Ik ben dol op sesamolie.
      Bedankt voor de tip!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  5. Nancy

    Wat een heerlijke soep Myriam! En zo mooi gepresenteerd! Gisteren gemaakt voor vrienden die kwamen eten en ze wilden direct het recept, dat zegt voldoende.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Nancy. Je hebt dan toch wat reclame gemaakt voor Hap & Tap? 😉
      Fijne zondag!
      Myriam

      Antwoord
      • Nancy

        Ik heb natuurlijk over Hap & Tap gesproken en gevraagd of ze je toevallig niet kennen, want ze wonen in Lochristi (en wij in Oostakker)! Ik ga hen een link doorsturen, dan komen ze direct bij jou terecht. Ik moet je trouwens bewonderen voor alles wat je onderneemt hoor, niet te geloven hoe gedreven jij bent. En nu dit recept zo goed meegevallen is, zal ik toch vaker eens een recept van jou uitproberen! Vele groeten, Nancy

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Heel lief van jou, Nancy. Elke nieuwe bezoeker / volger doet me plezier.
          Fijn weekend voor straks!
          x

          Antwoord
    • Vis

      Ik vraag mij af, kan ik dit ook met rode Puntpaprika’s maken? Qua smaak

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm & geitenkaas

by Myriam Minne time to read: 3 min
14