Focaccia dolce ofte zoete focaccia

Vorige week kocht ik wel 10 kooktijdschriften (ik overdrijf amper) met als thema Italië: Foodies, Knack Weekend Zomer, Delicious, Maxi Cuisine,… Ik moet binnenkort immers 15 recepten creëren voor Elvea en dus is alle inspiratie welkom. In een van die magazines lachte dit recept voor focaccia dolce me toe. Al meteen bij het zien van de foto moest ik watertanden. Mijn aandacht was gewekt en dus las ik vluchtig het recept door. Goh, goh, goh! Een kort ingrediëntenlijstje én snel klaar! Ideaal, want mijn weekend zat propvol: vrijdagavond 8 km lopen, zaterdag 55 km fietsen in de Vlaamse Ardennen, ’s avonds een feestje, zondag 12 km lopen en ’s middags een feestje,… Het zou puzzelen worden, maar voor deze snelle focaccia dolce zou ik wel een gaatje vinden!

Wel, mijn ‘zesde zintuig’ (dat voor lekkere recepten in no time) liet me niet in de steek: dit recept is een aanrader. Je kunt écht alle kanten uit met deze focaccia: je kan ze uiteraard in de namiddag serveren met een kopje koffie, maar voor mijn part zijn ze ook ideaal als ontbijt of als vieruurtje voor de kinderen (én voor jezelf) en zelfs in de picknickmand passen ze perfect! Komaan, we beginnen eraan!

 

Focaccia dolce

 

Nodig voor 6 focaccia dolce

3 el room
500 g zwarte of rode druiven
125 g bosbessen
Griessuiker

Voor het deeg:
25 cl rauw water
25 g verse gist (of 2 zakjes droge gist)
2 kl suiker (20 g)
500 g bloem
3 kl zout (10 g)
3 el olijfolie

 

Werkwijze

Voor het deeg:
Los de gist op in het lauwe water en voeg 2 kl suiker toe. Doe de bloem in de kom van een staande mixer met kneedhaak, voeg het zout, de olie en het water met de gist toe. Kneed tot het deeg een bal vormt. Voeg nog wat extra bloem toe als het deeg teveel kleeft. Kerf met een scherp mes een kruis bovenaan in het deeg, dek het af met een schone theedoek en laat het 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor bij 220° C (th. 7-8). Maak 6 focaccia’s: vorm deegballetjes die je platdrukt. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en kerf inkepingen in het deeg met een mes.

Bestrijk de focaccia’s met de room en verdeel er het fruit over. Snijd de druiven in plakjes als ze te groot zijn. Bestrooi rijkelijk met griessuiker en laat de focaccia’s in de oven gedurende 20 min bakken.

 

Focaccia dolce

 

Bron: recept uit Pâtisseries & compagnie numéro 14.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Focaccia dolce ofte zoete focaccia

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: