Wel, mijn ‘zesde zintuig’ (dat voor lekkere recepten in no time) liet me niet in de steek: dit recept is een aanrader. Je kunt écht alle kanten uit met deze focaccia: je kan ze uiteraard in de namiddag serveren met een kopje koffie, maar voor mijn part zijn ze ook ideaal als ontbijt of als vieruurtje voor de kinderen (én voor jezelf) en zelfs in de picknickmand passen ze perfect! Komaan, we beginnen eraan!
Nodig voor 6 focaccia dolce
3 el room
500 g zwarte of rode druiven
125 g bosbessen
Griessuiker
Voor het deeg:
25 cl rauw water
25 g verse gist (of 2 zakjes droge gist)
2 kl suiker (20 g)
500 g bloem
3 kl zout (10 g)
3 el olijfolie
Werkwijze
Voor het deeg:
Los de gist op in het lauwe water en voeg 2 kl suiker toe. Doe de bloem in de kom van een staande mixer met kneedhaak, voeg het zout, de olie en het water met de gist toe. Kneed tot het deeg een bal vormt. Voeg nog wat extra bloem toe als het deeg teveel kleeft. Kerf met een scherp mes een kruis bovenaan in het deeg, dek het af met een schone theedoek en laat het 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor bij 220° C (th. 7-8). Maak 6 focaccia’s: vorm deegballetjes die je platdrukt. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en kerf inkepingen in het deeg met een mes.
Bestrijk de focaccia’s met de room en verdeel er het fruit over. Snijd de druiven in plakjes als ze te groot zijn. Bestrooi rijkelijk met griessuiker en laat de focaccia’s in de oven gedurende 20 min bakken.
Bron: recept uit Pâtisseries & compagnie numéro 14.
0 reacties