Hap en Tap logo zonder streep

Boerenyoghurtmuffins met aalbessen

23 mei 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

“Romige boerenyoghurt en friszure rode bessen maken deze zomermuffins onweerstaanbaar.” Meer dan dit zinnetje van Janneke Philippi was er niet nodig om mij ook dit recept op mijn TO DO-lijst te laten noteren. Bovendien, driemaal is scheepsrecht, toch? En ik had al veel te lang die mooie muffinvormpjes staan die mijn foodievriendin Ann voor me had meegebracht uit Stockholm. Kortom, redenen genoeg om deze boerenyoghurtmuffins met aalbessen meteen te maken.

Voor wie het nog niet doorhad, ik ben in mijn “Janneke periode”. Vroeger, in mijn kindertijd, had ik dat ook: dan kon ik weken na elkaar puzzels maken bv. Of non-stop boeken lezen. Of met mijn Barbie-pop spelen. Elke avond opnieuw. Onvermoeibaar. Oh ja, er volgt dus nog een Janneke recept. Neen, geen zoet, maar soep uit haar boek Soep bij Janneke thuis. De heerlijkste aspergesoep met pancetta en rozemarijn! Maar da’s voor binnenkort. First things first: deze boerenyoghurtmuffins zijn al het derde geslaagde dessert op rij uit het boekje Vier de zomer met Janneke Philippi waarin de Hollandse receptontwikkelaarster met zomerfruit aan de slag gaat. Nog een beetje en ze gaat me laten afkicken van chocolade en/of karamel… 😉

PS Ik vergiste me bij het maken van deze boerenyoghurtmuffins en strooide amandelpoeder over de muffins net voor het bakken ipv amandelschaafsel. Qua smaak hetzelfde, qua uitzicht zijn schilfers uiteraard veel mooier!

 

Boerenyoghurtmuffins met aalbessen

 

Voor 8 stuks

250 g zelfrijzend bakmeel
1 ei
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
75 ml zonnebloemolie
150 ml boerenyoghurt
125 g rode bessen
2 el amandelschaafsel
Poedersuiker

 

Boerenyoghurtmuffins met aalbessen

 

Bereiding

Zeef het bakmeel boven een kom. Voeg het ei, de suiker, de vanillesuiker, de olie en een mespunt zout toe. Schenk langzaam de yoghurt erbij en klop met een vork tot een glad beslag.

Ris de bessen van de takjes. Schep de bessen door het beslag. Zet de cakevormpjes in de holtes van een muffinbakplaat (met de stevige vormpjes die ik gebruikte, hoefde dit niet, die gingen rechtstreeks op de bakplaat) en verdeel het beslag erover. Bestrooi met het amandelschaafsel.

Bak de muffins in de voorverwarmde oven bij 180° C in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met een beetje poedersuiker.

Tip: Vervang voor lactosevrije muffins de yoghurt door kokosmelk, geiten- of sojayoghurt.

 

Boerenyoghurtmuffins met aalbessen

 

Bron: recept van Janneke Philippi uit het boekje Vier de zomer met Janneke Philippi.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.700 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Diana Baak

    Heel erg leuk recept, maar ik zou het een paar maanden later hebben gepost als er ook aalbessen te verkrijgen zijn. Mochten ze nu al te koop zijn, dan komen ze van ver. Koken en bakken met de seizoenen mee is voor het milieu natuurlijk veel beter! Kies in deze tijd een recept met rabarber en aardbeien!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Boerenyoghurtmuffins met aalbessen

by Myriam Minne time to read: 2 min
1