Hap en Tap logo zonder streep

Janneke Philippi Soep bij Janneke thuis

19 okt 2014 | Kookboeken, Reviews

Er zijn mensen die dwepen met Ottolenghi. Er zijn er die lyrisch worden van Nigella Lawson. Als je mij vraagt wie mijn favoriete kookboekauteur is, dan koop ik sowieso een joker, want één is géén. Ik ben dol op de boeken van Donna Hay en ook, dichter bij huis, weet ik die van VTM beste hobbykok Claudia Allemeersch, best wel te pruimen. Maar wie toch ook héél zeker in mijn rijtje van favorieten thuishoort, is Janneke Philippi. Ze bracht reeds 3 boeken uit, waarvan ik er 2 in mijn bezit heb én waarnaar ik heel regelmatig teruggrijp: Appeltaart en Mijn favoriete desserts. Van dit laatste schreef ik trouwens ook al een (lovende) review. Ik mis alleen nog Weekendlunch in mijn kookboekenbib. ’t is bijna Kerst. Hint, hint… 🙂

Maar laat Janneke nu gestart zijn met een nieuwe serie boeken waarin zij de recepten deelt van gerechten die bij haar thuis op tafel komen. Soep bij Janneke thuis is het eerste boek in de nieuwe serie met meer dan vijftig soepen, voor alledaagse én feestelijke momenten. Wie denkt dat een boek met alleen maar soep saai is, think twice! Dit boek is allesbehalve saai! Ten eerste werd er gewerkt volgens de seizoenen (en dus was Janneke bijna een jaar rond aan dit boek bezig). In de lente serveert de kookboekenauteur en foodstyliste bv. waterkerssoep met pestocroutons, wortel-gembersoep met limoen of nog slasoep met Italiaanse sandwichrolletjes… Je leest het al, het boek bevat méér dan soep alleen. Er werd ook aan ‘iet’ voor erbij gedacht: homemade grissini, Franse kaassoesjes, pestobroodjes, panfocaccia, geitenkaaskroketjes,…

In de zomer gaat haar voorkeur – uiteraard – uit naar koude soepjes zoals een komkommergazpacho met kruidenslaatje, een salmorejo (koude tomatensoep uit Cordoba) of een avocadosoep met ceviche-zalm… Hoewel de herfst niet mijn favoriete seizoen is, wordt het dat toch wanneer ik de recepten én foto’s bekijk van Janneke’s najaar. Lekker is het toverwoord dat elke foto uitstraalt! Indiase pompoensoep (mét homemade currypasta!), pastinaaksoep met oude-kaasvlinders en geroosterde gele wortelsoep met harissaroom,… het zijn maar enkele van de kanjers die ik meteen op mijn TO DO-lijstje gezet heb!

Ook in de winter gaat het smaken- en kleurenfestijn verder met spruitjessoep met spek en gorgonzolaroom, knolselderijsoep met makreel en aardpeersoep met tijmchips. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan soepen voor elk seizoen. Denk maar aan tomatensoep met pestomascarpone, maïssoep met Sloppy Joe-sandwich, mediterrane vissoep met vongole en/of bourride, een delicate vissoep, gebonden met aioli voor een fluwelige romigheid.

Wat is dit een fijn boek! Ik heb het – letterlijk en figuurlijk – verslonden. De recepten worden afgewisseld met herinneringen aan Jannekes kindertijd, haar werk als kookboekenschrijfster en verhalen over de soepen die ze voor haar gezin maakt. Ik ben niet alleen fan van haar teksten die je doen watertanden, ook de foto’s van haar man die foodfotograaf en vormgever is zijn pareltjes. Wat zou ik deze gedreven dame graag eens ontmoeten! Haar gerechten en foto’s zijn een groot voorbeeld voor mij!

Soep bij Janneke thuis is verkrijgbaar in de boekhandel en speciaalzaken en online o.a. bij Bol.com en Proxis. 200 pagina’s. Recepten door Janneke Philippi. Fotografie door Serge Philippi. Prijs: € 19,95. Uitgegeven door uitgeverij Karakter.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.579 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Janneke Philippi Soep bij Janneke thuis

by Myriam time to read: 2 min
0