Naomi Pomeroy, Smaak & Techniek

Er zijn dingen die ik weet met mijn ogen dicht. Wanneer het persbericht in mijn mailbox viel over het nieuwe kookboek Smaak & Techniek wist ik, zonder dat ik het boek gezien had, dat het er een was dat perfect bij me zou passen…

 

Smaak & Techniek

 

Het onderwerp van de mail alleen al: “Leer koken als een meesterchef met Smaak en Techniek”. Ik las vol goesting verder: “140 recepten die je kookkunsten naar een hoger niveau brengen. In Smaak & Techniek deelt Naomi Pomeroy al haar kennis, passie en ervaring, met 140 recepten die de basis vormen van goed kunnen koken. Ze leidt je stap voor stap door elk recept, laat zien hoe de gerechten worden opgebouwd en onthult de eenvoudige technieken die chef-koks toepassen om professionele resultaten te behalen.

 

Smaak & Techniek

 

De recepten voor sauzen, voorgerechten, salades, groenten en desserts kunnen naar hartenlust worden gemixt en gematcht met gevogelte-, runder-, lams-, groente-, vis- en eiergerechten. Dat levert heerlijke en spectaculaire maaltijden op, door het hele jaar heen. Daarnaast bevat dit boek uitleg over ingrediënten, keukengereedschap en kooktechnieken.

 

Smaak & Techniek

 

Deze inspirerende en rijkgeïllustreerde uitgave ontraadselt het hoe en wat van koken en geeft je het vertrouwen en de knowhow om een meesterlijke thuiskok te worden. Zo maak je eenvoudige, maar adembenemende maaltijden.”

 

Smaak & Techniek

 

Dit is wat ikzelf – op kleine schaal, met mijn bescheiden blogje – probeer te doen: recepten met jullie delen die eruit zien én smaken alsof ze van de betere bistro komen en dat allemaal goed uitgelegd zodat jullie zonder stress thuis ook aan de slag gaan. Ik kon dan ook niet snel genoeg de hand leggen op dit lijvige kookboek. En zoals ik al schreef: blindelings wist ik dat dit een fantastisch boek zou zijn. Na 52 jaar in dit leven kan ik vertrouwen op mijn buikgevoel… 😉

 

Smaak & Techniek

 

Chef-kok Naomi Pomeroy is een dame naar mijn hart. Ze deelt de heerlijkste recepten én is kwistig met tips zodat iederéén de gerechten tot in de perfectie thuis kan namaken. Volgende recepten staan alvast met stip op mijn to do-list: de vijgen met mousse van foie gras (dat wordt één van mijn amuses met kerst), de koude komkommer-yoghurtsoep met krab, de gelakte, gekonfijte eend (het coverrecept), de soep van verse aardbeien met geroosterde rabarber en witte chocolademousse (dju, dat wordt wéér aftellen tot het rabarberseizoen), de bête noire met frambozensaus en de pistache-meringuecake met vers citrusfruit, gesuikerde kumquats en kardemom-karamelsaus. Om er maar een paar op te noemen.

 

Smaak & Techniek

 

Wat ik zo fijn vind aan dit boek? Ik som het graag even op:

  • Het zalig zachte papier. Nog nooit voelde papier zo zijdezacht aan.
  • De introteksten die elk recept inleiden zijn superleuk om te lezen. Naomi kookt niet alleen als de beste, ze heeft ook een bijzonder vlotte pen: de ene keer gaat het over het gerecht, de andere keer over haar persoonlijke leefwereld. Een constante: je voelt dat Naomi een joviale, warme dame is.
  • Bij elk vis- en vleesrecept geeft ze ideetjes voor een bijgerecht volgens het seizoen. Hierdoor wordt het kookboek heel het jaar door bruikbaar. Bv. bij de gestoofde kippendijen raadt Naomi voor de herfst aardappelknoedels aan, voor de winter langzaam gebakken broccoli en groene hazelnootsaus, voor de lente krokante babyartisjokken en wortels en voor de zomer rucola met kersen, geschaafde schapenkaas en sherryvinaigrette.
  • Smaak & Techniek is meer dan het zoveelste kookboek. Het is ook een regelrechte handleiding om àlles tot een goed einde te brengen: van een consommé tot een soufflé, van demi-glacesaus tot gekonfijte citroen, van bladerdeeg tot uien roken,… het komt allemaal aan bod en wordt van naaldje tot draadje uitgelegd.
  • Smaak & Techniek is een bouwsteen in je keuken, zoals een goede messenset dat is. Het is een naslagwerk waarnaar je kan teruggrijpen, of je nu je eerste kookstappen zet of al een volleerde hobbykok bent.

 

Smaak & Techniek

 

Titel: Smaak & Techniek is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Naomi Pomeroy met Jamie Feldmar
Uitgeverij: Unieboek l Het Spectrum bv, Houten
Formaat: 270 mm x 220 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 400 pagina’s
Prijs: 39,99 euro
ISBN: 978 90 00 35575 4

 

Smaak & Techniek

Related Post

Tags: , , , ,

Naomi Pomeroy, Smaak & Techniek

by Myriam Minne time to read: 3 min
4
%d bloggers liken dit: