5 oktober 2016. Ik zie op Facebook bijzonder mooie foto’s verschijnen van een bevriend koppel dat van een lekkere lunch geniet in Vinum, het restaurant dat aan de Graham’s portokelders paalt.
3 november 2016. Club Brugge moet in de Champions League aantreden tegen FC Porto en dat willen mijn dochter en ik voor geen geld missen. Ik herinner mij de foto’s van Ralf en Caroline en boek een tafeltje én rondleiding bij Graham’s. Op Instagram schrijf ik: “When in Porto, you should have lunch or dinner at Graham’s: Fabulous food and great port!”. Ik maak mezelf het goede voornemen om hier ooit terug te keren. Niet naar de voetbaltempel (dat was iets om snel te vergeten ?), maar naar het restaurant. De wijnen en spijzen zijn voortreffelijk, het adembenemende uitzicht op de Douro en op Porto krijg je er gratis bij.
30 augustus 2017. Veel vroeger dan verwacht mag ik terug de voetjes onder tafel schuiven bij Vinum. Ik maak immers deel uit van een bijzonder select clubje journalisten en bloggers dat uitgenodigd werd om tijdens een 3-daagse trip alles te ontdekken over de Graham’s porto en Altano wijnen (die kwamen al eerder aan bod op mijn blog, meer bepaald hier).
Vinum, het summum van perfecte porto pairing
Na een bewogen vlucht (Letterlijk! Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had*) mogen we met meerdere uren vertraging en dus scheurend van de honger eindelijk aanschuiven. De chef heeft voor ons een menu in petto waarbij de gerechten van begin tot eind gematcht worden met porto. *De redactie is niet verantwoordelijk voor enige overdrijving.
Starten doen we met een oester en een lepelhapje met een tartaar van kabeljauw. In het glas een cocktail op basis van Graham’s Extra Dry White met tonic, tintelende blokjes ijs en een schijfje citroen. Een P&T heet dat.
Vervolgen doen we met een salade met eend in de hoofdrol: foie gras van eend, rillettes van eend, gerookte eendenborst. Hierbij komen op kool gebrande sinaasappelpartjes, echte smaakbommetjes die perfect matchen met de lichtgekoelde (11° C tot 13° C) Graham’s Aged Tawny 20 Years met een karakteristiek notige geur en heerlijk rijp fruit met tonen van sinaasappelzeste. Een rijke smaak, zacht en zoet en perfect in balans. Deze tawny porto wordt gepresenteerd in een indrukwekkende giga fles van 4,5 liter. Size matters wel degelijk!
Als hoofdgerecht serveert de chef ons ossenstaart die 18 uur (dit is geen tikfout!) op lage temperatuur gegaard werd. Zo’n exquis gerecht verdient een al even exquise porto: de Graham’s Reserve Six Grapes met prachtige volle kleur. Zijn stevige body en volle smaken van pruim en kers zorgen werkelijk voor een smaakexplosie. Deze prijswinnaar vind je bij gespecialiseerde wijnhandels voor om en bij de 17 EUR, een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding!
Tot slot komen het chocoladedessert en de Stilton kaas tegelijkertijd op tafel. In Portugal is het namelijk de gewoonte dat de kaas nà het dessert komt, terwijl dat bij ons omgekeerd is. Bij de chocoladebiscuit drinken we een Graham’s “The Tawny” Reserve, de perfecte pairing bij het gebak. Deze goed gestructureerde en complexe porto is uitnodigend en boeiend in de mond, met een lange en aanhoudende afdronk. Bij de uitgesproken blauwschimmelkaas komt een Graham’s 1983 Vintage, een sublieme porto die meerdere gouden medailles wegkaapte op internationale wedstrijden. Diep donker robijn-paars van kleur, met rijke bloemen en violet aroma’s. Full-bodied, met massa’s aardbeienaroma, volle tannines en een lange afdronk.
Tijdens de lunch overladen Sales Director Euan Mackay en Marketing Manager Isabel Monteiro ons met info over het familiebedrijf, de porto’s, de quinta’s,… Ik kan niet snel genoeg alles opschrijven. Wat ik wel onthoud, is het pleidooi van Isabel: “beter minder, maar beter”. Met andere woorden, vergeet de porto’s van 3, 4 of 5 EUR bij de discounters, maar geniet van the real stuff. En van die betere soorten is Graham’s de beste.
Na de lunch brengen we nog een bezoek aan The Graham’s 1890 Lodge met zijn wijnkelders, museum, tasting room,… Ik kreeg een déjà vu: we hadden dezelfde jonge, enthousiaste Franstalige gids als in november. PS Wil je zelf ook een bezoek brengen aan dit bezoekerscentrum? Dan moet je voortaan vooraf reserveren.
Hierna rijden we naar onze Quinta (het Portugese equivalent voor een Franse château): Quinta Dos Malvedos, het exclusieve ‘vakantieoptrekje’ (Waarom is dit in het NL automatisch een verkleinwoord? Die quinta is gigantisch!) van de familie Symington. Hier worden we 2 dagen in de watten gelegd: we brengen een bezoek aan de wijngaarden, picknicken met zicht op de rivier, maken een boottochtje op de Douro, gaan ook zwemmen in de rivier, genieten van de kookkunsten van onze 2 privé-koks en last but not least nippen van de meest exclusieve porto’s, zoals de Graham’s 1972 Single Harvest Tawny, een beauty van 45 jaar oud!
Mijn oprechte excuses als ik jullie jaloers maak. Dit is een voorrecht dat alleen weggelegd is voor de familie Symington zelf of voor hun gasten, zoals deze fantastische foodblogger… ? Maar lees vooral verder. Hieronder deel ik graag nog een pak interessante weetjes over porto.
Leuke en interessante weetjes over (Graham’s) porto
Porto is eigenlijk een verkeerd gekozen naam. De wijn wordt helemaal niet in Porto gemaakt, zoals de naam laat vermoeden, maar 200 km verderop in de Douro vallei. Het rijpen van de porto gebeurt wel in Porto, of eigenlijk liever in Villa Nova de Gaia, aan de overkant van de rivier.
Porto is een versterkte wijn en dus moet die relatief snel worden opgedronken. Een geopende fles maanden in je barkast bewaren is not done. Zo dient vintage porto, het neusje van de zalm onder de portosoorten, bij voorkeur zelfs binnen de 48 uur opgedronken te worden. Ook decanteren is bij deze topporto een must.
Al te vaak wordt porto uitsluitend gedronken als aperitief. Spijtig! Porto matcht fantastisch met (blauwe) kaas en met (chocolade) dessert. Eigenlijk kan porto heel het menu door gedronken worden. Dat mocht ik aan den lijve ondervinden. Maar dat kunnen jullie ook! In november zullen een kransje Belgische restauranthouders immers een porto pairing menu aanbieden tijdens de Graham’s Port Week. Volgende week meer hierover.
Porto wordt ook vaak te warm geschonken en gedronken, waardoor hij zijn fruitige, zachte of complexe karakter verliest. Te koud serveren is geen probleem, na het inschenken is de porto snel genoeg opgewarmd. Hanteer volgende temperaturen als leidraad: witte porto: 6 – 10° C, ruby porto: 12 – 16° C, tawny porto: 10 – 14° C en vintage porto: 12° C.
Een superlekker aperitief en prima alternatief voor de eeuwige Gin-Tonic is Porto-Tonic: witte (extra dry) porto aanlengen met Schweppes en ijsblokken en je hebt een cocktail die veel minder zwaar valt dan de klassieke G&T.
Nog nooit startte de druivenoogst zo vroeg als dit jaar: op 28 augustus. Het was zeer heet in augustus, er viel geen regen en er stond een droge wind. Twee jaar geleden was dat nog op 20 september en 40 jaar geleden zelfs pas op 28 september. Door de klimaatverandering vindt de oogst elk jaar vroeger plaats. De geoogste druiven dienen trouwens verplicht op de dag zelf verwerkt te worden.
Alle druiven voor de Graham’s porto worden met de hand geplukt! De wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei en zijn vaak zeer steil waardoor machinaal plukken (voorlopig) onmogelijk is. Deze afgebakende streek werd door de UNESCO trouwens uitgeroepen tot werelderfgoed.
Quinta do Vesuvio is het enige wijndomein van de Symington groep waar de druiven nog met de voeten geperst worden. Check deze video! Nadat de wijnplukkers van zonsopgang tot zonsondergang in de wijngaarden druiven geplukt hebben, gaan ze ’s avonds nog 4 uur de druiven met de voeten persen. Mijn eindeloos respect!
Slechts 1 op de 3 flessen die geproduceerd worden mag verkocht worden. Deze wettelijke bepaling moet de porto beschermen en ervoor zorgen dat hij verplicht moet rusten/rijpen.
Vintage porto is de enige portosoort die verder rijpt in de fles. Bij Graham’s hebben ze trouwens geïnvesteerd in een toestel dat een chemische analyse doet van die premium vintage porto’s, waardoor ze kunnen garanderen dat er geen kurk in de porto zit. Graham’s staat zo voor een perfecte mix van traditie en innovatie.
Wanneer je porto koopt, let dan op de datum waarop de porto gebotteld is. Behalve vintage porto die verder rijpt in de fles, hebben alle andere porto’s (de ruby’s, de tawny’s,…) wel een houdbaarheidsdatum. Kies dus voor de meest recente botteldatum.
Saúde! ?
Graham’s porto is te koop bij Delhaize en gespecialiseerde wijnhandels.
Bedankt, Alice van Alice Bown en Grégoire van Breaking News dat jullie mij uitkozen voor deze perstrip.
Merci Xavier, Grégory, Cindya et Vincent pour votre compagnie bien agréable !
Obrigada, Isabel da Graham’s pela sua calorosa recepção!
Zalig dat je dit mocht meemaken.
Een heel klein beetje veel jaloers maar ik gun het jou.
Toppers van foodbloggers die mogen zo unieke kansen niet laten liggen.
Graham’s is één van de betere vinho de porto.