Hap en Tap logo zonder streep
Twee (fitte) foodies in Mechelen

Twee (fitte) foodies in Mechelen

28 aug 2017 | Hap & Tap op stap, Reviews

Of ze me eens mocht rondleiden in haar hometown, Mechelen? Die vraag kreeg ik van Lien Robberechts, dame achter de blog Fit Met Lien. Nu kende ik Lien en haar blog niet. Dus, het eerste dat ik deed, was even gaan rondneuzen. Lien is goed bezig. Ze heeft duidelijk haar onderwerpen gevonden:

 • Fitmetlien is een verhaal. Het beschrijft de reis van een onzeker meisje met een eetstoornis naar een sterke vrouw die haar dromen beleeft. Leef mee!
 • Fitmetlien is ook gewoon… FIT! Lien motiveert om mee (marathons) te lopen, een dagelijkse dosis endorfine te ervaren en een gebalanceerde levensstijl te ontdekken! Beweeg mee!
 • Fitmetlien is genieten. Lekker gezond eten, leuke hotspots, interviews met meesters van de keuken… Eet mee!

Een bezige bij, die Lien die naast werken ook nog marathons lopen en 4 keer in de week bloggen combineert. Hmmm, herkenbaar! Ik hou wel van gelijkgestemde zielen. Bovendien was ik, op een bezoekje aan Kazerne Dossin na (waar mijn loopvriendin Carine werkt) nog nooit in Mechelen geweest. En dus zei ik ja tegen deze blind date.

 

Twee (fitte) foodies in Mechelen

 

De eerste tip die Lien me gaf, was waar ik me moest parkeren: in parkeergarage Zandpoortvest, want daar parkeer je gratis in het weekend. Bovendien is het van daar maar een 10-tal minuutjes stappen tot op de markt waar op zaterdag de wekelijkse markt plaatsvindt.

We hadden afgesproken in tapasbar Sava waar Lien me al zat op te wachten toen ik kwam binnengewaaid. Het was 11 uur ’s morgens en de young lady had er al een looptraining van 26 km opzitten. We dronken een koffie en kletsten… alsof we elkaar al jaren kenden. Ongelooflijk, het leek wel alsof ik in een spiegel keek en de jonge versie van mezelf zag. Met dat verschil dat ik op die jeugdige leeftijd nog niet liep en/of blogde. Ik beperkte me op dat moment tot breien, borduren en boeken lezen. Ook BBB dus, maar van een ander kaliber… ?

Het ijs was meteen gebroken en we konden wel uren blijven doorbabbelen, maar Lien had een bezoek aan de Sint-Romboutstoren voorzien. Nu heeft die toren niets met food te maken, maar het is wel een must-visit als je Mechelen bezoekt. De toren is typerend voor Mechelen. De Mechelaars hebben er zelfs hun bijnaam aan te danken. Volgens een legende dachten de Mechelaars in 1687 verkeerdelijk dat de toren in brand stond. Bij het blussen verscheen de maan echter van tussen de wolken en de rossige gloed verdween. Men probeerde dus in feite de maan te blussen… Dit nieuws kon niet lang stil gehouden worden en tot op vandaag worden Mechelaars maneblussers genoemd.

 

Twee (fitte) foodies in Mechelen

Twee (fitte) foodies in Mechelen

 

De toren telt 538 trappen, maar laat dit je niet afschrikken. Tijdens het klimmen kom je verschillende kamers tegen waar je even halt kunt houden om op adem te komen: de kraankamer, de klokkenkamer,… Wij hadden het ‘geluk’ om net op het middaguur de top te bereiken, waar we eerst getrakteerd werden op 12 oorverdovende klokslagen, gevolgd door een al even oorverdovend nummertje van de beiaard. Maar het uitzicht vanop de skywalk was het allemaal waard. Bij helder weer (dàt geluk hadden we dan weer niet), kan je zelfs het atomium zien liggen. Oh, en van die trappen zou ik ook nog nagenieten. Tot de donderdag.

Na zoveel ‘sport’ scheurde ik van de honger. Gelukkig had Lien een tafeltje gereserveerd bij Funky Jungle, onder den toren. Dat laatste is zelfs letterlijk te nemen, want dat is ook het adres van dit vegetarische/veganistische eettentje. Het was echt wel mijn vegan week. Een dag later zou ik immers tijdens Dinner on a Lake ook al van de veganistische keuken genieten.

 

Twee (fitte) foodies in Mechelen

Twee (fitte) foodies in Mechelen

 

Funky Jungle is een leuk plekje. Het àdemt een en al gemoedelijkheid, sympathie en sfeer uit. De zaak wordt gerund door 2 fijne mensen, harde werkers die met hun tweetjes een eigen restaurantje uit de grond willen stampen en daar volledig voor gaan. Op de menukaart een ruime mix van verse, huisgemaakte gerechten die op het moment zelf met zorg en liefde worden klaargemaakt. Er is de keuze uit soep, salades, wraps, veggieburgers, pasta… Ik kies voor de courgetti crudaiola, courgettesliertjes met gebakken aubergine, courgette, tomaat, huisbereide pesto en look. Een smaakbom!

 

Twee (fitte) foodies in Mechelen

 

Veel tijd om te blijven zitten, is er niet. Mechelen moet verkend worden! Terwijl we flink doorstappen (ik denk dat slenteren niet in Lien haar woordenboek staat), vertelt ze honderduit. Ze neemt regelmatig interviews af van ondernemende Mechelaars, zo vertrouwt ze me toe. Waar ik zeker eens moet langsgaan:

 • bij De Broodbroeders voor ambachtelijk gebakken (desem)brood,
 • bij Niki’s Bakery, de zaak van Monique die haar job in de marketing opgaf om haar droom na te jagen met een bakkerijtje waar ze eigenhandig cake, taart, granola en koekjes bakt
 • voor de lekkerste brunch moet ik naar Sister Bean

 

Twee (fitte) foodies in Mechelen

 

Ze strooit met tips, terwijl we – onze portemonnee indachtig – flink doorstappen aan boekhandel De Zondvloed. Einddoel van onze wandeling is Noen, een nieuwe ontbijt- en lunchbar, maar vooral de plek waar ze volgens Lien het lekkerste én origineelste ijs van Mechelen hebben. En of ze gelijk heeft! Kiezen is verliezen bij het bestuderen van het krijtbord op de muur. Uiteindelijk kies ik voor 2 bolletjes: caramel fleur de sel en passievrucht witte chocolade. Lien heeft weeral gelijk: dit ijs smaakt overheerlijk.

 

Twee (fitte) foodies in Mechelen

 

Voor ik huiswaarts rijd, kan ik niet aan de verleiding weerstaan om nog snel binnen te stappen bij The Cacao Project, de ambachtelijke chocolaterie van Pieter Vaes. Ik laat Pieter een doosje vullen met “eentje van elks” en neem ook nog een zakje Mellowcakes mee. Kwestie van mijn man gunstig te stemmen na een hele dag uithuizigheid. Aan de snelheid te zien waarmee het doosje en zakje verdwijnen, vielen ze 100% in zijn smaak. Ik heb me nondedju serieus mogen haasten om er eentje achter de kiezen te steken. En ik zweer het jullie, het was géén klein doosje en zakje!

Rest mij Lien alleen nog te bedanken voor de heel fijne rondleiding in de manestad en heel veel succes te wensen met alles wat ze onderneemt, te beginnen met de marathon in Amsterdam. You rock, girl!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.172 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

 1. Lien Robberechts

  Zo tof! Dankjewel! Ik wens jou ook nog superveel succes bij alles (en dat is veel) dat je onderneemt! En uiteraard blijf ik je volgen (en wacht vol spanning op foto’s van jou in een bepaalde trui met opschrift:-D)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Twee (fitte) foodies in Mechelen

by Myriam Minne time to read: 4 min
1
%d bloggers liken dit: