Hap en Tap logo zonder streep

Bittere chocoladesouffleetjes

28 feb 2014 | Gebak en koekjes, Zoet

Veel heb ik vaak niet nodig om gelukkig te zijn: een vrije zondagnamiddag, een plak exquise chocolade van Valrhona in mijn voorraadkast en een paar kleurrijke soufflévormpjes van Fonq die al weken ongeduldig naar mij staan te roepen: “toe, toe, wanneer ga je ons gebruiken?”

Afgelopen zondag was het dan EINDELIJK zover. Geen familiale of loopverplichtingen. Kortom, een zee van tijd om mij te wagen aan deze souffleetjes. Eerlijkheid noopt mij om jullie op te biechten dat ik nog nooit soufflé gemaakt had. Ik stond dan ook letterlijk met mijn neus tegen de ovendeur geplakt om te zien of de dingen naar behoren rezen. OK, die van mij oogden beduidend minder spectaculair dan die van Janneke Phillipi, maar ik vond dat het resultaat er toch mocht zijn.

Ik haastte me als een halve gare naar buiten waar alles klaarstond voor de ‘fotoshoot’ (sprint is niet mijn sterkste discipline) uit schrik dat ze zouden inzakken, maar dat viel al bij al best mee. Oordeel zelf.

Nodig voor 6 personen

25 g ongezouten roomboter + extra
30 g bloem
175 ml volle melk
125 g bittere chocolade, fijngehakt zoals bvb. deze Noir Guanaja van Valrhona
6 el suiker + extra
3 eieren
Poedersuiker
6 soufflévormen, zoals deze kleurrijke exemplaren van Emile Henry bij Fonq

Werkwijze

Verwarm de oven voor tot 180° C. Vet de vormpjes in met een beetje boter. Bestrooi de binnenkant egaal met wat suiker. Klop overtollige suiker eruit.
Smelt in een sauspan de boter. Roer met een houten lepel de bloem erdoor en bak 1 minuut zachtjes mee, zonder te kleuren. Schenk beetje bij beetje de melk erbij en roer tot een gladde, gebonden saus.
Neem de pan van het vuur. Voeg de chocolade en 3 el suiker toe en roer tot een gladde saus. Zet de pan nog even op laag vuur als de chocolade niet helemaal smelt.
Splits de eieren. Roer – van het vuur! – de eidooiers door het chocoladebeslag. Klop in een schone kom met de mixer of in de keukenmachine de eiwitten met een mespunt zout stijf. Voeg de resterende 3 el suiker toe en klop het eiwitschuim tot stevige, glanzende pieken. Spatel het eiwitschuim luchtig door het chocoladebeslag.
Schenk het beslag tot 1 cm onder de rand in de vormpjes. Bak de souffleetjes in de voorverwarmde oven in 15 minuten gaar en luchtig. Open tussentijds de ovendeur niet, want dan zakt de mooi gerezen soufflé direct in! Stuif uit de oven wat poedersuiker over de bovenkant en serveer de souffleetjes meteen.

Bron: recept uit het boek mijn favoriete desserts van Janneke Philippi.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.527 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Bittere chocoladesouffleetjes

by Myriam time to read: 2 min
0