Zeg niet zomaar cake tegen deze kardemomcake met peren en witte chocolade. Dit is een succulent stukje gebak dat ik nog vaak ga maken. Tegen mijn gewoonte in dus. Want normaal maak ik iets maar 1 keer, kwestie van nieuwe dingen te proberen voor de blog. Maar dit is te lekker om niet meer te maken…
De gepocheerde peren zorgen voor een smeuïge cake, de witte chocolade is een meerwaarde en het ingekookt kruidensiroopje maakt het helemaal àf.
Ingrediënten
Voor de peren:
3 Conference peren, geschild, maar heel gelaten, met het steeltje eraan
1 fles witte wijn
250 g suiker
4 kruidnagels
3 steranijs
8 kardemompeulen
2 kaneelstokjes
Voor de cake:
200 g zachte boter
200 g suiker
4 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
1 flinke el kardemompoeder
Snufje zout
En ook nog:
90 g witte chocolade, in stukjes
Bereidingswijze
Pocheer de peren 30 minuten op zeer laag vuur in de wijn met de suiker, kruidnagels, steranijs, kardemom en kaneel. Giet er 500 ml water bij.
Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Kook het kookvocht in tot de helft en laat dat ook afkoelen.
Verwarm de oven voor op 170° C.
Klop de boter met de suiker romig. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen.
Zeef het bakmeel, het kardemompoeder en het zout boven het beslag en schep dit erdoor. Vet een cakevorm in van 1,5 liter en bekleed de randen met bakpapier. Vet dit ook in.
Schep het beslag in de vorm. Druk de peren er in hun geheel in. Bak de cake in de oven in circa 40 minuten mooi gaar.
Laat afkoelen en haal de cake dan voorzichtig uit de vorm. Laat hem dan helemaal koud worden.
Smelt de chocolade héél voorzichtig au bain marie. Laat hem van een lepel over de cake lopen en maak mooie strepen over de bovenkant.
Laat dat even drogen en serveer dikke plakken, overgoten met siroop uit de pan.
Bron: recept uit het boek Home made Winter van Yvette van Boven.
Het ziet er weer lekker en prachtig uit Myriam! Ook maar eens proberen.