Peren- en veenbessentaart

door | feb 14, 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Peren- en veenbessentaart

De laatste verschenen hier vooral heel veel “moderne baksels” in silicone vormen (een moderne millefeuille, een moderne tiramisu,…). De hoogste tijd dus om weer eens een “ouderwetse” taart te delen. Geen speciale vormen voor nodig, geen uren of nachten wachten tot het opgesteven is. Deze peren- en veenbessentaart maak je deze voormiddag en deze namiddag zit je ervan te genieten bij de koffie! Echt een taart voor wanneer het buiten koud is, een comfort taart als het ware. Laat jullie gaan!

 

Peren- en veenbessencake

Peren- en veenbessentaart

Peren- en veenbessentaart

Een ouderwets (en) lekker (en) makkelijk recept!
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 1 uur 5 min
Rusttijd 10 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Nagerecht
Keuken Duits
Porties 8 personen

Equipment

  • Een staande mixer type KitchenAid Artisan
  • 1 taartvorm met losse bodem met een diameter van 22 cm
  • Thermometer (handig, maar niet noodzakelijk)

Ingrediënten
  

Voor de kruidige korst:

  • 219 g bloem
  • 67 g fijne suiker
  • 1,5 g zout
  • 1 g kaneelpoeder
  • 1 g gemberpoeder
  • 1,25 g bakpoeder
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 113 g koude ongezouten boter
  • 1 groot ei (50 g), lichtjes losgeklopt
  • 15 g volle room

Voor de peren- en veenbessen topping:

  • 2 medium peren (314 g), geschild, gehalveerd en ontdaan van klokhuis
  • 10 g vers citroensap
  • 160 g volle room
  • 50 g fijne suiker
  • 2 grote eierdooiers (38 g)
  • 1/8 tl zout
  • 1/8 tl kaneelpoeder
  • 1/8 tl gemberpoeder
  • 1/8 tl gemalen kruidnagel
  • 83 g veenbessen, vers of diepvries
  • Poedersuiker voor de afwerking

Instructies
 

Voor de kruidige korst:

  • Spuit de bakvorm in met bakspray.
  • Klop in de kom van een staande mixer met de vlinder de bloem, suiker, zout, kaneel, gember, bakpoeder en kruidnagel op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Voeg de koude boter toe en klop tot je een kruimige mengeling bekomt. Er mogen geen grote stukken boter meer zichtbaar zijn. Je moet een fijn kruim krijgen. Dit duurt ca. 2 à 3 min.
  • Voeg het ei en de room toe en blijf op lage snelheid kloppen tot het deeg zich vormt.
  • Druk het deeg aan in de bakvorm: op de bodem en langs de zijkanten omhoog. Snijd het overtollige deeg weg.
  • Prik de deegbodem in met een vork. Zet in de diepvries tot volledig hard, ca. 10 à 15 min.

Voor de peren- en veenbessen topping:

  • Verwarm de oven voor bij 200° C.
  • Dek het deeg af met een vel bakpapier dat je over de randen laat hangen. Spreid er bakbonen over.
  • Bak tot de randen er droog uitzien, gedurende ca. 15 min.
  • Verwijder voorzichtig het bakpapier en de bakbonen. En bak nog ca. 5 min langer of tot de korst van de bodem er droog uitziet. Verlaag nu de temperatuur van de oven naar 150° C.
  • Snijd elk kwartje peer in plakken van ca. 6 mm dik. Leg de perenplakjes netjes in een rij op de voorgebakken bodem. Herhaal. Borstel alle perenplakjes goed in met citroensap.
  • Klop in een kleine kom de room, fijne suiker, eidooiers, zout, kaneel, gember en kruidnagel samen los. Giet de mengeling tussen de peren op de korst. Strooi er de veenbessen over.
  • Bak tot de randen stevig zijn en het midden nog lichtjes wiebelt en een thermometer in het midden 77° tot 79° C aanduidt. Dit duurt. ca. 40 tot 50 min.
  • Laat volledig afkoelen in de vorm op een rooster. Serveer onmiddellijk of bewaar in de koelkast tot je klaar bent om te serveren.
  • Net voor je de peren- en veenbessentaart wil serveren, leg je een vel bakpapier van 20 cm in het midden van de cake. Strooi nu poedersuiker over de randen, indien gewenst. Je kan de peren ook nog insmeren met abricotage, als je dat wil.
  • Serveer gekoeld of op kamertemperatuur.
Trefwoord peren, taart, veenbessen

Bron: recept vertaald uit het Amerikaanse magazine Bake From Scratch.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.991 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




7  +  1  =  

Peren- en veenbessentaart

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: