Hap en Tap logo zonder streep
Sabayon van steranijs en kaneel

Sabayon van steranijs en kaneel

19 feb 2020 | Dessert, Zoet

Het kan verkeren, zei Bredero. Was ik afgelopen zondag nog enthousiast aan het aftellen naar de marathon van Tokyo, dan zit ik (lees: zat ik) nu in zak en as. Maandag kwam als een donderslag bij heldere hemel het bericht dat de organisatie de marathon cancelde omwille van het coronavirus. Wèg droom om op 1 maart die speciale Six Star medaille om mijn nek te hangen. Maar kijk, ondertussen zijn we 2 dagen verder en heb ik de knop omgedraaid. Als het in 2020 niet lukt, dan maar in 2021. En dus wordt mijn marathonpensioen met een jaartje uitgesteld.

Denk nu niet: amai, die Myriam is een straffe, want dat ben ik niet. Ik heb traantjes gelaten, hoor. Zag het echt niet meer zitten. Nog eens al die zware, eenzame trainingen, nog eens al die kilometers malen en mijn rug doet nu al zo’n pijn… maar ik wil dit zoooo graag. Tokyo moe(s)t de kers op de taart worden en een taart zonder kers is niet af, toch? Concreet: ik heb mijn reis afgebeld (en duim voor zo weinig mogelijk financieel verlies, want de annulatieverzekering komt niet tussen!) en heb al contact genomen met een lokaal loopclubje in Lochristi om toch regelmatig te blijven trainen, maar dan wel in gezelschap. #bluvngoan is niet alleen het motto van mijn voetbalploeg. ?

Wat heeft dit met deze sabayon van steranijs en kaneel te maken? Niets, totaal niets. Maar ik weet ondertussen dat jullie graag meer weten over de mens achter de blog en dus deel ik mijn persoonlijke beslommeringen, vreugdes, successen en ontgoochelingen met jullie. Oh ja, de sabayon van steranijs is trouwens heerlijk. Ik heb het oorspronkelijke recept gedeeld door 2, maar dan nog kon ik de helft van de straat eten geven. De straat vond dat niet erg trouwens. ?

 

Sabayon van steranijs en kaneel

 

Recept voor sabayon van steranijs en kaneel

(Voor)bereiden: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de sabayon van steranijs en kaneel:
225 g eidooier
175 g suiker
125 g water
100 g slagroom
2,5 g bladgelatine
2 kaneelstokjes
2 steranijs
50 ml kaneellikeur

Voor de gepocheerde stoofpeer:
4 dl water
1 dl witte wijn
150 g suiker
2 steranijs
2 kaneelstokjes
4 geschilde stoofpeertjes

Voor de afwerking:
Braambessen
Vijgen
Gezouten karamel ijs
Cress

 

Werkwijze

Voor de sabayon van steranijs en kaneel:
Week de gelatine in koud water.

Laat het water met de steranijs en kaneel minimaal 20 min trekken op laag vuur.

Zeef de steranijs en kaneel eruit en voeg de suiker toe. Verhit tot 120° C.

Klop de eidooiers luchtig en giet de suikersiroop er al roerend bij.

Los de geweekte gelatine op in een beetje warme kaneellikeur en voeg dit toe aan het eierdooier-mengsel.

Klop koud.

Spatel de opgeslagen room er voorzichtig door en zet de sabayon van steranijs koud weg in de koeling.

 

Voor de gepocheerde stoofpeer:
Doe het water, de witte wijn, suiker, steranijs en kaneel samen in een pannetje en breng tegen de kook.

Voeg de stoofpeertjes toe en pocheer op laag vuur.

Leg het stoofpeertje op het bord.

Schep de sabayon in het midden van het bord.

Serveer met een paar bramen en vijgen en schep er als laatste een quenelle gezouten karamel ijs op.

Werk af met een paar takjes cress.

 

Bron: recept uit het kerstmagazine 2019 van Hanos.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.702 andere abonnees

ARCHIEF

9 Reacties

  1. nicole mareels

    alles was tot in de puntjes gepland voor de marathon, we hebben het kunnen volgen … je lange eenzame trainingen met of tegen je goesting en alles wat er bij komt kijken … en dan komt abrupt een einde aan die droom, zo spijtig voor jou Myriam.
    ik vind het een plezier om je blog te lezen want supergoed geschreven en mooie foto’s, je recepten maken is een ander paar mouwen.
    ik kook wel graag maar niet zo met alles erop en eraan,
    te veel werk voor dagdagelijks maar het blijft een bron van inspiratie, bedankt daarvoor !

    Antwoord
  2. Marina

    Ook ik lees ieder bericht met veel plezier… heeeel spijtig dat de marathon niet doorgaat… ben er zeker van dat je weer veel plezier zal vinden in de trainingen om volgend jaar je droom waar te maken!!! Ik duim alvast dat je rug en je gezondheid het mogen toelaten… veel bewondering voor alles wat je doet!!!

    Antwoord
  3. Lieve

    Dag Myriam,
    wat jammer voor jou. Als je zo hard naar iets toegewerkt hebt…maar uitstel is geen afstel. Hopelijk kan je volgend jaar wel meedoen.

    Antwoord
  4. Lieve

    prachtig dessertje, graag ook het recept van de gezouten karamelijs, is dat mogelijk?

    Antwoord
  5. Margreet

    Het moet koud weg gezet worden. Hoe lang van te voren kan je de sabayon klaarmaken en wegzetten?
    Als ik het recept verdubbel is dit dan genoeg voor 10 personen? En laatste vraag, is het dan niet heel veel suiker?
    Ik vind het een prachtig gerechtje om te zien met heerlijke smaken. Wil het graag maken voor het kerst diner. Maar ik vind timing altijd lastig voor zoveel personen. ik kijk uit naar je antwoord

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Margreet,
      Je kan de sabayon perfect ’s ochtends maken voor ’s avonds. Wel goed afdekken, want melkdranken en -desserts nemen snel smaken en geurtjes op van in je koelkast.
      Als je het verdubbelt heb je zeker meer dan genoeg voor 10 personen. Zelfs met 1 1/2 maal de hoeveelheid zal je toekomen, denk ik.
      Ik schrijf in mijn intro immers dat ik veel teveel had en heel de straat sabayon kon serveren.
      Je kan altijd de hoeveelheid suiker wat verminderen, als je dat wil. Best even proeven.
      Succes en smakelijk!
      Fijne feesten!
      Myriam

      Antwoord
  6. Irene Verwoerd

    Hoi Myriam,
    Wat een mooi dessert! Alles is trouwens lekker wat je maakt:-).

    Heb wel een vraagje: Moeten de peertjes koud geserveerd worden of warm?
    Kijk uit naar je antwoord (wil dit a.s. zaterdag gaan maken voor ons thema etentje: 50 shades of food).

    Groetjes Irene

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Irene,
      Dat mag je eigenlijk kiezen. Al zou ik de peertjes niet uit de frigo serveren. Dus warm of gewoon lauw op kamertemperatuur.
      Laat het smaken!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Sabayon van steranijs en kaneel

by Myriam Minne time to read: 2 min
9