- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Sabayon van steranijs en kaneel

Sabayon van steranijs en kaneel

Het kan verkeren, zei Bredero. Was ik afgelopen zondag nog enthousiast aan het aftellen naar de marathon van Tokyo, dan zit ik (lees: zat ik) nu in zak en as. Maandag kwam als een donderslag bij heldere hemel het bericht dat de organisatie de marathon cancelde omwille van het coronavirus. Wèg droom om op 1 maart die speciale Six Star medaille om mijn nek te hangen. Maar kijk, ondertussen zijn we 2 dagen verder en heb ik de knop omgedraaid. Als het in 2020 niet lukt, dan maar in 2021. En dus wordt mijn marathonpensioen met een jaartje uitgesteld.

Denk nu niet: amai, die Myriam is een straffe, want dat ben ik niet. Ik heb traantjes gelaten, hoor. Zag het echt niet meer zitten. Nog eens al die zware, eenzame trainingen, nog eens al die kilometers malen en mijn rug doet nu al zo’n pijn… maar ik wil dit zoooo graag. Tokyo moe(s)t de kers op de taart worden en een taart zonder kers is niet af, toch? Concreet: ik heb mijn reis afgebeld (en duim voor zo weinig mogelijk financieel verlies, want de annulatieverzekering komt niet tussen!) en heb al contact genomen met een lokaal loopclubje in Lochristi om toch regelmatig te blijven trainen, maar dan wel in gezelschap. #bluvngoan is niet alleen het motto van mijn voetbalploeg. ?

Wat heeft dit met deze sabayon van steranijs en kaneel te maken? Niets, totaal niets. Maar ik weet ondertussen dat jullie graag meer weten over de mens achter de blog en dus deel ik mijn persoonlijke beslommeringen, vreugdes, successen en ontgoochelingen met jullie. Oh ja, de sabayon van steranijs is trouwens heerlijk. Ik heb het oorspronkelijke recept gedeeld door 2, maar dan nog kon ik de helft van de straat eten geven. De straat vond dat niet erg trouwens. ?

 

Sabayon van steranijs en kaneel

 

Recept voor sabayon van steranijs en kaneel

(Voor)bereiden: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de sabayon van steranijs en kaneel:
225 g eidooier
175 g suiker
125 g water
100 g slagroom
2,5 g bladgelatine
2 kaneelstokjes
2 steranijs
50 ml kaneellikeur

Voor de gepocheerde stoofpeer:
4 dl water
1 dl witte wijn
150 g suiker
2 steranijs
2 kaneelstokjes
4 geschilde stoofpeertjes

Voor de afwerking:
Braambessen
Vijgen
Gezouten karamel ijs
Cress

 

Werkwijze

Voor de sabayon van steranijs en kaneel:
Week de gelatine in koud water.

Laat het water met de steranijs en kaneel minimaal 20 min trekken op laag vuur.

Zeef de steranijs en kaneel eruit en voeg de suiker toe. Verhit tot 120° C.

Klop de eidooiers luchtig en giet de suikersiroop er al roerend bij.

Los de geweekte gelatine op in een beetje warme kaneellikeur en voeg dit toe aan het eierdooier-mengsel.

Klop koud.

Spatel de opgeslagen room er voorzichtig door en zet de sabayon van steranijs koud weg in de koeling.

 

Voor de gepocheerde stoofpeer:
Doe het water, de witte wijn, suiker, steranijs en kaneel samen in een pannetje en breng tegen de kook.

Voeg de stoofpeertjes toe en pocheer op laag vuur.

Leg het stoofpeertje op het bord.

Schep de sabayon in het midden van het bord.

Serveer met een paar bramen en vijgen en schep er als laatste een quenelle gezouten karamel ijs op.

Werk af met een paar takjes cress.

 

Bron: recept uit het kerstmagazine 2019 van Hanos.

Related Post