Het is lente! Zalig he? We voelen ons direct een ander mens. Allez, bij mij is dat toch zo! Ik ben al blij dat ik mijn peren- en veenbessentaart vorige week geblogd heb toen het nog putje winter was. Maar vandaag is het lente en dat roept om een fris dessertje, zoals deze appel-aardbeienmousse dessert met kokos dacquoise. Vraag me niet hoe ik dit recept ontdekte, want dat weet ik niet meer, maar het was zeker en vast de vorm die ervoor zorgde dat ik het meteen opsloeg. Ik ben nl. zot van die raggio-vorm en gebruikte hem al eerder in een aardbeienbavarois. Die vorm tilt gewoon het eenvoudigste recept naar een hoger niveau.
Voor jullie me verwijten dat ik aardbeien gebruik buiten het seizoen, dat is niet zo: zowel voor de appel- als voor de aardbeienmousse gebruikte ik de diepvriespuree van Boiron. Ik ben zwaar fan van die purees en heb zeker een 10-tal soorten in mijn diepvries zitten. Net zoals ik ook altijd een fles met gepasteuriseerd eiwit en eigeel in mijn koelkast heb staan. Superhandig: 35 g eiwit of eigeel nodig? Geen probleem met zo’n fles. Altijd tot op de gram juist. Ik koop die (net zoals de Boiron purees) in het ISPC. Daar kan je nu als particulier ook nog steeds binnen (en daar maak ik volop gebruik van: gisteren nog heb ik er de eerste asperges gescoord. En 8,5 kg chocolade.)
Voor de afwerking van het appel-aardbeienmousse dessert gebruikte ik 2 kleuren velours spray: roze en fuchsia.
Appel-aardbeienmousse dessert met kokos dacquoise
Ingrediënten
Voor de aardbeienmousse:
- 100 g aardbeien(puree)
- 20 g suiker
- 1,5 blaadje gelatine (van 3 g/blaadje)
- 100 g volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
Voor de appelmousse:
- 80 g puree van groene appel (3 appels)
- 7 g fijne suiker
- 7 g poedersuiker
- 1 blaadje gelatine (van 3 g/blaadje)
- 75 g volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
Voor de kokos dacquoise met limoen:
- 3 eiwitten
- 75 g poedersuiker
- 37 g geraspte kokos
- 37 g amandelpoeder
- 30 g suiker
- 30 g bloem
- 1 limoen
Voor de afwerking:
- Roze velours spray
Instructies
Voor de aardbeienmousse:
- Zet de kom en de klopper van de staande mixer minimaal 10 min in de vriezer.
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Verwarm de aardbeienpuree met de suiker tot de suiker gesmolten is.
- Voeg van het vuur de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
- Laat afkoelen.
- Haal de kom uit de vriezer en klop de slagroom op tot er zich zachte pieken vormen.
- Spatel de aardbeienpuree onder de slagroom.
- Verdeel de mousse tot halfweg de vormen en klop de vorm eens tegen je aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.
- Zet in de diepvries
Voor de kokos dacquoise met limoen:
- Klop de eiwitten op met de poedersuiker.
- Voeg de fijne suiker toe.
- Spatel er de kokos, het amandelpoeder en de bloem onder.
- Voeg tot slot wat limoensap toe.
- Strijk het beslag uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven bij 180° C gedurende 15 min.
- Laat de dacquoise afkoelen op een rooster.
- Steek met een uitsteekring cirkels uit de dacquoise met dezelfde diameter als je raggio vorm.
Voor de appelmousse:
- Zet de kom en de klopper van de staande mixer minimaal 10 min in de vriezer.
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Maak een puree met de 3 appels, in stukken gesneden en een beetje water (of gebruik zoals ik deed de diepvriespuree van Boiron).
- Mix de puree en verwarm de puree met de suiker tot de suiker gesmolten is.
- Voeg van het vuur de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
- Laat afkoelen.
- Haal de kom uit de vriezer en klop de slagroom met de poedersuiker op tot er zich zachte pieken vormen.
- Spatel de appelpuree onder de slagroom.
- Verdeel de appelmousse over de aardbeienmousse die ondertussen al opgesteven is in de diepvries.
- Plaats er de dacquoise cirkels omgekeerd op.
- Ontvorm na 1 nacht in de diepvries en werk af met roze velours spray.
- Laat het appel-aardbeienmousse dessert gedurende 2 à 3 uur ontdooien in de koelkast voor je het serveert.
Bron: recept vertaald van Les Délices de Pompou.
Amai, dat ziet er overheerlijk uit.
Nu nog even wachten tot de verse aardbeien er zijn.
Mieke
Of puree gaan halen van Boiron ?
dag Myriam,
waar kan je die puree halen (als particulier) ?
bedankt
Gert
Dag Gert,
Ik ben zelf ook een particulier hoor! 😉
Ik koop mijn diepvriespurees van het merk Boiron in het ISPC in Gent. Is trouwens van naam veranderd en is nu: Sligro.
Als lid van de Dolce Club (https://www.dolceworld.com/nl/word-dolce-lid) kan je daar binnen en ook in de Hanos trouwens.
PS A La Tarte verkoopt sinds kort ook fruitpurees (en bij haar kan je ook gewoon online bestellen: https://alatarte.be/winkel/?s=puree&post_type=product.
Succes en smakelijk!
Myriam
Die diepvriespuree (fles) moet je dan in één x ópmaken want je kunt hem niet opnieuw invriezen toch? Of maak je er dan kleinere porties van alvorens je hem invriest?
Ik gebruik geen fles, maar reeds diepgevroren puree in een bakje. Zoals je hier ziet: https://www.bakwinkel.be/producten/diepvriesproducten/boiron/purée-boiron/
Die laat ik oppervlakkig ontdooien en snijd dan met een mes dat ik warm gemaakt heb onder de kokende kraan stukken af tot ik de gewenste hoeveelheid heb. De rest zet ik terug in de diepvries.
Goede avond, ik heb een vraagje. Kan je dit een paar dagen in de diepvries bewaren. Ik heb een mal met zes vormen.Maar moet 8 dessertjes hebben; Dus morgen zou ik die willen ontvormen om dan nog te kunnen bij maken. Is dat een goed idee? En wanneer bespuit je de vormen? Nadat ze uit de diepvries komen of als ze een tijd in de frigo hebben gestaan. Groetjes helen
Je kan dit zeker in je diepvries bewaren. Ik heb altijd van die ‘oude’ desserts in mijn diepvries zitten, lukt perfect! Je spuit ze wanneer je ze uit de diepvries haalt en voor je ze laat ontdooien in de koelkast.
Succes en smakelijk!
Dag Myriam, is de appel- en aardbeienpuree te verkrijgen in de ispc? Zo ja, waar ligt die ergens? En eiwit? Waar vind ik dat? Alvast bedankt
Dag Caroline,
De appel- en aardbeienpuree is van het merk Boiron en vind je in de diepvries in de groente- en fruitafdeling, links tegen de muur als je van de visafdeling komt.
Het eiwit vind je in de zuivelafdeling: als je uit de groente- en fruitafdeling komt schuin diagonaal in de rechterhoek, naast de boter.
Succes!
Dat ziet er heel lekker uit. Waar haalt u de velours spray en wat is het merk?
De link staat boven het recept. Ik koop die bij A La Tarte. Gewoon even op de link klikken en je ziet het merk. Het is op basis van cacaoboter. Ik gebruikte voor deze 2 soorten: roze en fuchsia.
Een echt kunstwerk, Myriam!
Wat een mooie vorm waar is die te koop?
Dag Anne,
Deze komt van de Bijenkorf:
https://www.debijenkorf.be/-mini-raggio-bakvorm-voor-6-stuks-7620090003-762009000300000?
Groetjes,
Myriam
Bedankt Myriam voor het spoedig antwoord, ik heb me er eentje besteld!
Prachtig!
Wat ik me steeds afvraag is; waarop zet je die gevulde siliconen vorm in de diepvriezer of ijskast. Ik doe dit in een laag kartonnen doos, zodat de vorm stabiel staat in de vriezer ( heb nl. schuiven en is niet makkelijk om de gevulde vorm er mooi in te zetten zonder te morsen). Bestaat hiervoor een soort plateau waar deze siliconen vorm op past of niet.
Dankjewel
Ps: Ben grote fan van je site!
Ik zet dat zelf op een snijplank. ??♀️??♀️ Lukt tot nu toe goed.
Hoi Myriam,
Ziet er heerlijk uit! Ik wil aankomend weekend dit recept gaan maken.
Wat zou je nog voor garnering op het bord kunnen leggen?
Je zou nog crème anglaise erbij kunnen serveren en gekaramelliseerde amandelschilfers, zoals in dit recept:
https://www.hap-en-tap.be/aardbeienbavarois-gekaramelliseerde-amandelschilfers-creme-anglaise/
ik vond over heerlijk dessert om bij groot bezoek of bij koffieklets te geven