Kleine kerststronkjes met aardbei

door | nov 11, 2018 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Kleine kerststronkjes met aardbei
Vorige week blogde ik een recept voor een grote, klassieke kerstbûche. Vandaag is het de beurt aan kleine kerststronkjes. Totaal iets anders: slechts een heel klein beetje biscuit als ‘voetje’ van de kerststronkjes en voor de rest 2 soorten mousse op basis van aardbei.

De directe aanleiding voor dit recept is mijn bezoek aan Maison & Objet, een beurs voor professionals in Parijs, een paar maanden geleden. Ik zag daar op de stand van Lekue hun nieuwe silicone vormen waarmee het in 1 stap mogelijk is om kleine gevulde (!) 1-persoons kerststronkjes te maken: je maakt een mousse waarmee je de grootste holte opvult, sluit die af waarna je nog een kleine holte hebt die je met een andere mousse opvult. Alles de diepvries in en een paar uur later heb je superschattige kerststronkjes!

Ik was zo weg van die vormpjes dat ik Peggy van Peggylicious erover aansprak. En zoals ze destijds voor mij lobbyde voor een Magimix Cook Expert, deed ze dat nu ook voor de Lekue vormpjes. Met succes! Merci, Peggy!

Bij de vormen zitten trouwens meerdere recepten. Ik maakte het mezelf gemakkelijk en ging aan de slag met een van die recepten, die met aardbei. Misschien maak ik later ook nog wel eens die met chocolade… Of waarom niet proberen om ze te vullen met foie gras en vijg bvb. Moet ook kunnen/lukken!

 

Kleine kerststronkjes met aardbei

 

Recept voor kleine kerststronkjes met aardbei

(Voor)bereidingstijd: 40 min
Baktijd: 15 min
Diepvriezen: 4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 kerststronkjes:

Voor de mousse:
40 g aardbeien
150 g room
1 eiwit
2 blaadjes gelatine
50 g suiker (ik verving de suiker door Zùsto, even zoet, slechts een fractie van de calorieën)

Voor de vulling:
90 g aardbeien
10 g water
10 g suiker (ik verving de suiker door Zùsto)
1 blaadje gelatine

Voor de biscuit:
130 g suiker (of Zùsto)
100 g gezeefde bloem
3 g zout
2 eieren

Voor de topping:
120 g water
50 g gecondenseerde melk
7 blaadjes gelatine
30 g aardbeien

 

Werkwijze

Voor de biscuit:
Verwarm de oven voor bij 180º C.

Klop de eieren en suiker (of in mijn geval Zùsto) tot de massa verdriedubbeld is. Spatel er dan voorzichtig beetje bij beetje de bloem en het zout onder. Strijk het deeg uit op een ovenplaat en schuif het in de voorverwarmde oven gedurende ca. 15 min.

Laat afkoelen en steek er dan met de meegeleverde uitsteekvorm 6 rechthoekjes uit. Zet apart.

 

Voor de mousse:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.

Cutter de aardbeien in een blender en zet apart.

Meng de room, aardbeien en uitgeknepen gelatine in een sauspan en verwarm tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat kort afkoelen in de koelkast. Let wel: niet te lang, want dan gaat het teveel opstijven!

Klop de room en de aardbeienmengeling met een elektrische klopper. Zet apart.

Klop het eiwit samen met de suiker/Zùsto, spatel de eiwitmassa dan beetje bij beetje onder de room- en aardbeienmengeling. Zet apart.

 

Voor de vulling:
Week de gelatine in koud water.

Prak de aardbeien.

Verwarm het water in een sauspan en mix er dan de gelatine goed onder. Voeg de aardbeien en suiker/Zùsto toe, zet apart en laat afkoelen.

 

Samenstelling:
Vul de grote holtes met de mousse tot aan het streepje. Sluit af.

Doe de vulling in de kleinere holtes.

Zet in de diepvries gedurende 4 uur.

Haal de mousse en de vulling uit de vormen en schik alles op de uitgestoken biscuit rechthoekjes.

 

Voor de topping:
Week de gelatine in koud water.

Prak de aardbeien en zet apart.

Meng de aardbeien, het water en de gecondenseerde melk samen, voeg de uitgeknepen gelatine toe en verwarm tot de gelatine goed is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Haal de kleine kerststronkjes uit de diepvries, zet ze op een rooster en giet er de topping over.

 

Kleine kerststronkjes met aardbei

 

Bron: recept van Lekue.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.023 andere abonnees

Archief

  • 2021 (117)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

14 Reacties

  1. Els

    Hallo, ziet er lekker uit. Hoe lang op voorhand kan je dit maken zonder dat de deeg klef zou worden?
    Heb je ook de chocoladeversie?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Els
      De mousse en de vulling kan je 1 week op voorhand maken en bewaren in de diepvries.
      De biscuit en de topping maak je dan de dag zelf.
      Zo ben je er zeker van dat je geen kleffe bodempjes krijgt.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Truike David

    Kan je enthousiaste lezers van je recept ook aan die vormpjes helpen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Truike
      De vormpjes gaan o.a. verkocht worden bij Profilec > https://www.profilec.be
      Maar zeker en vast ook nog bij andere goed geassorteerde kookwinkels.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
        • Myriam Minne

          Dag Iris
          Nee hoor, dat hoeft niet. Het gaat sowieso helemaal opstijven door de gelatine. Trouwens als het heel stijfgeklopt zou zijn, dan krijg je het niet makkelijk in de vormpjes.
          Succes en smakelijk!
          Myriam

          Antwoord
  3. Riny Boot

    Kan je de bodem niet in vriezen ?
    Zag deze al een tijdje geleden voorbij komen
    Wat een leuke vorm is dit

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Riny
      Je zou de bodem ook kunnen invriezen, al vind ik vers toch nog altijd beter.
      Maar als het niet anders kan, is dat natuurlijk een oplossing. Je kan niet alles op D-day zelf klaarmaken, niet? 😉
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  4. Anita de Wit

    Hoeveel gram weegt 1 gelatine blaadje bij jou? Er zijn namelijk grote en kleine in de handel te koop. In dit recept met totaal 10 blaadjes kan het verschil namelijk groot zijn.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Anita
      Mijn blaadjes wegen om en bij de 3 g, maar volgens mij zou dit recept ook lukken met de kleine blaadjes die couranter zijn.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  5. Sophie

    Dag Myriam,

    Misschien een beetje een rare vraag maar ik veronderstel dat je dit niet rechtstreeks uit de vriezer serveert? Enig idee hoelang op voorhand dit uit de vriezer haalt voor het aan de gasten te serveren?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sophie
      Dit zijn kleine stronkjes, dus die hebben niet zo heel lang nodig om te ontdooien: 1 u à 1 u 30 moet volstaan.
      Als je plaats hebt in je koelkast, kan je ze ook daar laten ontdooien. Reken dan wel 4 u of zo.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  6. Jozephina

    Beste Myriam,

    Ik vraag me af of je de eiwitten met stevige of zachte pieken moet opkloppen?
    Alvast bedankt voor je reactie.
    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jozephina,
      Dat mogen toch wel stevige pieken zijn. Je moet alleen zien dat je alles netjes gemengd krijgt.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kleine kerststronkjes met aardbei

by Myriam Minne time to read: 3 min
14
%d bloggers liken dit: