Kleine kerststronkjes met aardbei

Vorige week blogde ik een recept voor een grote, klassieke kerstbûche. Vandaag is het de beurt aan kleine kerststronkjes. Totaal iets anders: slechts een heel klein beetje biscuit als ‘voetje’ van de kerststronkjes en voor de rest 2 soorten mousse op basis van aardbei.

De directe aanleiding voor dit recept is mijn bezoek aan Maison & Objet, een beurs voor professionals in Parijs, een paar maanden geleden. Ik zag daar op de stand van Lekue hun nieuwe silicone vormen waarmee het in 1 stap mogelijk is om kleine gevulde (!) 1-persoons kerststronkjes te maken: je maakt een mousse waarmee je de grootste holte opvult, sluit die af waarna je nog een kleine holte hebt die je met een andere mousse opvult. Alles de diepvries in en een paar uur later heb je superschattige kerststronkjes!

Ik was zo weg van die vormpjes dat ik Peggy van Peggylicious erover aansprak. En zoals ze destijds voor mij lobbyde voor een Magimix Cook Expert, deed ze dat nu ook voor de Lekue vormpjes. Met succes! Merci, Peggy!

Bij de vormen zitten trouwens meerdere recepten. Ik maakte het mezelf gemakkelijk en ging aan de slag met een van die recepten, die met aardbei. Misschien maak ik later ook nog wel eens die met chocolade… Of waarom niet proberen om ze te vullen met foie gras en vijg bvb. Moet ook kunnen/lukken!

 

Kleine kerststronkjes met aardbei

 

Recept voor kleine kerststronkjes met aardbei

(Voor)bereidingstijd: 40 min
Baktijd: 15 min
Diepvriezen: 4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 kerststronkjes:

Voor de mousse:
40 g aardbeien
150 g room
1 eiwit
2 blaadjes gelatine
50 g suiker (ik verving de suiker door Zùsto, even zoet, slechts een fractie van de calorieën)

Voor de vulling:
90 g aardbeien
10 g water
10 g suiker (ik verving de suiker door Zùsto)
1 blaadje gelatine

Voor de biscuit:
130 g suiker (of Zùsto)
100 g gezeefde bloem
3 g zout
2 eieren

Voor de topping:
120 g water
50 g gecondenseerde melk
7 blaadjes gelatine
30 g aardbeien

 

Werkwijze

Voor de biscuit:
Verwarm de oven voor bij 180º C.

Klop de eieren en suiker (of in mijn geval Zùsto) tot de massa verdriedubbeld is. Spatel er dan voorzichtig beetje bij beetje de bloem en het zout onder. Strijk het deeg uit op een ovenplaat en schuif het in de voorverwarmde oven gedurende ca. 15 min.

Laat afkoelen en steek er dan met de meegeleverde uitsteekvorm 6 rechthoekjes uit. Zet apart.

 

Voor de mousse:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.

Cutter de aardbeien in een blender en zet apart.

Meng de room, aardbeien en uitgeknepen gelatine in een sauspan en verwarm tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat kort afkoelen in de koelkast. Let wel: niet te lang, want dan gaat het teveel opstijven!

Klop de room en de aardbeienmengeling met een elektrische klopper. Zet apart.

Klop het eiwit samen met de suiker/Zùsto, spatel de eiwitmassa dan beetje bij beetje onder de room- en aardbeienmengeling. Zet apart.

 

Voor de vulling:
Week de gelatine in koud water.

Prak de aardbeien.

Verwarm het water in een sauspan en mix er dan de gelatine goed onder. Voeg de aardbeien en suiker/Zùsto toe, zet apart en laat afkoelen.

 

Samenstelling:
Vul de grote holtes met de mousse tot aan het streepje. Sluit af.

Doe de vulling in de kleinere holtes.

Zet in de diepvries gedurende 4 uur.

Haal de mousse en de vulling uit de vormen en schik alles op de uitgestoken biscuit rechthoekjes.

 

Voor de topping:
Week de gelatine in koud water.

Prak de aardbeien en zet apart.

Meng de aardbeien, het water en de gecondenseerde melk samen, voeg de uitgeknepen gelatine toe en verwarm tot de gelatine goed is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Haal de kleine kerststronkjes uit de diepvries, zet ze op een rooster en giet er de topping over.

 

Kleine kerststronkjes met aardbei

 

Bron: recept van Lekue.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Kleine kerststronkjes met aardbei

by Myriam Minne time to read: 3 min
8
%d bloggers liken dit: