Hap en Tap logo zonder streep
Mangotaartje met frambozen en combava

Mangotaartje met frambozen en combava

16 mei 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik ben enorm gepland. Planning is als het ware my middle name. Maar toch nog niet gepland genoeg. Ik maak (pas) op donderdagavond mijn TO COOK & BAKE lijstje voor het weekend. En daarop wilde ik dit mangotaartje met frambozen en combava zetten. Maaaaaaaar… ik had geen mangoconfituur en ik had geen combava. Had ik nu op dinsdag mijn lijstje gemaakt, dan was dat geen probleem geweest. Dan kon ik gewoon via de webshop van Flavor Shop bestellen, maar door mijn ‘last minute‘ gedrag moest ik op vrijdag na het werk “effe op en af” naar Gooik, waar Birger ook een fysieke winkel uitbaat. Ik beken: niet echt ecologisch, maar wél gezellig om na al die tijd weer eens bij Flavor Shop langs te gaan. En vergeef me: een mangotaartje zonder mangoconfituur en zonder combava, dàt kon deze Piet Precies niet hebben.

Ik hoor je denken: wtf is combava? Combava is de gedroogde en vervolgens gemalen toplaag van de schil van de kaffir limoen en dus een uitzonderlijke smaakversterker. Op gerechten en desserts gestrooid, voegt combava poeder een frisse en zonnige smaak toe. Geef toe, mijn mangotaartje zou maar half zo lekker geweest zijn zonder, toch? (Ik ben mezelf gewoon een gerust geweten te schoppen voor mijn verplaatsing van 2 x 57 km). ?

 

Mangotaartje met frambozen en combava

Mangotaartje met frambozen en combava

Mangotaartje met frambozen en combava

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 4 uur 25 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 taartvorm van 20 cm diameter
  • 1 mandoline

Ingrediënten
  

Voor het zanddeeg:

  • 150 g bloem
  • 18 g amandelpoeder
  • 90 g boter
  • 50 g poedersuiker
  • 30 g ei

Voor de mangocrémeux:

  • 250 g mangopuree
  • 4 eidooiers
  • 2 eieren
  • 60 g suiker
  • 1 blaadje gelatine van 3 g
  • 1/2 tl combava poeder
  • 100 g boter

Voor de afwerking:

  • 1/2 potje mangoconfituur
  • 1 mango
  • 125 g framboos

Voor de slagroom:

  • 100 g volle room (40% vet van Campina)
  • 30 g mascarpone
  • 2 tl poedersuiker

Instructies
 

Voor het zanddeeg:

  • Verwarm de hete lucht oven voor op 175° C.
  • Meng de bloem, de poedersuiker, het amandelpoeder en de boter in een kom tot een zanderig deeg.
  • Voeg het ei toe en mix tot een gladde bal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het gedurende 30 min in de koelkast.
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier plat uit tot een dikte van 2 à 3 mm.
  • Leg het deeg in een beboterde taartring van 20 cm diameter en prik erin met een vork.
  • Zet terug in de vriezer gedurende 15 min.
  • Bak de bodem gedurende 20 tot 25 min blind: dat wil zeggen bekleed met bakpapier en bakbonen.
  • Ontvorm en laat afkoelen.

Voor de mangocrémeux:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Verhit de mangopuree in een pan.
  • Klop de eidooiers en het ei met de suiker tot een ruban: klop de eidooiers, het ei en de suiker tot het mengsel wit wordt.
  • Voeg de hete puree toe en meng.
  • Doe het mengsel terug in de pan en kook tot het aan de kook komt. Laat 2 tot 3 min koken zonder te stoppen met kloppen.
  • Voeg van het vuur de uitgeknepen gelatine, het combava poeder en de boter toe. Meng.
  • Giet het mengsel in een schaal, dek af met plasticfolie en zet minstens 3 uur in de koelkast.

Voor de montage:

  • Maak slagroom: klop de volle room met de mascarpone en poedersuiker tot stevige pieken en schep de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Verdeel de mangoconfituur over de taartbodem.
  • Gebruik een klopper om de mangocrémeux los te kloppen en op de confituur te plaatsen, zodat het oppervlak glad wordt.
  • Snijd met een mandoline dunne plakjes mango.
  • Decoreer de taart met mangoplakken en frambozen.
  • Spuit ​​mooie toefjes slagroom op de taart.

Notities

Ik werkte het mangotaartje ook nog af met enkele blaadjes eetbare bloemen.
Trefwoord Campina, combava, frambozen, mango, mangoconfituur, mangotaartje, slagroom

Bron: recept vertaald van de Franstalige blog Maman fait un gâteau.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.492 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. marina

    Ziet er weer lekker uit… bedankt om de Flavor site door te geven daar hebben ze wel heel veel!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Heeeeel veel! Op de site en in de winkel. En zo’n vriendelijke man, die Birger!

      Antwoord
  2. Angélique

    Hallo Myriam, wat ziet dat er heerlijk uit. Mag ik een keertje bij je komen eten??

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Haha zalig! Voor mijn 10de verjaardag ga ik 10 volgers uitnodigen. Dan ga je kunnen deelnemen. ?

      Antwoord
      • Marinette

        Dat lijkt me een leuk idee.
        Gr.marinette

        Antwoord
  3. Jozephina

    Beste Myriam,
    Het is weer een plaatje om te zien, ik krijg weer zin om te bakken!
    Een vraagje, is er een alternatief voor de combava, want ik kan het alleen via internet krijgen en dan zijn de verzendkosten niet in verhouding met het kruid?
    Graag hoor ik van je.

    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je zou wat limoenrasp kunnen toevoegen voor extra frisheid.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Mangotaartje met frambozen en combava

by Myriam Minne time to read: 2 min
7