Amandelslof met geroosterde cranberry’s

Het lijkt wel of ik in mijn periode “ik haal oude vormen vanonder het stof” ben. Vorige week haalde ik m’n Engelse puddingvorm boven – ooit 1 keer gebruikt voor een panna cotta met aardbeien en karnemelk en vorige week gebruikte ik die voor een crème au caramel. En nu is het sloffentijd! In 2015 – toen ik nog tekst op mijn foto’s zette! – maakte ik ooit 1 keer een slof: een aardbeienslof en toen verdwenen mijn sloffenvormen naar mijn hobbykamer. Maar ik haalde ze met veel plezier terug boven want ik had in ‘den’ Delicious deze amandelslof met geroosterde cranberry’s ontdekt.

Veenbessen of cranberry’s horen voor mij bij Kerst net zoals de kerstman en een kerstboom. En in deze zoete slof zijn ze héérlijk: ze zorgen voor de nodige fraîcheur en kleur!

 

Amandelslof met geroosterde cranberry's

 

Recept voor amandelslof met geroosterde cranberry’s

Voorbereiding: ± 45 min
Wachten: ± 30 min
Oven: ± 25 min
Moeilijkheid: Eenvoudig

Bereiding voor 8 personen:
150 g bloem
1 tl bakpoeder
100 g boter
100 g suiker
50 g lichtbruine basterdsuiker
1 ei, gesplitst
125 g amandelspijs
125 g verse cranberry’s
125 ml slagroom (ik gebruik altijd die van Campina)
Ook nodig: sloffenvorm* (27 cm x 10 cm), eventueel spuitzak met glad spuitmondje

 

Werkwijze

Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van de bloem, het bakpoeder, de boter, 50 g suiker en de basterdsuiker, de eidooier en een snuf zout. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie 30 min in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180° C.

Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot het net zo groot is als de sloffenvorm en leg het met het bakpapier op de bakplaat. Steek met de vorm het deeg uit en verwijder de rest van het deeg rond de vorm. Haal de vorm eraf, vet hem in en zet de vorm weer terug over de deegbodem.

Meng het amandelspijs met het eiwit. Verdeel het spijs in een brede baan over het deeg: gebruik eventueel een spuitzak met brede gladde spuitmond en laat een rand van 2 cm vrij.

Bak de sloffenbodem in de oven goudbruin en gaar in 20-25 min.

Strooi intussen de cranberry’s in een ovenschaal en meng met 25 g suiker. Neem de sloffenbodem uit de oven en laat 5 min afkoelen. Verwijder de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.

Rooster de cranberry’s 10 min in de oven, tot de bessen openbarsten. Schep de geroosterde cranberry’s met het vocht in een schaaltje en bewaar afgedekt op een koele plek.

Klop de slagroom stevig met de laatste 25 g suiker. Zet de sloffenbodem op een schaal. Spuit of schep de slagroom op de amandelslof en verdeel de afgekoelde cranberry’s erover.

* Een sloffenvorm heeft geen bodem, eigenlijk is het een heel grote, langwerpige uitsteekvorm, te koop bij kookwinkels.

 

Tips:

De slof kun je met allerhande fruit toppen, ook met vers fruit. Gebruik minder suiker voor het roosteren als het fruit veel zoeter is.

Maak van je deeg snel een gelijkmatig gevormde rol met de lengte van de bakvorm en rol die uit totdat het de breedte van je vorm heeft. Dan hoef je het deeg nauwelijks bij te snijden.

Aangezien je amandelspijs niet mag verwarren met marsepein, maakte ik mijn amandelspijs zelf volgens het recept van Gwenn’s Bakery.

 

Bron: recept uit het magazine Delicious van november 2019.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Amandelslof met geroosterde cranberry’s

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: