Hap en Tap logo zonder streep
Crème au caramel van Julia Child

Crème au caramel van Julia Child

24 nov 2019 | Dessert, Zoet

Op de Knack Weekend website, waar ik dit recept tegenkwam, stond het omschreven als ‘omgekeerde karamelpudding van Julia Child’, maar omdat er geen puddingpoeder aan wordt toegevoegd, vond ik de naam de lading niet dekken. Ik deed wat opzoekwerk (Google is my friend!) naar reversed en Julia Child en kwam al snel uit op hetzelfde recept (met dezelfde foto en al) op de Engelstalige site van Sweet Paul Mag. Daar was de naam van het recept crème au caramel, die vond ik beter passen.

Maar ach het maakt niet zoveel uit. Ik zag de foto en die herinnerde me eraan dat ik ergens verscholen in mijn hobbykamer nog zo’n oude Engelse puddingvorm had staan en dat ik die nog maar 1 keer gebruikt had voor een panna cotta met aardbeien en karnemelk. De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen. En dat was een goed idee. Wat kan zo’n ouderwetse crème au caramel toch lekker zijn! Geen fiekefatjerietjes, maar gewoon een f***ing good dessert.

 

Crème au caramel van Julia Child

Recept voor crème au caramel van Julia Child

Voorbereiding: 45 min
Bereiding: 40 min
Moeilijkheid: Eenvoudig

Bereiding voor 4 tot 6 personen:

Voor de karamel:
85 g kristalsuiker
Een rechthoekige vuurvaste schaal of oude puddingvorm van 1 liter

Voor de crème:
1 vanillestokje
550 ml volle melk
85 g kristalsuiker
3 eieren
3 eidooiers

 

Werkwijze

Voor de karamel:
Verwarm de kristalsuiker met 2 el water in een pan met een dikke bodem op halfhoog vuur en schud de pan intussen tot alle suiker ­ge­smolten is en een goudbruine kleur heeft. Laat je niet ­verleiden om in de karamel te roeren, anders ­kunnen zich ­suikerkristallen vormen die niet willen ­smelten. Schenk de karamel in de schaal of vorm. Pas op, ­gloeiend heet! Draai de vorm rond, zodat de ­zij­kanten worden bedekt met karamel. Het geeft niet als de karamel afkoelt voor alle zijden perfect ­bedekt zijn. Zet, als de karamel niet meer uitloopt, de vorm op zijn kop op een bord en zet opzij.

Voor de crème:
Verhit de oven tot 175° C. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Verhit het vanillestokje, merg en de melk in een pan en tot de melk begint te ­dampen. Neem van het vuur en leg het deksel op de pan. Klop de kristalsuiker door de eieren en eidooiers tot alles goed vermengd en een beetje ­luchtig is. Haal het vanille­stokje uit de melk. Blijf de eieren kloppen terwijl je de warme melk in een ­dunne straal erbij schenkt. Giet het mengsel door een zeef in de geglaceerde vorm.

Zet de vorm in een braadslee onder in de oven. Schenk warm water in de braadslee, tot de gegla­ceerde vorm in een flinke laag water staat. ­Sluit de oven­deur en verlaag de temperatuur naar 165° C. Regel de temperatuur tijdens het bakken. Het water mag niet koken, anders ontstaan er kratertjes in de crème. Dat wil zeggen dat er belletjes in de crème ontstaan, die luchtgaatjes veroorzaken. Ingrid Espelid zou een stuk karton onder de vorm ­hebben gelegd als truc om kraters te voorkomen, dus volg voor alle zekerheid gerust de tips van ­zowel Julia als Ingrid. Stoom de crème au caramel ca 40 min of tot een dunne breinaald of satéstokje dat je erin steekt er schoon uit komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, dek af en zet een nacht in de koelkast.

Ga voor het storten met een scherp mes langs de ­bovenrand van de pudding. Leg een serveerschaal met de bovenkant naar beneden op de vorm en keer hem dan snel om. Haal de vorm eraf en ­serveer de crème au caramel ­bijvoor­beeld met wat licht geklopte ­slagroom. Als de ­crème niet uit de vorm wil, ­heeft zich ­waarschijnlijk een ­vacuüm gevormd. Steek een mes tussen de vorm en de pudding, zo dicht mogelijk bij de vorm, ­terwijl je die op de kop houdt. Duw voorzichtig ­tegen de pudding met het lemmet, ­zodat er lucht langs de zijkant kan, dan glijdt of valt de crème au caramel vanzelf op het bord.

 

Bron: recept van Knack Weekend

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.545 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Crème au caramel van Julia Child

by Myriam Minne time to read: 3 min
0