Hap en Tap logo zonder streep
Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

19 feb 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

Wanneer ik aan onbekenden* vertel dat ik marathons loop en een foodblog heb, krijg ik steevast de vraag of ik dan gezonde recepten deel op mijn blog. Euh, neen! Mijn motto was en is nog steeds: ik loop niet omdat ik graag zweet, ik loop omdat ik graag eet. Ik schuw suiker, boter, room en chocolade dan ook niet. En dat bewijst deze chocoladecake met gezouten boter karamelroom als de beste. Het is een bommetje. Een smaak- én caloriebommetje!

Het beste bewijs dat deze chocoladecake letterlijk bij iederéén in de smaak valt? Ik neem op maandag altijd restjes mee naar kantoor. Wel, de restjes van deze cake verdwenen als sneeuw voor de zon. Meer nog: ’s middags kreeg ik een Facebook messenger berichtje van een ex-collega die me vroeg over er nog cake over was. Hoezo? Bleek dat de ex-collega in kwestie gaan lunchen was met 2 collega’s en dat die haar hadden doen watertanden door te vertellen over mijn chocoladecake. Zotjes toch?

Om deze cake te bakken, gebruikte ik een cakevorm met inzetstuk. Ik had op meerdere Franse Instagram accounts al zo’n originele cakes zien passeren dat ik Kries van A La Tarte vroeg om op zoek te gaan naar die vorm. Zo’n uitdagingen, daar schrikt Kries niet voor terug. Korte tijd later stuurde ze me trots dat ze hem gevonden én besteld had. De rest is geschiedenis. Ik gebruikte de vorm met succes.

Al ging het in het begin even fout. Ik had te weinig deeg waardoor het inzetstuk niet helemaal bedekt was. Maar dat lag niet aan de vorm, maar helemaal aan mezelf. Beetje moe en beetje het Franse recept verkeerd geïnterpreteerd en ook niet zeker wat er bedoeld wordt met levure chimique. Is dat droge gist of is dat bakpoeder? Als iemand het antwoord weet, laat het hieronder dan alsjeblieft in een reactie even weten. Soit. Ik begon opnieuw en gebruikte voor alle zekerheid het recept dat bij de vorm ingesloten zat. (Ik gebruikte niet alles, want ik wilde geen bult op mijn cake).

*En ja, ik babbel tegen onbekenden. Ik babbel graag en veel. Afgelopen woensdag nog, stond ik voor de Champions League match tegen Benfica te wachten op mijn dochter aan Jan Breydel, hotdog en pintje in de hand. Tegen dat Lore eraan kwam, had ik een nobele onbekende al verteld dat ik marathons liep, dat ik in 2012 een speciale liep over 56 km in Zuid-Afrika, dat ik daarna een blog gestart was en dat ik nu aan het trainen ben voor Tokio marathon, mijn allerlaatste. 😀

Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

4 van 1 stem
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid Artisan

Ingrediënten
  

Voor de chocoladecake:

  • 290 g pure chocolade 55%
  • 280 g boter
  • 120 g eidooier
  • 320 g eieren
  • 190 g suiker
  • 120 g bloem, gezeefd

Voor de gezouten boter karamelroom:

  • 120 g suiker
  • 150 g room
  • 75 g gezouten boter
  • 240 g mascarpone
  • 1 1/2 blaadje gelatine (3 g gelatine)

Voor de icing:

  • 250 g pure chocolade
  • 40 g neutrale olie
  • 50 g gemalen gedroogd fruit en noten

Voor de afwerking:

  • Decoratieve bolletjes

Instructies
 

Voor de chocoladecake:

  • Verwarm de oven voor op 180° C op hete lucht.
  • Boter de vorm en het inzetstuk goed in om te vermijden dat de cake blijft kleven.
  • Smelt in een kookpot de chocolade met de boter op een zacht vuurtje.
  • Klop in de staande mixer de eidooiers, de volledige eieren en de suiker tot een luchtige ruban.
  • Meng de ruban onder de gesmolten chocolade en roer er tot slot de gezeefde bloem door tot een homogeen deeg.
  • Schep het deeg in de ingeboterde bakvorm en schuif die in de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 à 30 min.
  • Gebruik een scherp mesje om te controleren of de cake gaar is.
  • Wacht tot de cake lauw is voor je voorzichtig aan de buis draait en die eruit haalt.
  • Ontvorm de cake.

Voor de gezouten boter karamelroom:

  • Maak een droge karamel met de suiker.
  • Verwarm de room en voeg de warme room van het vuur in delen toe aan de karamel. Haal de pot van het vuur.
  • Voeg de boter in blokjes toe.
  • Voeg vervolgens de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
  • Meng er tenslotte de mascarpone onder.
  • Dek de karamelroom af met plasticfolie en zet hem gedurende enkele uren (1 nacht kan ook) in de koelkast.
  • Klop de karamelroom op en schep in een spuitzak met spuitmondje. In dit geval een St. Honoré spuitmondje.
  • Vul de cake met de karamelroom.

Voor de icing:

  • Smelt alle ingrediënten en schenk over de cake.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Spuit nu een mooie krul karamelroom op de cake.
  • Werk af met 3-kleuren balletjes.
Trefwoord cake, chocolade, chocoladecake, gezouten boter karamel, karamel, karamelroom

Bron: recept geïnspireerd op een chocoladecake gevonden op de Instagram account van Laetice Patisse. (Een must follow!)

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.384 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

9 Reacties

  1. Annouschka

    Ziet er weer geweldig uit en klinkt heerlijk. Btw levure chimique is dus inderdaad bakpoeder. Ik heb hier ondertussen al een mooi aantal Franse bak boeken staan en heb noodgedwongen al veel Franse bak termen bijgeleerd 😃

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel Annouschka! Ik had bakpoeder gebruikt. Maar wanneer ik het herbekijk, dan heeft Laetice volgens mij een gelijkaardige vorm, maar toch niet helemaal dezelfde. Die van haar is kleiner volgens mij, waardoor ik dus bij mijn eerste poging deeg tekort kwam.
      Merci voor je reactie en een fijne zondag!

      Antwoord
      • Nicole

        Dag Myriam
        Het is inderdaad bakpoeder en zo te zien is haar bakvorm 20 cm
        Het ziet er alleszins heel lekker uit😀
        Fijne zondag nog!
        Grts Nicole

        Antwoord
  2. Rita Dubois

    ga ik zeker maken

    Antwoord
  3. Elise Brodeoux

    Levure chimique is idd. bakpoeder. / Dat is dus in vele recepten het probleem vind ik er staat een recept met ingredienten van hier tot in Tokio alles tot in de puntjes uitgelegd….maar de grootte van de bakvorm staat er niet bij….hewel ja dat is dan een gok hé…en alles staat of valt met de groote van je vorm… toch?? /
    Dat ziet er een weer een toppertje uit…mmmmmmega lekker! dank je wel!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Inderdaad. Een detail dat geen detail is. En dat heeft bij mij dus geleid tot een cake in de vuilnisbak…

      Antwoord
  4. Nathalie Feys

    4 sterren
    Ik heb deze bakvorm niet, maar zou de cake doorsnijden en de zoute karamelboterroom als vulling gebruiken? Qua smaak zou dit vrij gelijkaardig moeten zijn? Lijkt me het proberen waard ☺️

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

by Myriam Minne time to read: 3 min
9