Vorige week, op 21 maart om precies te zijn, viel mijn oog op deze eclairs van collega-blogster Tessa van I am Cooking with Love. Wat een origineel idee om Dulce de Leche te combineren met banaan en koffieslagroom en uiteraard chocolade bovenop. Dit moest en zou ik proberen en ’t zou nog niet te lang duren, ook!
Nu gebeurt het wel vaker dat ik dingen op mijn TO DO lijst zet met de bedoeling om iets snel te maken, maar dagen worden weken en weken worden maanden… So many things to do, so little time. Maar niet met deze eclairs. Vandaag al had en nam ik er de tijd voor. En ik heb het mij niet beklaagd. Sjonge, sjonge, dit is jammie! Onze noorderburen weten wat lekker is! Bedankt, Tessa!
Smakelijk!
Nodig voor 8 eclairs
1/2 theelepel oploskoffie
50 g donkere chocolade
1 banaan
75 g bloem
2 grote eieren op kamertemperatuur
50 g ongezouten roomboter
25 g suiker
100 g Dulce de Leche (zelfgemaakt, of als je weinig tijd hebt een potteke La Salamandra, exclusief bij Delhaize)
100 g slagroom
1/2 theelepel poedersuiker
Zeezout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C. In het recept stond 200° C, maar ik heb een heteluchtoven en die moet je altijd 10 procent lager zetten.
Doe de oploskoffie in een kop met 1 theelepel kokend water en laat dit oplossen.
Giet 125 ml water in een kleine pan en breng het water aan de kook. Snij de boter in stukjes en voeg die aan het water toe. Zeef de bloem in een kom met een snuifje zeezout.
Wanneer het water-boter mengsel begint te koken, voeg je alle bloem in één keer toe. Haal de pan van het vuur. Roer goed met een houten lepel totdat het mengsel samen komt tot een dikke deegbal.
Zet de pan even terug op het vuur en verwarm nog ca. 30 seconden. Roer het deeg rond in de pan. Haal de pan weer van het vuur en laat een beetje afkoelen.
Voeg nu één ei toe. Meng duchtig tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan pas het 2de ei toe en meng terug krachtig. Je eindigt met een glanzend deeg.
Schep het deeg in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond.
Spuit 8 strepen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm tussen elke streep zit.
Bak de eclairs af gedurende 25 minuten tot ze goudbruin en gerezen zijn.
Plaats de eclairs na het bakken onmiddellijk op een rooster om af te koelen. Prik met een breinaald een gaatje in de uiteinden zodat de hitte kan ontsnappen.
Doe in een klein pannetje de, in kleine stukjes gebroken, chocolade samen met 75 ml water en zet op hoog vuur. Voeg de suiker toe zodra het mengsel begint te koken. Zet nu het vuur zo laag mogelijk en laat ongeveer 8 minuten (bij mij was het ietsje meer) koken tot je een dikke, glimmende saus hebt. Roer af en toe. Haal de saus van het vuur en laat een beetje afkoelen.
Pel de banaan en snijd ze in lange, dunne repen. Klop de slagroom lobbig tot je zachte pieken hebt. Voeg de afgekoelde oploskoffie en de poedersuiker toe.
Snijd de eclairs in de lengte open. Smeer Dulce de Leche over de bodem. Leg er de plakjes banaan op en spuit daarop de slagroom.
Klap de eclairs dicht en schenk er de warme chocoladesaus over.
Tip: zelf Dulce de Leche maken? Da’s helemaal niet moeilijk, maar vraagt wel wat tijd. Koop 1 blik gesuikerde gecondenseerde melk, haal de wikkel eraf en zet het blik in een pan volledig onder water. Breng het water aan de kook, zet een deksel op de pan en laat gedurende 3 uur zachtjes koken. Het is van het grootste belang dat het blikje melk constant onder water staat. Check dus regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Laat volledig afkoelen. Je Dulce de Leche is klaar!
Bron: recept op I am Cooking With Love.
Ze waren lekker hè? Ernstig lekker!!! Hahaha
Ik was meteen aan het watertanden bij het zien van jouw foto. Ik had ook alle ingrediënten in huis. Dus dat was snel belist. Waanzinnig lekker!
Bij mij staan ze ook mijn "to-do-lijstje", ik zal ook maar niet te lang wachten met ze te maken! ;-))