Onlangs deelde ik hier het recept voor galetten met vanille boterroom. Toen er een aantal onder jullie me vroegen naar het merk van mijn wafelijzer, kwam ik op de website van FriFri terecht. Ik heb dus een FriFri mét de wisselbare platen voor boterwafeltjes. #zelfgekocht btw. Of ik die vaak gebruik? Wel, toch al 5 keer: voor de galetten, voor lukken aka nieuwjaarswafeltjes, voor ijssandwiches, voor taco’s van rode biet en voor stroopwafeltjes die ik serveerde bij kreeft. Maar al surfend zag ik dus ook bakplaten voor gevulde wafels…
Ik herinnerde me de gevulde wafels van Phanie van Spatules & Fouets en 5 minuten later zaten de bakplaten in mijn winkelmandje… en een dag later in mijn brievenbus. 😊 Stéphanie maakte ze met appelcompote, maar ik wilde een vulling met meer kleur en koos voor de appel-frambozencompote die ik zag passeren bij Gourmandise de Zaza. Of ik op Instagram leef? Misschien! Maar ’t is dan ook mijn job he, mannekes! 😅 (Voor wie me niet volgt, ik werk als Social Media Expert).
Uiteindelijk gebruikte ik het recept van i Cook Masterclass van You Tube. Ik vind dat eigenlijk toch wel handig zo’n video. (Ik weet het: ik post zelfs geen stap-voor-stap foto’s, maar dat is zoveel extra werk en ik kom nu al tijd tekort, maar ik ben wel altijd bereid om jullie te helpen, mochten jullie vragen hebben).
Gevulde wafels met appel-frambozencompote
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid Artisan
- 1 Wafelijzer met speciale bakplaat voor gevulde wafels
Ingrediënten
Voor de wafels:
- 500 g bloem
- 130 g suiker
- 1 ei
- 1 snufje zout
- 1 snufje kaneelpoeder
- 125 ml water
- 200 g boter, zacht, in blokjes gesneden
- 21 g verse gist
Voor de appel-frambozencompote:
- 510 g appels (Jonagold)
- 250 g frambozen
- 70 g suiker
- 1 el maïzena
Voor de afwerking:
- Losgeklopte eidooier
- Suiker
Instructies
Voor de wafels:
- Meng de bloem, de suiker, het zout en het kaneelpoeder in de kom van je staande mixer.
- Los de gist op in lauw water. Meng goed en giet bij het mengsel.
- Voeg het ei toe. Meng met de vlinder of de kneedhaak.
- Voeg geleidelijk de in blokjes gesneden zachte boter toe.
- Wanneer het deeg een mooie bal vormt, bedek die dan met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen.
Voor de appel-frambozencompote:
- Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze in stukjes. Je mag de schil eraan laten.
- Doe de appelstukjes samen met de frambozen en de suiker in een kookpot.
- Kook gedurende 20 à 30 min tot een compote.
- Laat de compote afkoelen en roer er tot slot 1 el maïzena door.
Afwerking:
- Weeg 10 deegstukken af van ca. 100 g.
- Rol die met een deegrol uit tot een rechthoek van 18 x 15 cm. (Dit is voor een FriFri wafelijzer. Pas deze afmetingen aan aan jouw toestel).
- Bedek de helft van de deeglap met 2 el compote waarbij je de rand vrijlaat.
- Bestrijk de randen met losklopte eidooier en vouw de 2de helft van het deeg over de compote dicht. Zorg ervoor dat je de randen goed aandrukt zodat er geen compote uitloopt tijdens het bakken.
- Bestrooi de wafels lichtjes met suiker (hierdoor gaan ze mooi karamelliseren en krokant worden).
- Bak de wafels gedurende ca. 3 à 4 min, tot ze mooi goudbruin zien.
Bron: recept van i Cook Masterclass met (Franstalige) video.
weeral een prachtig recept. Is dit een wafel die je warm eet, of kan je die ook koud eten ?
Beide kunnen! Ik heb die zelf koud gegeten, maar (opge)warm(d) kan zeker ook!
Smakelijk!
Die Waffeln vor dem füllen mit etwas Kuvertüre bestreichen, fest werden lassen und dann erst mit der Füllung füllen, so weichen die Waffeln nicht so schnell durch.
Viele Grüße,
Jesse-Gabriel
Ooooh, Vielen Dank!