Hap en Tap logo zonder streep
Ijssandwiches met geroosterd kersenijs en zelfgemaakte wafeltjes

Ijssandwiches met geroosterd kersenijs en zelfgemaakte wafeltjes

2 aug 2020 | Dessert, Zoet

Normaal zou hier vandaag een taartje verschijnen met een zanddeeg bodem, een laag lemon curd en topped met allerlei steenfruit. Maar toen ik vrijdagavond mijn receptje wilde beginnen uittypen (ja, ik ben daar vrij last minute in), was het nog zoooo warm dat bij het idee aan een oven alleen al het zweet van me gutste. Dan maar snel deze ijssandwiches met geroosterd kersenijs en zelfgemaakte wafeltjes online gooien. Let wel, hier komt ook (even) een oven aan te pas én een wafelijzer, maar na al dat zweten, heb je tenminste een verfrissende traktatie, niet? (En je kan natuurlijk ook gewoon wafeltjes kopen in je supermarkt).

 

Ijssandwiches met geroosterd kersenijs en zelfgemaakte wafeltjes

 

Recept voor ijssandwiches met geroosterd kersenijs en zelfgemaakte wafeltjes

(Voor)bereiding: ± 40 min (voor het ijs) en ± 40 min (voor de wafeltjes)
Ijsmachine: ± 40 min
Afkoelen: ± 7 uur (of beter nog 1 nacht)
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 8 ijssandwiches:

Voor de kersen:
430 g zoete kersen, ontdaan van de steeltjes
25 g rietsuiker
45 ml whiskey

Voor het roomijs:
295 ml volle melk
1/2 vanillestok, middendoor gesneden en geschraapt
100 g griessuiker
1 snufje zout
4 dooiers van L eieren
350 ml volle room

Voor de wafeltjes:
50 g roomboter, op kamertemperatuur
80 g rietsuiker
¼ tl kaneel
1 ei
100 gr bloem
100 ml water
1 snuf zout
Boter voor het invetten van het wafelijzer

Extra benodigdheden:
Ijsmachine
Wafelijzer

 

Werkwijze

Voor de kersen:
Verwarm de oven voor bij 200° C en schuif een rooster in het midden van de oven.

Verdeel de kersen in een enkele laag in een ovenschotel. Bestrooi met de suiker en 2 el whiskey.

Rooster de kersen in de oven, waarbij je om de 5 à 10 min even aan de ovenschotel schudt tot ze hun sap beginnen afgeven, een beetje inzakken en eruit zien als pruimen. Dit duurt ca. 20 à 30 min. Houd de kersen goed in het oog zodat de sappen niet verbranden.

Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen.

Wanneer de kersen voldoende zijn afgekoeld, ontdoe je ze van de pitten (ik deed dit gewoon met mijn vingers, waarbij ik elke kers in twee brak en de pit verwijderde). Zorg ervoor dat er niets van het heerlijke sap verloren gaat. Hak de kersen grof. (Let op voor vlekken en trek een schort aan!)

Doe de gehakte kersen, het sap en de resterende el whiskey in een jar en zet koel tot gebruik.

 

Voor het roomijs:
Verwarm de melk met de vanillestok en het -merg, de suiker en het zout in een middelgrote sauspan op middelhoog vuur tot er zich kleine belletjes beginnen vormen, waarbij je af en toe roert om de suiker op te lossen. Haal de pan van het vuur, zet er een deksel op en laat 10 à 20 min staan.

Doe ondertussen de eidooiers in een middelgrote kom en zet de kom op een vochtige handdoek. Doe de volle room in een andere hittebestendige kom en leg er een fijne zeef over.

Warm de melk opnieuw op tot stomend heet. Terwijl je constant klopt, schenk je de hete melkmengeling op de dooiers.

Giet deze mengeling terug in de pot op een laag vuurtje. Roer constant in de crème met een hittebestendige silicone spatel waarbij je goed over de bodem en in de hoeken van de pot schraapt tot de crème begint dikker te worden en een thermometer 80° C aangeeft. Dit zal slechts enkele minuten in beslag nemen.

Passeer de crème onmiddellijk door de zeef op de koude room. Doe de vanillestok terug in de crème en laat volledig afkoelen, ten minste gedurende 4 uur of (bij voorkeur) heel de nacht.

Haal de vanillestok uit de crème en zet de crème gedurende 30 min in de diepvries, waarbij je halfweg even roert. Zet ook de kersen in de diepvries.

Draai nu de crème tot roomijs in de ijsmachine tot die de textuur heeft van een dikke milkshake. Spatel er de gekoelde whiskey kersen en hun sap onder. Doe dit met de hand met een lepel zodat het roomijs een gemarmerd effect behoudt met bordeaux strepen op wit, beter dan dat je een egaal roze roomijs bekomt.

Schep het roomijs in een bak en zet het in de diepvries tot het hard is gedurende 2 à 3 uur.

 

Voor de wafeltjes:
Mix de zachte boter met de rietsuiker, kaneel en wat zout zacht en romig.

Voeg het ei toe en mix tot je een mooi gelijkmatig en romig beslag hebt.

Voeg in gedeelten en om en om bloem en water toe. Om te voorkomen dat de bloem erg stuift, mix je deze op een lage stand door het beslag.

Verwarm een wafelijzer, vet licht in en schep een lepel beslag op het ijzer. Sluit het ijzer voorzichtig en bak de wafel in enkele min goudbruin.

Haal de wafel van het ijzer en vorm gelijk in de gewenste vorm. Let op: dit is heet maar als je te lang wacht is de wafel hard en krokant.

Herhaal met de rest van het beslag.

 

Voor de ijssandwiches:
Laat het ijs gedurende 5 min zacht worden tot het schepbaar is. Schep dan met een ijsschep ronde bolletjes kersenijs. Leg die op een gekoelde bakplaat bekleed met bakpapier en zet die in de vriezer. Koel de bolletjes tot ze stevig zijn, gedurende ca. 20 min.

Vorm dan nu de ijssandwiches met de bolletjes kersenijs en druk voorzichtig op de koekjes om de bolletjes te pletten. Leg elke sandwich terug in de vriezer wanneer deze is gevormd.

 

Ijssandwiches met geroosterd kersenijs en zelfgemaakte wafeltjes

 

Bron: recept voor het roomijs vertaald van de blog The Bojon Gourmet en recept voor de wafeltjes afkomstig van Over eten gesproken.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.532 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Ijssandwiches met geroosterd kersenijs en zelfgemaakte wafeltjes

by Myriam Minne time to read: 4 min
0