Hap en Tap logo zonder streep
Spectaculaire speculoostaart

Spectaculaire speculoostaart

26 jul 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Dingen die er spectaculair uitzien, maar simpel zijn, die heb ik het liefst. Neem nu deze speculoostaart. Die ziet er mega professioneel uit, niet? Net of ze uit de toonbank van de betere bakker komt. Wel, het is écht een poepsimpel recept. Vergeef me de term, maar ik kon even niets deftigers verzinnen. (Ik ben trouwens met vakantie en heb geen zin om veel na te denken). Die spiraal bovenop de speculoostaart, is gewoon speculoospasta gesmolten in de microgolf, in een spiraalvorm gedaan, gedurende 2 uur opgesteven in de diepvries en ontvormd. Niets meer, niets min. Hoe zalig is dat?

Ja, ik ben fan van de vormen van Silikomart. Ze stellen me in staat om de eenvoudigste recepten een professionele look te geven. Ik heb er dan ook veel. (Allemaal zelfgekocht trouwens!) Net zoals ik ook veel kookboeken heb. En veel kooktijdschriften. En veel servies. Tijdens mijn staycation ga ik opruimen. Strak plan he? En eens een boek lezen. En in mijn tuin zitten. Kortom, eens dingen doen die ik nooit doe. En ook oma worden. ?

Om nog even terug te komen op deze speculoostaart. Het recept is voor een taart van 18-20 cm diameter. Aangezien ik geen vorm had met die diameter (ongelooflijk maar waar), gebruikte ik een vorm van 23 cm diameter. Ik heb de hoeveelheid voor de vulling dan wel moeten verdubbelen en ook voor de bodem kwam ik net tekort om mijn vorm te bedekken. Ik heb gewoon nog wat extra koekjes en boter toegevoegd.

Voor wie op zoek gaat naar de speciale spiraalvorm (ik gebruikte hem al eerder en ga hem binnenkort nogmaals gebruiken voor een voorgerecht), momenteel is de vorm in heel veel bakwinkels out of stock. Silikomart is gevestigd in Italië, in een regio die bijzonder zwaar getroffen werd door corona. Er is er nog eentje beschikbaar bij A La Tarte

 

Spectaculaire speculoostaart

 

Recept voor spectaculaire speculoostaart

(Voor)bereiding: ± 30 min
Opstijven: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Voor een taart van 16-18 cm diameter:

Voor de bodem:
12-15 speculooskoekjes
30 g gesmolten boter

Voor de vulling:
200 g gehakte witte chocolade
125 g mascarpone
2 el volle room
Het merg van een vanillestok
1 snufje zout

Voor de afwerking:
120 ml Lotus speculoospasta (ik gebruikte die zonder stukjes)
Karamelbolletjes

Extra:
1 taartvorm van 16 à 18 cm
1 Tourbillon 14 siliconevorm van Silikomart

 

Werkwijze

Voor de bodem:
Verkruimel de koekjes.
Mix met de gesmolten boter en duw de mengeling goed aan op de bodem en de wanden van een taartvorm.
Zet in de koelkast.

Voor de vulling:
Smelt de chocolade.
Klop in de kom van een elektrische mixer de room samen met de mascarpone, het zout en de vanille op middelhoge snelheid tot een zacht en romig mengsel gedurende 2 à 3 min.
Voeg de gesmolten chocolade toe en blijf kloppen tot een glad mengsel.
Schenk het mengsel op de afgekoelde speculoosbodem en laat opstijven in de koelkast gedurende 2 uur.

Voor de afwerking:
Smelt de speculoospasta in de microgolf, verdeel de speculoospasta over een spiraalvorm en laat gedurende 2 uur hard worden in de diepvries. Ontvorm en schik in het midden van de speculoostaart. Werk af met karamelbolletjes.

 

Spectaculaire speculoostaart

 

Bron: recept vertaald van de Israëlische blog Miss Petel.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.702 andere abonnees

ARCHIEF

19 Reacties

  1. Evy Van Assche

    Ik zie dat ze deze spiraalvorm ook verkopen op wish.
    Zou dit te vertrouwen zijn?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik ken Wish niet en kan me hier dus niet over uitspreken.

      Antwoord
      • Nicole

        Hallo
        Ik heb er eentje besteld op the Crispy Factory er zijn er nog 2 heb ik gezien mijn andere komen daar ook van
        Grts
        Nicole

        Antwoord
  2. Kelly

    Wij zijn dol op speculoos, dus ik ga deze taart zeker uitproberen. Bedankt voor het recept!
    Ik wens je een heel fijn verlof!
    Groeten,
    Kelly

    Antwoord
  3. sofie

    Geweldig recept, ik heb de vorm net besteld via jouw link. Je mag me
    altijd laten weten waar ik de vorm nog zou kunnen voor gebruiken. grtjs

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Super, Sofie!
      Als je in de zoekbalk op de homepagina intikt Tourbillon, dan vind je al tal van recepten met die vormen, meestal wel kleiner.
      Volgende week komt er nog een recept met de grote Tourbillon online én ik heb het boek Tourbillon gekocht. Er komen er dus zeker en vast nog. Ik ben zwaar fan van die vormen.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
      • Nele

        Dag Myriam,

        Is dat boek ’tourbillon’ de moeite? 🙂
        Groetjes

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Het. Is. Prachtig! Wel geen receptjes die je in 1, 2, 3 maakt, maar wat een kunstwerkjes! De Paris-Brest staat op mijn to do lijst voor wanneer ik eens veel tijd heb. ?

          Antwoord
  4. INGE

    Lekkere taart maar hoe krijg je ze op een degelijke manier uit de vorm?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik gebruik een taartvorm met losse uitneembare bodem.

      Antwoord
  5. Loes

    Hoe krijg je de spiraal goed uit de vorm? Hij bleef bij mij vastplakken. Moet ik hem langer laten invriezen of moet hij ingevet worden?
    Alvast bedankt en groet

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Loes,
      Spiraal 1 nacht in de diepvries, uithalen en meteen ontvormen. Daarna minstens 30 min laten ontdooien in de koelkast.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  6. sonja vanderhaegen

    Dit ga ik proberen, maar dan in de mini bûche vorm van Lékué

    Antwoord
  7. VDR

    Hallo

    Ik maakte de taart nu 3x. De eerste maal deed ik het zoals het recept 2-3 min maar dan kreeg ik een stijf mengsel dat ik niet mooi kon gieten in mijn vorm. De 2de keer dacht ik ik klop verder (mss wordt het dan glad). Maar dan schifte het.
    De 3de keer deed ik het een half minuutje en glad ik een mooi gled mengsel. Is dat erg als ik maar heel even klop? Want is wel heel lekker en mooi!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Goedenavond,
      Nee hoor, dat is helemaal niet erg. Je moet gewoon doen wat voor jou werkt. Elke blender/mixer is anders, net zoals elke oven. Dus als het voor jou goed is, dan is dat prima zo!

      Antwoord
  8. Tineke Schellekens

    Deze heerlijke taart hebben wij vorige week mogen eten bij Tom van Kooten in Labrot. Van hem heb ik ook uw site gekregen.
    Prachtige recepten,
    Groetjes Tineke ui Dordrecht.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Tineke uit Dordrecht,
      Wat fijn. Ja, Tom is een fervente fan van mijn blog en van deze taart. 🙂
      Veel kook- en bakplezier met mijn recepten.
      Lieve groet uit Lochristi.
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Spectaculaire speculoostaart

by Myriam Minne time to read: 2 min
19