Spectaculaire speculoostaart

Dingen die er spectaculair uitzien, maar simpel zijn, die heb ik het liefst. Neem nu deze speculoostaart. Die ziet er mega professioneel uit, niet? Net of ze uit de toonbank van de betere bakker komt. Wel, het is écht een poepsimpel recept. Vergeef me de term, maar ik kon even niets deftigers verzinnen. (Ik ben trouwens met vakantie en heb geen zin om veel na te denken). Die spiraal bovenop de speculoostaart, is gewoon speculoospasta gesmolten in de microgolf, in een spiraalvorm gedaan, gedurende 2 uur opgesteven in de diepvries en ontvormd. Niets meer, niets min. Hoe zalig is dat?

Ja, ik ben fan van de vormen van Silikomart. Ze stellen me in staat om de eenvoudigste recepten een professionele look te geven. Ik heb er dan ook veel. (Allemaal zelfgekocht trouwens!) Net zoals ik ook veel kookboeken heb. En veel kooktijdschriften. En veel servies. Tijdens mijn staycation ga ik opruimen. Strak plan he? En eens een boek lezen. En in mijn tuin zitten. Kortom, eens dingen doen die ik nooit doe. En ook oma worden. 😉

Om nog even terug te komen op deze speculoostaart. Het recept is voor een taart van 18-20 cm diameter. Aangezien ik geen vorm had met die diameter (ongelooflijk maar waar), gebruikte ik een vorm van 23 cm diameter. Ik heb de hoeveelheid voor de vulling dan wel moeten verdubbelen en ook voor de bodem kwam ik net tekort om mijn vorm te bedekken. Ik heb gewoon nog wat extra koekjes en boter toegevoegd.

Voor wie op zoek gaat naar de speciale spiraalvorm (ik gebruikte hem al eerder en ga hem binnenkort nogmaals gebruiken voor een voorgerecht), momenteel is de vorm in heel veel bakwinkels out of stock. Silikomart is gevestigd in Italië, in een regio die bijzonder zwaar getroffen werd door corona. Er is er nog eentje beschikbaar bij A La Tarte

 

Spectaculaire speculoostaart

 

Recept voor spectaculaire speculoostaart

(Voor)bereiding: ± 30 min
Opstijven: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Voor een taart van 16-18 cm diameter:

Voor de bodem:
12-15 speculooskoekjes
30 g gesmolten boter

Voor de vulling:
200 g gehakte witte chocolade
125 g mascarpone
2 el volle room
Het merg van een vanillestok
1 snufje zout

Voor de afwerking:
120 ml Lotus speculoospasta (ik gebruikte die zonder stukjes)
Karamelbolletjes

Extra:
1 taartvorm van 16 à 18 cm
1 Tourbillon 14 siliconevorm van Silikomart

 

Werkwijze

Voor de bodem:
Verkruimel de koekjes.
Mix met de gesmolten boter en duw de mengeling goed aan op de bodem en de wanden van een taartvorm.
Zet in de koelkast.

Voor de vulling:
Smelt de chocolade.
Klop in de kom van een elektrische mixer de room samen met de mascarpone, het zout en de vanille op middelhoge snelheid tot een zacht en romig mengsel gedurende 2 à 3 min.
Voeg de gesmolten chocolade toe en blijf kloppen tot een glad mengsel.
Schenk het mengsel op de afgekoelde speculoosbodem en laat opstijven in de koelkast gedurende 2 uur.

Voor de afwerking:
Smelt de speculoospasta in de microgolf, verdeel de speculoospasta over een spiraalvorm en laat gedurende 2 uur hard worden in de diepvries. Ontvorm en schik in het midden van de speculoostaart. Werk af met karamelbolletjes.

 

Spectaculaire speculoostaart

 

Bron: recept vertaald van de Israëlische blog Miss Petel.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Spectaculaire speculoostaart

by Myriam Minne time to read: 2 min
17
%d bloggers liken dit: