Ik houd van dessertglaasjes. En jullie doen dat duidelijk ook. Mijn yoghurtmousse met mango is trending de laatste weken. In nog geen jaar tijd werd het recept maar liefst 15.460 maal bekeken. En ook mijn gebakken aardbeien met espuma Brasil en crunch van vorige week viel in de smaak met 658 views op 1 week. Wel, dit glaasje met braambes, witte chocolade, meringue en sponge gaat ook een grote toekomst tegemoet. Daarvoor steek ik mijn handen in het vuur. Straffe taal he!?
Het glaasje is niet alleen bijzonder mooi, het is ook enorm lekker met een goede balans tussen het friszure van de braambes en het zoete van de witte chocolade, met een krokant plaatje en zachte sponge, Kortom, alles is aanwezig om te scoren. Dit glaasje is een beetje zoals Club Brugge dus. In het team van Leko zit ook alles om kampioen te spelen. Alleen de VAR wil niet echt mee… Hopelijk vandaag wel. Duimen jullie mee dat we Anderlecht met huid en haar opeten straks? ?
Glaasjes geserveerd op een handgemaakt bordje dat ik kocht bij Klay.
Recept voor braambes, witte chocolade, meringue, sponge
(Voor)bereiding: 1 uur
Rusten: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten voor 10 glaasjes:
Voor de braambessenmousse:
2,5 dl braambessencoulis (diepvries van Boiron)
7,5 g gelatine
225 g room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
2 eiwitten
62 g suiker
Sap van 1/2 limoen
Voor de witte chocolademousse:
500 ml room
300 g witte chocolade
1 ei
1 eidooier
1/2 el vanillesuiker
Voor de crumble:
150 g witte chocolade callets
Voor de braambes meringue:
30 g eiwit
60 g suiker
30 g braambessencoulis
7,5 g eiwitpoeder
Voor de braambes spiegel:
1,5 dl braambessencoulis
1/2 gelatineblaadje (van 3,2 g/ blaadje)
Voor de sponge cake:
82 g eieren
30 g eidooiers
52 g bloemsuiker
15 g amandelpoeder
30 g bloem
25 g braambessencoulis
Voor de chocolade plaatjes:
400 g witte chocolade
Rode kleurstof
Werkwijze
Voor de braambessenmousse:
Verwarm de coulis en los hier de geweekte gelatine in op en voeg het limoensap toe.
Klop de room half op tot yoghurtdikte.
Klop de eiwitten op met de suiker tot een mooi schuim.
Meng de afgekoelde coulis met de room en spatel er vervolgens ook het eiwitschuim onder.
Giet de mousse in glaasjes in een laag van ca. 2 cm dik en laat opstijven in de koelkast.
Voor de witte chocolademousse:
Smelt de chocolade voorzichtig op lage temperatuur.
Klop de room half op tot yoghurtdikte.
Meng de eidooier, het ei en de vanillesuiker en giet de gesmolten witte chocolade hierop. Meng voorzichtig.
Spatel de opgeklopte room hieronder.
Giet de chocolademousse op de opgesteven braambessenmousse.
Zet in de koelkast om op te stijven.
Voor de crumble:
Bak de callets in een voorverwarmde oven op 140° C gedurende 15 min.
Voor de braambes meringue:
Klop het eiwit met het eiwitpoeder, de coulis en de suiker tot een mooi schuim.
Spuit dotjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Laat gedurende 1 uur drogen in een oven bij 80° C.
Voor de braambes spiegel:
Week de gelatine en los die op in de licht verwarmde coulis.
Giet de coulis in een egale, dunne laag op de opgesteven witte chocolademousse.
Voor de sponge cake:
Mix alle ingrediënten in de blender, zeef ze door en doe in een espumafles. Steek 2 gaspatronen op de fles en laat even rusten.
Spuit het deeg in plastic bekertjes waarin je een paar gaatjes gemaakt hebt.
Gaar in de microgolfoven op volle kracht gedurende 45 sec.
Voor de chocolade plaatjes:
Druppel wat rode kleurstof op plasticfolie en wrijf die open.
Smelt een deel van de chocolade en voeg chocolade toe tot de chocolade een temperatuur heeft van 28° C. Smeer de chocolade uit op plasticfolie.
Steek cirkels uit met dezelfde diameter van de glazen.
Ik werkte de glaasjes nog af met Cake Stuff Salade de Fleurs gedroogde bloempjes van Mill & Mortar, een potteke dat ik kreeg van collega blogster Virginie van A Spoonful of Happiness. Geen idee waar ze het kocht.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen.
Dag Myriam,
Op 750 gedurende 45min.?
Voor de sponge cake:
Mix alle ingrediënten in de blender, zeef ze door en doe in een espumafles. Steek 2 gaspatronen op de fles en laat even rusten.
Spuit het deeg in plastic bekertjes waarin je een paar gaatjes gemaakt hebt.
Gaar in de microgolfoven gedurende 45 min.
Groetjes,
Dany (Supporter van KRCGenk), wat wil je als geboren Genkenaar?
Dag Dany
Neen, natuurlijk niet, moet 45 seconden zijn. Ik pas het meteen aan!
PS De titel is binnen voor jullie… vrees ik. 😉
Groetjes
Myriam
Hallo Myriam
Ik begrijp niet waar de sponge cake thuishoort in het glaasje. Ik zie het niet op afbeelding.
Ook spuit je die sponge cake in plastic bekertjes met gaatjes. Waar boor je die gaatjes dan en waarom?
Dag Rosalie
Er wordt een stukje spongecake op de laatste laag in het laagje geschikt én op het witte chocolade plaatje bovenop.
Je maakt de gaatjes in de bodem van het plastic bekertje zodat de lucht kan ontsnappen.
Succes en smakelijk!
Hallo, voor de Braambessenmousse gebruik je 7.5 gr gelatine, zijn dit blaadjes gelatine ??
Jazeker, Yolanda, 7,5 g gelatineblaadjes. Het gewicht van blaadjes kan nogal verschillen, vandaar dat ik niet schrijf 3 blaadjes.
Succes!
Myriam
Voor de crumble. Klopt dit dat je de witte chocolade callets bakt in de oven. Smelt de chocolade gewoon niet.
Dat klopt helemaal, Stijn. De callets smelten niet maar karamelliseren. Gewoon proberen, zou ik zeggen.
Succes!
Myriam
Kun je dit toetje een dag van tevoren klaar maken?
Dat kan je zeker. Alleen het samenstellen (het erop leggen van alles) zou ik à la minute doen.
Succes en smakelijk
Kan je elk apart onderdeel dan gewoon in de koelkast bewaren?
De meringue zou ik bewaren in een afgesloten doos, eventueel met wat rijstkorrels erbij om vocht op te slorpen, anders kunnen ze zacht worden. Maar de rest inderdaad in de koelkast.
Succes en smakelijk!
Wat een topdessertje…ik kan niet wachten om het te maken.
Ik wil er wel een publiek voor hebben,dus wacht ik tot ik terug volk kan uitnodigen want voor 2 personen lijkt me dit wel heel wat werk.
Graag had ik nog geweten waar je eiwitpoeder vandaan haalt.
Dankje
Dag Nadine,
Je zal het je niet beklagen. Eiwitpoeder koop ik in het ispc. Of bij Horeca Totaal. In de laatste winkel kan je als particulier altijd binnen, in het ispc nu tijdelijk met Corona.
Ik zou zeggen: maak er gebruik van om eens langs te gaan. Het is de moeite!
Myriam
Nu heb ik nog een vraag waar blijkbaar niemand op durft antwoorden.
Ik zie dat je ook bloemetjes gebruikt om te versieren.
Ik bestel ze altijd online en vind ze best duur.
Op internet kan ik vinden welke bloemen er allemaal eetbaar zijn maar zoiets als bvb viooltjes of boterbloempjes,paardebloemen…dat staat allemaal vanachter in mijn tuin.
Kan ik dat gebruiken?
Ik durf niet echt.
Als dat allemaal eetbaar is…waarom doet dat dan niet iedereen?
Dag Nadine,
Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn eetbare bloempjes altijd koop en inderdaad, goedkoop zijn ze niet. Ik betaal 5 à 6 EUR voor 1 pakje bij Fruit 4 You in St. Amandsberg.
Nu zou het inderdaad zo zijn dat bv. viooltjes altijd eetbaar zijn. (Ik heb geen viooltjes in mijn tuin).
Als dat zo is, dan zou ik zeker de bloempjes uit de tuin durven gebruiken. Alleen goed spoelen zou ik aanraden, voor het geval er een kat langs gepasseerd is in hoge nood. Haha!
Tot slot gebruik je toch ook groenten uit je moestuin dus met bloemen is dat net hetzelfde, mijn gedacht.
Je brengt me op ideetjes: ik ga mijn tuinman vragen om een bloemperk aan te leggen met eetbare bloemen!
Bedankt voor de tip!
Groetjes,
Myriam
Hallo Myriam.
Kan je de spongecake ook maken zonder magnetron?
(Oven?)
Groetjes.
Dag Babette,
Nee, zonder magnetron lukt dat niet. Het spijt me!
Groetjes,
Myriam
Kan het gerecht ook zonder eiwitpoeder gemaakt worden?
Volgens mij gaat dat wel lukken, alleen zullen je meringues niet zo stevig zijn als die van mij.
Goedeavond,
Kan je ook de sponge cake ook maken zonder slagroomspuit?
Dag Isa,
Hier vind je een recept voor een spongecake zonder slagroomspuit:
https://www.hap-en-tap.be/perziken-chartreuse-amandelen/
Succes!
Kan je de braambessencoulis ook zelf maken? Hoeveel suiker zou je dan moeten toevoegen?
Ik dank dat in die purees van Boiron 10% suiker zit.
Samen met schoonzus het gerechtje gisteren uitgeprobeerd, was heerlijk! Enkel de crumble hebben we er niet bijgedaan, maar vers braambesje erbij gedaan.
Ook de coulis was hier in de buurt nergens verkrijgbaar, dus beetje creatief geweest met coulis van framboos + smoothie van bosbessen 🙂
De chocolade plaatjes hadden we iets te dun gemaakt, waardoor ze iets moeilijker te hanteren waren, maar het dessertje is zeker voor herhaling vatbaar.
Bedankt!
Oooh, wat leuk om te lezen, Carine & Cindy! En goed zo dat jullie dit creatief hebben opgelost. Bedankt voor jullie reactie!
Beste,
Voor de witte chocolademousse mengt u een rauw ei en een eidooier. Voor de rest doet u er niets mee? Ik begrijp niet zo goed wat het nut hier van is?
Ik vrees dat je niet goed gelezen hebt, Pascale. Er staat duidelijk: “Meng de eidooier, het ei en de vanillesuiker en giet de gesmolten witte chocolade hierop. Meng voorzichtig.”