Hap en Tap logo zonder streep

Vlottend eiland en aardbeiencoulis met gin

20 aug 2014 | Dessert, Zoet

Mijn man en ik zijn absoluut geen drinkers. Mijn man is zelfs geheelonthouder, met als enige uitzondering 1 ‘small draught beer’ per dag op reis ’tegen den dorst’. Zelfs al is dat dan maar ‘kattenpis’ van een niet nader genoemd Hollands merk, toch volstaat het al om hem na een paar slokken te doen knikkebollen.

Ikzelf drink vaker een glaasje: op restaurant met vriendinnen bv. voor de gezelligheid. Maar ook dan beperk ik mij meestal enkel tot een aperitiefje om daarna over te schakelen op water. Alcohol drinken is een training waarin ik niet geoefend ben.

En toch hebben we een uitpuilende barkast. Je kan geen soort drank opsommen of ik heb die staan: droge vermouth, limoncello, sherry, cognac, whisky, sake, amaretto, porto, vodka, graanjenever, Elixir d’Anvers,… alles om een sausje te maken en/of te verwerken in een dessert.

Laten er in die kast sinds vorige week nu ook 2 SU-PER-EX-CLU-SIE-VE flessen gin staan. 2 pareltjes van een beperkte oplage (slechts 500 flessen!) waarvan menig gin-tonic fan stante pede een orgasme krijgt… De flessen zijn ronduit prachtig en de naam origineel: Bonnie & Clyde.

Neen, ik niet begonnen aan een Start 2 Drink schema. De gin is gebrouwen in opdracht van een collega en dus draag ik graag mijn steentje bij aan de promotie ervan. Nu kan ik niet zeggen dat deze gin 1000 keer beter is dan alle andere gins in deze wereld, want ik heb, behalve 2 teugjes van Bonnie (die al meteen eerst richting hoofd en daarna richting benen gingen) nog nooit gin gedronken.

Wat kan ik dan wel doen? Er een receptje mee maken! En toen viel ineens mijn euro dat ik lang geleden (op 13 november 2013 om precies te zijn, toen ik deze review schreef) beloofd had om het vlottend eiland en aardbeiencoulis met gin uit het kookboek KitchenAid, het Foodprocessor Kookboek eens klaar te maken.

Twee vliegen in één klap dus! Interesse in dΓ© gin? Mail voor info naar thomas@deluxe.be met mijn groeten. Wees wel snel, de 500 flessen zullen zo de deur uit zijn (om in de sfeer van het koppeltje uit 1930 te blijven: er zal een moord voor begaan worden). πŸ˜‰

Interesse in het recept? Lees verder!

Voor 4

375 ml melk
375 ml water
3 eiwitten
75 g vanillesuiker (gemaakt met verse vanille)
Een snuifje zout
25 g ongezouten, gepelde pistachenoten
Fijngesneden aardbeien, voor de afwerking

Aardbeiencoulis met gin:
250 g aardbeien
75 g acaciahoning
2 el Bonnie en/of Clyde gin (of andere gin)

Bereiding

Maak eerst de aardbeiencoulis met gin. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Doe ze in een blender of foodprocessor samen met de acaciahoning en gin. Mix tot een gladde coulis. Duw door een niet-metalen zeef en hou apart.

Giet de melk en het water in een brede, ondiepe pan en breng tot tegen het kookpunt. Neem een mengkom die volledig vetvrij is en klop de eiwitten erin op tot zachte pieken. Laat draaien en voeg geleidelijk aan de vanillesuiker en het zout toe tot een glanzende meringue ontstaat.

Vorm quenelles van de meringue met twee kleine eetlepels en leg deze voorzichtig in de warme melk. Pocheer de meringues 1 minuut aan elke kant; bereid vier meringues per keer. Haal de gare meringues met een schuimspaan uit de melk en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aardbeiencoulis over 4 borden en schik er 2 Γ  3 meringues op. Besprenkel met fijngehakte pistachenoten en werk af met stukjes aardbei. Serveer meteen.

Bron: recept uit KitchenAid, Het Foodprocessor Kookboek.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.474 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Vlottend eiland en aardbeiencoulis met gin

by Myriam time to read: 2 min
0